Aak in de pers

In Nieuws door HB1 Reactie

Een archeologische vondst is altijd goed voor wat meer dan lokale pers. De aak haalde zelfs een live verslag bij Radio 1. Foto’s en een kort filmpje hier. Als je het nog wil zien moet je snel zijn. Morgen wordt het schip weggehaald.

[quote uit de tekst van de NOS-site]

Bij graafwerkzaamheden op de Catharijnesingel in Utrecht zijn de resten van een Middeleeuwse rivieraak gevonden. Archeologen die de werkzaamheden begeleiden vonden de houten restanten in een oude restgeul van de Rijn. Het schip is gebouwd tussen 500 en 1000 na Christus. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat het schip van zo’n 8 meter lang onderzoeken. Woensdag wordt het weggehaald. De werkzaamheden zouden niet vertraagd worden door de vondst.

Op de plek waar het schip werd gevonden wordt gewerkt aan een nieuwe riolering. Die is nodig om in de toekomst weer water door de Catharijnesingel te laten stromen. In Utrecht zijn al vaker eeuwenoude schepen gevonden. In de Middeleeuwen was de stad een belangrijke handelsplaats aan de Rijn en de Vecht waardoor er veel van dit soort vrachtschepen voeren. In de wijk De Meern zijn in de afgelopen jaren veel Romeinse schepen gevonden. Dat heeft te maken met de grens van het Romeinse Rijk die langs de Rijn liep.

Reacties

Reageer