METAMORFOSE.030

Nieuwe situaties kunnen snel wennen. Dan voelt het alsof het altijd al zo was. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe het er vroeger uitzag.

Geen nood, we helpen je er bij. Reis met ons mee, van 2007 naar 2018 en verder.

Klik op de onderstaande foto’s of op het rechter menu om een bepaalde tijdreis te maken.

Lees over de achtergrond van dit project.

 

Alle tijdreizen

Catharijnebrug

  

Hoog Catharijne

    

Singel

Vredenburg

 

Station

  

Smakkelaarsveld

 

Jaarbeursplein

 

Van Sijpesteijnkade

Vogelvlucht

Uiteraard mag een luchtfoto niet ontbreken. Google is onze vriend om een pixel-nauwkeurige vergelijking te kunnen maken. Nou ja, ongeveer dan.

En natuurlijk de Dom, hoe konden we die vergeten...

Maar hoe was het bijna twee eeuwen geleden? Dit was de situatie van 1838 vergeleken met die van 2018. Bijna het hele stationsgebied was landelijk.

Deze pagina

Het idee voor deze fotoreis is gaandeweg ontstaan bij het doorbladeren van de overvloedige beelden die we al in 2007 en 2008 bij diverse wandelingen door het stationsgebied maakten. Het vastleggen van wat zou gaan verdwijnen was een impulsieve daad, vooral gedreven door nostalgische gevoelens. Dit bleef altijd knagen: er moet toch meer uit te halen zijn dan alleen maar een fotoalbum waar opa straks uit kan vertellen?

Het recreëren van een oude foto in een nieuwe tijd is een vak op zich. Uiteraard moeten de plek en de beelduitsnede gelijk zijn, maar je wilt een stap verder gaan. Het perspectief, de lensvertekening en de scherpte moeten gelijk zijn. Helemaal perfect wordt het als ook de licht- en weersomstandigheden vergelijkbaar zijn. Dat is een schier onmogelijke opgave.

We hebben ons beperkt tot het vinden van de originele fotolocatie en het zoeken naar elementen die niet zijn verdwenen. Daarmee recreëerden we een identieke fotouitsnede. Op een aantal plaatsen was dit goed te doen, kijk naar de openingsfoto.

Daarnaast zijn er veel fotolocaties waar we hebben moeten gokken. Soms was er eigenlijk niets meer te zien van de omgeving uit 2007, dan stonden er weer hekken en containers, of konden we er om andere redenen fysiek niet meer komen. We hebben per geval gekeken of recreëren dan nog zinvol was. Het uitgangspunt dat we alleen locaties wilden fotograferen waar geen aannemerij meer in beeld zou zijn, hebben we laten varen. Dan kun je in het Utrechtse stationsgebied eigenlijk geen enkele foto maken.

Dit project is werk in uitvoering, totdat het laatste stuk singel is hersteld, ergens in 2020. We zullen de komende jaren voor- en na-beelden blijven toevoegen.

Ook de walk throughs, video's van wandeltochten tussen Vredenburg en Jaarbeursplein, gemaakt in 2007, willen we de komende tijd recreëren. Als er professionals/liefhebbers zijn die daarbij willen helpen, neem dan contact op met redactie@bouwpututrecht.nl.
Metamorfose.030 en Waterindesingel.nl zijn ideeën en producties van Bouwput Utrecht.
© foto's Rob van der Lingen en Herbert Boland.
 
Deze site is mede tot stand gekomen met steun van CU2030