Hoe verder met BU?

In BU service, Nieuws, Opinie door HB23 Reacties

Terecht dat lezers vragen hoe nu verder met bouwpututrecht.nl. Laat ik de laatste dag van het jaar benutten om jullie bij te praten. (Bij hoge uitzondering een bijdrage in de ik-vorm.)

Toen ik in 2007 met BU startte vermoedde ik al dat het een project van de lange adem zou worden. Ook wist ik al dat het geen geld op zou gaan leveren, het zou dus liefdewerk oud papier blijven. Met donaties konden we gelukkig wat out-of-pocketkosten dekken. Inkomen had een voorwaarde kunnen zijn om het zo lang vol te houden, maar het imposante en bijzondere karakter van Project Stationsgebied in onze mooie stad bleek gelukkig voldoende stimulans.

Vanaf het begin hebben Rob van der Lingen en ik ons ingezet om zoveel mogelijk informatie en beeld (dank ook aan Paul, Henk en Steef!) te vergaren en met jullie te delen. De vele contacten, inside informatie, bijzondere tripjes en discussies met lezers die het opleverde waren boeiend en vormden de brandstof om het motortje draaiende te houden. Ondertussen waren we ooggetuigen – modder onder de zolen, dieseldampen in de neus – van de spectaculaire metamorfose.

De afronding van Stationsgebied fase 1 was altijd voor mij de stip op de horizon om op te navigeren. Naarmate deze dichterbij kwam nam ik de voltooiing van de singel als aanlegsteiger voor deze website. De afgelopen jaren heb ik dat steeds met betrokkenen en tipgevers gedeeld om geen valse verwachtingen te wekken. Het is simpelweg niet mogelijk om jarenlang volle concentratie op te brengen om de ingewikkelde planvorming te volgen, zeker als dit niet direct op je stoep plaatsvindt. Daarom heb ik bij de realisatie van het Jaarbeursgebied een streep getrokken.

Er valt helaas meer buiten de boot. Het interessante Smakkelaarsveld en het Westplein/Lombokplein met de herstelde Leidse Rijn bijvoorbeeld. (Het duurt ook allemaal zo lang…) Maar ook het bouwproject Oude Daalstraat. Daar hebben gemeentebestuur en politiek het door de wijk en de buurt gedragen plan voor een volledig groene bestemming terzijde geschoven. Hier kwamen het bloggen en het buurtbewoner zijn voor mij samen. Ik kan en wil de grote teleurstelling daarover niet verbloemen. Dat besluit heeft helaas een hoopvol vuurtje gedoofd dat ik brandend hield om bouwpututrecht.nl actiever te continueren.

Het zijn zaken die jou, lezer en volger van deze site, niet echt aangaan, maar ik vind dat ik een verklaring schuldig ben waar we nu staan met dit project. Is het dan alleen maar een nostalgisch stemmend afscheid? Niet helemaal. We blijven met beeld bezig. Het maken van de splitscreen van de singel was erg leuk. Rob en ik zullen ons nog werpen op het verder completeren van Metamorfose030. En er moet een update komen van de walk through van Jaarbeurs van Vredenburg, dat zeker een interessante splitscreen zal opleveren.

Deze site zal in de lucht blijven in onderhouds-modus, bijvoorbeeld voor naslagdoeleinden. Verwacht incidentele (beeld-)bijdragen en actualisering van de mijlpalen. Je kunt daar zelf aan bijdragen als lezer. Maar verwacht geen stroom van berichten en verslagen meer.

Tenzij… er een lezer is met gevoel voor stedenbouw, actualiteit, een goede pen en (veel) vrije tijd die denkt: dat bouwpututrecht.nl moet over het Jaarbeursgebied blijven schrijven, ik ga dat regelen!, schroom niet en meld je. Dat geldt ook voor mensen met een scherp oog en gevoel voor actualiteit die regelmatig fotoverslagen willen delen. Commitment en continuïteit zijn trefwoorden. Ik help je graag op weg en kan qua infrastructuur het een en ander faciliteren.

Om mee te besluiten dank aan de velen die ik op de lange reis sinds 2007 heb ontmoet die bouwpututrecht.nl een warm hart toedragen en die veel voor de site hebben betekend. Gedreven bewoners en ondernemers van mijn buurt, Wijk-C, Lombok en de Stationswijk, de fanatieke forummers van SSC, communicerende POS’ers, raadsleden en journalisten met focus stationsgebied, architecten en anderen uit het intrigerende veld van projectontwikkeling, lezers die discussies aanzwengelen, HUA-helpers, bouwcam-helpers, website-helpers, schouw-rapporteurs, donateurs, creatieven die t-shirts maken, een lange lijst…. Als ik zou beginnen met namen ga ik omissies veroorzaken, daarom laat ik dat nu voor wat het is.

Rest me jou, ook namens Rob, een energiek, liefdevol en maar toch vooral een gezond 2021 toe te wensen!

Herbert 

redactie@bouwpututrecht.nl

Reacties

 1. Manduca

  Herbert en Rob,

  Echt enorm bedankt voor alle inzet!
  Ik heb geprobeerd een steentje bij te dragen, maar de kar trekken gaat ook mij niet lukken. Maar vanuit SCC moeten we toch wat voor elkaar kunnen krijgen. Al zijn het grote schoenen om in te stappen, want jullie hebben wel wat neergezet!

  Rest me nog jullie een fantastisch en vooral gezond 2021 te wensen!

 2. Utrechter2

  Herbert en Rob,

  Dank jullie wel voor alles. Alle inzet, en vooral het volhouden, allemaal niet vanzelfsprekend. Ik ben blij dat jullie dat toch al die jaren hebben gedaan. Bouwput Utrecht is al jaren een pagina die ik vrijwel dagelijks bezoek.

  En inderdaad: een gelukkig nieuw jaar voor jullie! Ik hoop dat jullie nu tijd voor je zelf hebben om andere leuke en interessante dingen te gaan doen .

 3. Herman

  Dank jullie wel voor de geweldige inzet!

  Deze site heeft altijd geweldig veel betrouwbare en goede informatie geleverd. Was voor mij een houvast in de enorme veranderingen die in onze mooie stad zijn aangebracht.

  Jammer en goed tegelijk dat jullie besluiten dat het mooi is geweest, een echte stad komt gelukkig nooit tot rust, maar rond dit project zijn de belangrijkste mijlpalen bereikt.

  Nogmaals heel veel dank!

 4. jonas

  Bedankt Herbert en Rob, bedankt voor al het werk! Het was een feest om jullie te ontdekken destijds (via de binnenstadskrant). Sindsdien vaste prik om even te kijken of er een update was. En natuurlijk weer feest als die er was 🙂

 5. Martijn

  ’t Was een fantastisch project, vaak nog mooier om te zien dan de werkelijke voortgang; petje af!

 6. Thomas

  Beste Herbert en Rob,

  Ik heb de afgelopen 6-7 jaar met héél veel plezier en interesse jullie bijdragen bekeken en gelezen.

  Als stedenbouwkundige woonachtig in Utrecht, maar telkens werkzaam elders, ben ik altijd gefascineerd geweest in wat wel de meest complexe en indrukwekkende gebiedsontwikkeling van de afgelopen jaren in Nederland is geweest. Geweest, omdat in mijn ogen het meest complexe deel van de puzzel inmiddels wel is gelegd. Dus dat jullie met dit platform een stap terug doen, valt ook op die manier wel goed uit te leggen.

  De afgelopen jaren bleken jullie telkens weer dé bron van informatie, met naast mooie beelden ook de boeiende achtergrondinformatie. Het is wel even slikken te bedenken dat we hiervoor voortaan weer op deze tenenkrommend jolige website cu2030 zijn aangewezen…

  Bedankt!

 7. Ruud

  Ook names mij veel dank voor de inzet. Helaas is het ook voor mij niet mogelijk om meer inzet te leveren dan heel af en toe een artikel bijdrage. Ik zal mijn vaste wekelijkse rondje http://www.bouwpututrecht.nl, https://nieuws.top010.nl, https://haagsehoogbouw.nl missen. De drie meest interessante Nederlandse nieuwbouw websites. BU sprong daar bovenuit vanwege de diepgang van de artikelen. En altijd up to date, objectief, prikkelend en niet onbelangrijk, BU verloor zich niet in ‘tenenkrommend jolig’.
  Ik wacht met spanning initiatieven af. Wellicht samenwerking met DUIC, Het Utrechts Archief en Vereniging Oud Utrecht? Jullie deden tenslotte aan ‘hedendaagse geschiedschrijving’.
  Met een Beurskwartier, Kruisvaartkwartier, Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek, Leidsche Rijn C, Rijnenburg en nog veel meer in het vooruitzicht, is er in ieder geval nog jaren meer dan genoeg te schrijven over veranderend Utrecht.

 8. William

  hoi Herbert, dankjewel voor al het interessante werk dat je hebt verricht om ons op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen in de grote bouwput Utrecht. Ik heb erg genoten van de vele fotoverslagen en stukjes journalistiek hieromheen.

  Geniet van de ‘vrije tijd’ die weer aan andere zaken besteedt mag worden :-). Hartelijke groet, William

 9. Bas

  Ontzettend bedankt voor deze top site met heldere stukken en fraaie fotoreportages.

  Moest het even terugzoeken maar ik ben blijkbaar al weer sinds juni 2008 een regelmatige bezoeker.
  Ik stuitte toen, op weg met het fietsie naar mijn werkplek in het stationsgebied, in de Knipstraat een enorme hoeveelheid zwarte buizen die met een gestuurde boring onder de singel door moesten. Na kort zoeken kwam ik op BU terecht waar een en ander werd uitgelegd. Nooit meer meer weggegaan…
  Eerst als inwoner van Utrecht en nu al weer bijna 10 jaar als treinforens.

  Nogmaals mijn dank.

 10. Jeffrey

  Wie nu zou zeggen laten we een winkelcentrum, station, woningen, beurscomplex, bioscoop, sporthal en parkeergarages op zeer ingewikkelde manier met elkaar vervlechten zou uitgelachen worden. En toch is dat de situatie van dit gebied. Waardoor het onmogelijk leek om de boel grootschalig aan te pakken. Het is gelukt.

  Het gebied boeit mij al vanaf jonge leeftijd. Enerzijds vond ik het oude HC monumentale waarde hebben (restauratie naar de 1973 situatie had ook gaaf geweest), anderzijds moest er natuurlijk wat gebeuren. Dat dat zo precies in beeld is gebracht door jullie kan ik alleen maar waarderen. Hopelijk gaat jullie archief over naar HUA zodat we deze tijdsbeelden over 50 jaar er weer bij kunnen pakken, dan staat CU2100 op het programma ;-).

 11. ill-b

  Beste Herbert,

  Hartelijk dank voor al die jaren aan updates en inspirerende verhalen over het stationsgebied.

  Ik hoop dat er op enig moment een actief vervolg aan de updates van grote nieuwbouwprojecten in de stad kan worden gegeven, Utrecht verdient een onafhankelijke plek als deze.
  Misschien dat er via SSC op termijn een beweging op gang komt, keep you updated! 🙂

 12. Thijs

  Een update, altijd hét ontspannen nieuwshoogtepunt! Ook als geograaf heel interessant om te lezen. Dank voor alle jaren inzet!

 13. Najim

  Herbert en Rob,
  Bedankt voor jullie updates over het stationsgebied. Ook voor mij was het een vaste prik om eens per week even te kijken of er een update was. En ik heb altijd erg genoten van de accurate en volledige informatie. Grote respect voor jullie!

  Wellicht dat een doorstart mogelijk is door iemand met dezelfde passie (en de nodige tijd). Misschien op een iets andere manier waarbij een grotere groep leden artikelen kunnen plaatsen die dan eerst beoordeeld en zo nodig aangevuld/gecorrigeerd worden door een of meerdere moderators zodat niet alle last bij 1 of 2 personen komt te liggen.

 14. Henk

  Bedankt voor het brengen van relevante betrouwbare en diepgaande informatie gedurende vele jaren!

  Henk

 15. Monique

  Ook dank voor de uitleg en jullie mooie reportages.
  Maar het hoeft zeker niet klaar te zijn met BU, want er gebeurd zat in Utrecht. En de bouwput beperkt zich niet tot het centrum . Houd aub de mooie site in de lucht.

 16. JJR

  Dit is een site die in mijn systeem zit om regelmatig even te checken op updates en de kwaliteit is echt bovenmaats prettig. Het is een prachtig verslag geworden van een belangrijke ontwikkeling van de stad. Hartelijk dank voor al jullie tijd, inzet en liefde!

Reageer