Gebouw snoeien

In Nieuws door HB2 Reacties

Uit een interview met Herman Hertzberger, gisteren in NRC: “Er zijn mensen die het vreemd vinden dat ik nu zelf de verbouwing van het muziekcentrum leid. Maar ik vind het een avontuur om er aan te werken met andere architecten die allemaal een zaal voor hun rekening nemen. (…) Ik beschouw de verbouwing van Vredenburg als het snoeien van een struik. Dat is soms nodig om hem opnieuw te laten uitbotten tot iets moois.”
De laatste tijd hoor ik veel mensen zeggen dat het muziekcentrum zal worden gesloopt. Geval van klok en klepel. Nee, zeg ik dan, de grote zaal blijft, alles aan noord- en oostzijde gaat wel weg. Aan de ene kant stemt het me wel gerust dat de bedenker van het complex zelf zo positief is over het feit dat er veel weg gaat.
Ik hoop wel dat de karakteristieke sfeer, veroorzaakt door de vele hoekjes, trapjes, doorkijkjes en nisjes, behouden blijft.
Bij de foto’s: de kleine zaal (boven) gaat plat. De tweede foto is gemaakt op de grens van wat wordt gesloopt (rechter deel) en wat blijft. Daaronder een schets van de architect: de grote zaal krijgt een doorgetrokken gevelwand.

Reacties

  1. van Zijl

    Hertzberger heeft ook het Waternet gebouw in Amsterdam gemaakt. Prachtig gebouw (binnen en buiten), maar ik hoop dat hij voor Vredenburg wel airconditioning heeft bedacht en niet een milieuverantwoord koelsysteem dat niet op gang komt door te warme winters. Of tenminste zonwering, want 25 graden of meer is ’s zomers geen uitzondering aan de Spaklerweg. Je zwemt van je stoel af. En of hij de volgende keer geen pilaren midden in een gang wil zetten.. mensen lopen er tegenaan. Minstens 1 persoon heeft al een aantal weken rust moeten houden.

Reageer