Jaarbeursplein verblijfsplein?

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


Dominic Tegelbeckers, student bouwkunde aan de TU/e, vakgroep architectuur, heeft vorige week een 9 gescoord met zijn afstudeerwerk: een alternatief voorstel voor het Jaarbeursplein.

Ik citeer uit zijn toelichting: “Het huidige Jaarbeursplein heeft diverse problemen met betrekking tot identiteit, functionaliteit en de afbakening van het plein. De gemeente heeft een Masterplan ontwikkeld waarin het hele stationsgebied van Utrecht, inclusief het Jaarbeursplein, wordt aangepakt. Het Jaarbeursplein zal het centrum worden van alle ontwikkelingen ten westen van het spoor. Bovendien is het het knooppunt van vele verkeersstromen die samenkomen bij het station.”

“In het huidige voorstel wordt het potentieel van de locatie niet ten volle benut. Er zijn mogelijkheden om er een volwaardige entree tot de nieuwe terminal van te maken. Bovendien is het voorstel in het Masterplan (nog) niet een verblijfsplein.”

Dominics ontwerp pretendeert de problemen van het huidige Jaarbeursplein op te lossen en aan te sluiten op de omgeving na realisatie van het Masterplan.

Zijn ontwerp toont een totaalplan voor een stationsplein geïntegreerd met een parkeergarage, stadskantoor, conferentiecentrum en grand café, terwijl het alle verkeerstromen reguleert. Opvallend eraan is dat het schuin loopt en aan alle omringende gebouwen grenst, waaronder ook SNS Reaal en het gebouw van TPG. Een animatie vind je hier.

Zijn ontwerp is in de run voor de Archiprix en hij zoekt publiciteit. Hij wil het in ieder geval bij het projectbureau onder de aandacht brengen en ik denk dat het verstandig is dat ze er goede nota van nemen. Mailen kun je hem op dominic@saragos.com.

[edit:] Dominic zal vermoedelijk zijn plan gaan presenteren aan de stedebouwkundige dienst van de gemeente.

Reageer