Het is een waar labyrint, het nieuwe Muziekgebouw aan de Singel. Of moeten we zeggen TivoliVredenburg… Het zijn niet zozeer de zalen zelf, als wel de biotopen, de clusters van ruimten die verbazen en waar je je in deze fase nog moeilijk ruimtelijk in kan oriënteren. Afgelopen vrijdag (23 november) konden we voor het eerst wat beelden schieten van kamermuziekzaal (staal), cross-overzaal en jazz-zaal (in afbouw). (Petra en Jubbe dank.) Vooral de jazz-zaal en de aangrenzende lounge voelen aangenaam qua ruimte en schaal. Van de popzaal is nu weinig te zeggen, want de ruimte staat vol steigerwerk voor technische systemen en plafond- en wandafwerking. Hetzelfde geldt voor het muziekplein, een bos van ijzer en planken. De cross-overzaal is een vreemde doos met asymmetrische balkons en verrassende barruimten. Wel is het de enige nieuwe zaal die daglicht zal houden plus de fraaie uitzichten.
Het gebouw is dan nog niet helemaal gesloten, van een aantal biotopen is de afbouw al ver gevorderd. Overigens is nog nergens de finale afwerking van de ruimten te zien, of het zou de blauwe kleur van de liften moeten zijn, waarvan een deel op proef is gespoten.
We hebben even de brochure van de architecten erbij gepakt, zie hieronder. Bekijk de foto’s en check dan de impressies. Of omgekeerd.
Reacties
Foto 59: De leidingen zijn nu juist al gelegd! Dit zijn de leidingen die het heet water (rood) naar de vloerverwarming brengen. Via de blauwe leidingen (inderdaad, afgekoeld water) komt het dan weer terug. Waar alle leidingen de grond uitkomen, dat wat we zien op de foto, komt het verdeel- en regelstuk nog aan vast waarbij de warmte van de vloer en de snelheid van het stromend water worden geregeld. En uiteraard de aansluiting op het waterleidingnetwerk van het gebouw zelf. Ik ga er even vanuit dat in meerdere zalen vloerverwarming is toegepast, zeker bij de entree. Niet alleen zorgt het voor warme voeten, maar het systeem draagt ook bij aan de algemene klimaatbeheersing van een pand. De vloer warm > de verwarming kan wat lager.
Groet, een electromonteur, die van dit gebied ook een beetje verstand heeft. Er moet immers een electrokabeltje naar toe om het ergens op afstand te kunnen regelen. Ik zou wel eens een foto willen zien van de electra-verdeelruimte… Met al die zalen en techniek, zal dit complex wel wat stroom lusten….
Dank voor je toelichting. De opmerking was meer bedoeld om aan te geven dat je overal in het gebouw de nog lege kabelgoten ziet lopen en dat er nog heel veel elektra zal komen. En wat te denken van al het licht en de audiovoorzieningen, computernetwerken, die ongetwijfeld ook het neusje van de zalm zullen zijn. Onder de grond, naast de expeditiekelder, aan de straatzijde wordt een elektra-verdeelstation gebouwd, dat overigens niet alleen voor het muziekpaleis bedoeld is. Bij een volgende rondleiding, die er ongetwijfeld zal komen, zullen we vragen of we ook een blik in enkele technische ruimten kunnen werpen.
Prachtige serie! Erg leuk om ook weer eens de voortgang van binnen te zien. Hopelijk kun je in de uiteindelijke situatie hier en daar nog een glimps opvangen van de mooie staalconstructie. Het is logisch dat dit vrijwel overal wordt weggewerkt, maar het is eigenlijk te mooi om helemaal te verbergen.