Wikipedia en Google Earth

In door HB10 Reacties

Naast de bekende infobronnen over project Stationsgebied, zoals cu2030 en de nieuwsmedia, is er ook het nodige in de periferie te vinden. We pakken er vandaag twee bij de kop: Wikipedia en Google Earth Utrecht.

Een Wikipedia-redacteur heeft ergens in 2008 een dappere poging gedaan om een encyclopedische weergave van Aanpak Stationsgebied te creëren. Het is aandoenlijk. Alsof je de toekomst in de voltooid verleden tijd beschrijft. Alles keurig voorzien van overvloedige linkjes waardoor het bouwwerkje nog wankeler wordt. Horden leerlingen zullen het vast dapper copy-pasten in hun werkstukjes over Utrecht. Daarin zal staan dat de bibliotheek wordt ontworpen door VMX en de opening in 2012 zal zijn, gelijktijdig met de singel. De Wolff-bioscoop opent in 2011 haar deuren en Holland Casino bouwt een imposant Las Vegas-achtig gokpaleis.

Ander ergernisje: Google Earth. We hadden ons een beetje verheugd op de Utrecht-module voor Google Earth, waarbij niet alleen alle gebouwen van het Utrechts stationsgebied zijn ingetekend, maar ook de contouren van de nieuwe projecten. Sterker nog, deze zijn gekoppeld aan een tijdbalk, waardoor je als het ware het gebied ziet transformeren. Groot was dan ook de deceptie toen we merkten dat een groot deel van de nieuwe gebouwen en de jaartallen niet accuraat waren. Het is een hele tijd geleden, met de toen geldende inzichten, gemaakt.

Nu weten we niet wie er achter de Wiki-pagina’s zit, we weten wel wie de Google Earth module stationsgebied heeft gemaakt. Dat is Michiel Quist van 3idee. (Hij scoorde er op AD/UN en RTV Utrecht nog leuke itempjes mee.)

Wij met hem mailen met de mededeling dat de module wat verouderd is of er plannen zijn deze te actualiseren. Het antwoord luidde nee, zonder nadere uitleg. Wij weer mailen met de suggestie of het wel verstandig is deze module nog als download aan te bieden. Het antwoord bleef, niet geheeld onverwacht, uit. 3idee gebruikt Google Earth promotioneel voor zijn stadsplanningsdiensten. Dat het niet klopt mag de pret niet drukken.

We stellen vast:

Wikipedia Aanpak Stationsgebied: raadplegen voor eigen risico, ga liever naar cu2030.nl.
3idee Google Earth Utrecht Stationsgebied: huidige situatie is mooi weergegeven. De toekomst, weergegeven door de blauwe blokken, loopt jaren achter op de kennis die we nu hebben en een update is niet gepland. Erg jammer.

Reacties

  1. Jeroen

    Eh, wikipedia is door iedereen te bewerken hoor. De wiki-maatschappij, dat ben jij!
    Desalniettemin zou het wel goed zijn als de wiki wat vaker wordt bijgewerkt door belanghebbenden. Dwz gemeente, bedrijven, architecten maar zeker ook burgers en bloggers!

    Google earth is te log voor de dynamiek rond het stationsgebied. Het lijkt me een leuk idee om de het hele stationsgebied in een 3D flash/silverlight app te gieten (met timeline). Als ik de tijd kan vinden zal ik hier binnenkort eens naar kijken.

  2. Herbert

    ^^ Wiki Stationsgebied is nu veel te gedetailleerd. Ik zou 50% deleten, maar dat zal de rest wel niet goed vinden. Dus ik ga me er niet aan wagen. Meer iets voor POS denk ik.
    Wat GE betreft volg ik je niet. Te log? Het enige wat moet gebeuren is een aantal nieuwe bouwcontouren aanpassen (bijv. Entreegebouw en Stadskantoor) en even een stel jaartallen naar achteren schuiven. Ik heb er geen ervaring mee, maar als ik zou kunnen helpen zou ik het zo doen. Die paar uurtjes wil ik er wel aan besteden.

  3. Niek

    Over Google Earth/Maps gesproken: Utrecht is tegenwoordig ook in Street View beschikbaar, misschien leuk om sommige locaties in de toekomst met een embed weer te geven. Voorbeeldje: link.

  4. Niels

    Terecht dat die student zijn Google Earth programma niet gaat updaten. Met al die vertragingen hier blijf je dan namelijk bezig.

  5. Marcel

    Erg flauw stukje over Wikipedia! Zoals Jeroen geheel terecht zegt: de wiki-maatschappij dat ben jij! Jij hebt heel veel kennis over dit onderwerp, dus jij bent bij uitstek een persoon om hier een goede bijdrage aan te gaan leveren. Zeker als je je ergert aan het feit dat zaken niet kloppen. Een bijdrage leveren zou je in elk meer sieren dan een flame zoals deze te plaatsen.

    Voor de rest: keep up the good work, want ik lees met veel plezier deze blog. 🙂

  6. Herbert

    ^^ Mm, ik zeg alleen dat deze wiki niet actueel is, klaar. Ben daar niet verantwoordelijk voor. Als de oorspronkelijke schrijver van die wiki zich bij mij meldt, zal ik hem subiet van data en tips voorzien. Maar eigenlijk vind ik dat de gemeente, vanuit haar publieke taak, leading moet zijn. Er is een fors pr-budget, dat is het probleem niet.

  7. Herbert

    @ Niels: door hem wel als download aan te blijven bieden vererger je alleen maar de chaos in de communicatie rondom het project. Er is over het algemeen een hele slechte discipline in time-stampen. Iedereen knalt maar wat op internet zonder te vermelden van wanneer iets dateert. Dat is waar ik met name tegen ageer.

    Je kent het toch zelf vanuit zoeken in Google? Veel antwoorden blijken bij nadere bestudering stokoud. Iedereen mag het vanaf dat punt lekker zelf uitzoeken.

    Weblogs en fora zijn in die zin veel handiger, omdat alle bijdragen automatisch in de tijd worden gelokaliseerd en ook nog eens chronologisch zijn.

    Enfin, genoeg OT voor vandaag.

  8. Martijn

    Qua wikipagina: de pagina is begonnen door SAMnl, blijkt uit de paginageschiedenis. Misschien is het een idee op zijn/haar overlegpagina een kort berichtje achter te laten met wat tips? (http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:SAMnl) Een alternatief is om wat ruwe data, mochten jullie toevallig iets hebben liggen, te droppen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Aanpak_Stationsgebied_%28Utrecht%29, zodat alle eventuele auteurs er wat mee kunnen doen.

    Maar laten we niet verzanden in deze discussie – Wikipedia updaten is geen plicht, en er zit al een fantastische hoeveelheid werk in dit prachtige blog!

  9. Anonymous

    Euh… wat?
    Als jij zin hebt om dat hele artikel te verwijderen en opnieuw te schrijven. Of te halveren. Dan kan dat zomaar:)
    Al die dingen die je op zijn gevallen die niet kloppen, had je meteen kunnen verwijderen.
    Met als reden: Klopt niet! Bron?!

    Dat artikel is van iedereen, niet alleen van de oorspronkelijke schrijver.
    Zo werkt wikipedia.
    Dáárom is het juist beter dan een blog:) Je had het meteen kunnen verbeteren, of aankaarten aldaar.

  10. Herbert

    Het punt is, en dat is ook meteen het laatste wat ik erover zeg, dat ik me niet voor die wiki verantwoordelijk voel en dat ook niet ga worden, ondanks dat bijna iedereen roept dat ik dat moet zijn. Ik dacht juist met deze ‘recensie’ een signaal te geven aan de bestaande wiki-mensen om er weer even aandacht aan te schenken.

Reageer