Orgelbouwer

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Op de laatste schouw van het Stationsgebied speculeerde stadsarcheologe Annette Bakker nog volop wat toch de fundamenten zouden kunnen zijn die ze net hadden blootgelegd op het Vredenburg. De bestaande historische kaartjes met inschriften gaven namelijk onvoldoende uitsluitsel. Het was in ieder geval een groot huis, of eigenlijk twee huizen samengevoegd tot een groter geheel.

Nu lees ik net op de site van AD/UN, dat een archivaris bij Het Utrechts Archief inmiddels heeft ontdekt aan wie het huis toebehoorde. De laatste bewoner was ene Gerrit Petersz., een welvarende zestiende-eeuwse orgelbouwer, net als zijn vader Peter Gerritsz. Het huis maakte onderdeel uit van een kleine woonwijk, waarvan de oorsprong terug gaat naar de twaalfde eeuw. Toen Karel V aan het begin van de zestiende eeuw besloot dat kasteel Vredenburg er moest komen, liet hij eerst het Catharijneklooster op die plek slopen. Daarna was de omliggende bebouwing de klos, want het slot moest immers een vrij schootsveld krijgen. Net zoals het nu gaat moesten de woningen eerst onteigend worden om ze te kunnen slopen. Gerrit Petersz. beurde 1080 pond, omgerekend een miljoen euro’s. Daaruit blijkt dat het een mooi en groot huis geweest moet zijn. Gerrit stierf in 1527 en heeft dus de voltooiing van het kasteel, twee jaar later, net niet meer meegemaakt.

Reageer