Bieb

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


Het ambtelijke najaarsseizoen is weer begonnen.Vandaag maakte het college bekend dat ze definitief kiezen voor het Smakkelaarsveld als locatie van de nieuwe centrale bibliotheek. Blijkbaar was ook Stationsstraat-Noord kandidaat: een vreemde plek, zo half boven het spoor. Volgens mij heeft ook Corio interesse om dat stukje van de nieuwe Stationsstraat te ontwikkelen.
Hoe dan ook, volgens de maquettes komt dit gebouw waar nu een tram- en busbaan loopt en junks rusten op een grote natuurstenen bank. Er staat ook nog iets van reusachtige kleurige kunst.
Hoe ze het allemaal op dit plek gaan proppen weet ik niet. Naast de bibliotheek komen er nog meer culturele functies, waarschijnlijk ook het UCK, zeg maar de muziekschool. Bovenop komen 120 woningen en ook nog ergens een parkeergarage. Al met al wordt het gebouw 45 meter hoog. Net zo hoog als straks het Muziekpaleis wordt. Daarmee is het volgens mij iets hoger dan de omliggende kantoorgebouwen.
Het idee achter de verplaatsing van Oude Gracht naar stationsgebied is het creëren van meer publieksfuncties in dat gebied zodat het echt als een centrum kan gaan functioneren. Een andere belangrijke nieuwkomer zal het Stadskantoor zijn, aan de overkant van het spoor, aan de Mineurslaan. Dit jaar zullen we over de vorm en bijzonderheden van dit gebouw wel meer te weten komen.
Het multifunctionele biebgebouw annex cultuurhuis moet een bijzondere uitstraling krijgen en daarvoor wordt een wedstrijd uitgeschreven. Volgend jaar worden de plannen geconcretiseerd en men verwacht dat het al in 2012 klaar kan zijn. Als dat lukt is het heel snel in vergelijking met het Muziekpaleis. Daar is men al weet ik veel hoeveel jaren mee bezig. De gebouwen zullen kort na elkaar klaar zijn en worden bijna elkaars buren.
Hopelijk blijven er veel volwassen bomen staan van het huidige parkje. Want bijna tweederde van de Utrechters heeft indertijd gekozen voor Visie A: open en groen, remember…

Om alvast in de stemming te komen heb ik een foto erbij gezocht van de kersverse bieb van Amsterdam, van de hand van Jo Coenen.

Reageer