Station 1960

In Nieuws door HB2 Reacties

Vergelijk deze foto’s van Gerrit Jansen, genomen omstreeks 1960, maar eens met die van zaterdag. Er ligt geen stoeptegel meer op de oude plek. Om enig houvast te hebben: op de onderste foto is de inktpot nog net te zien.
Het station, gebouwd in 1938 door spoorwegen-architect Van Ravesteyn, maakte door zijn gebruik van esthetische effecten veel reacties los. De ruimtelijkheid werd geprezen maar de vele ‘ondoelmatige’ gebogen lijnen en de ornamentering was velen een doorn in het oog. De architect wilde hiermee in eerste instantie het gebouw een emotionele waarde geven. Hoe dan ook, het heeft nog geen veertig jaar mogen zijn. Het werd vervangen door iets dat nog het beste te omschrijven valt als een kaartjesbalie in een winkelstraat – doeltreffend en zakelijk. In de nieuwe plannen krijgt het station weliswaar weer trappen op het stationsplein, en zal de ‘patatstraat’ verdwenen zijn, het zal op straatniveau geen gevel van enige betekenis hebben.

Station 1960

Reacties

  1. A van Belzen

    Hoe mooi het nu ook wordt en hoe modern, het zal nooit meer zo mooi worden als het oude station met de prachtige ronde trap, snackbar van Angeren aan de overkant.

Reageer