Resten

In door HBReageer op dit artikel





Gisteravond heeft Beelen nog een tijdlang doorgewerkt om een betonnen muur te scheiden van een stuk kasteelfundament. Als ik het goed begrijp is dat het stuk muur dat voorheen zichtbaar was in het infocentrum in de kelderverdieping (bovenste foto). Je ziet het midden op de sloopfoto. Het zijn delicate klussen want het idee van een rijksmonument, zoals de resten van kasteel Vredenburg, is dat ze op geen enkele manier mogen worden verstoord. Overigens is het rijksmonument niet zozeer het kasteel als wel het gehele singelgebied – het kasteel maakt er onderdeel van uit.
Verder wat kaartjes met de contouren van de huidige gebouwen en de in kaart gebrachte of vermoede funderingen uit de jaren zeventig. Ik vind het moeilijk om het stuk steen van de foto’s in de tekeningen te kunnen localiseren.
Overigens verwacht de projectorganisatie nog de nodige muurresten tegen te komen. Radaronderzoek aan de zijde van de Catharijnebak laat vlekken zien maar men weet niet precies wat het is. Misschien fundamenten of muurresten van de stadsbuitengracht. Wel is het zo dat als de vlekken fundamenten blijken te zijn, ze behoorlijk in de weg zullen zitten bij de bouw van de nieuwe ondergrondse parkeergarage. Zelfs zo dat men ontheffing wil van het Rijk om ze te mogen weghalen. Maar of dat zomaar kan is een tweede. De gemeente kan dat wel willen maar als het Rijk zegt: stop, dan gaat het feest niet door.
(bron kaarten: Gemeente Utrecht)

Reageer