Forum Noord wordt groen

In Nieuws door HB5 Reacties

In aanvulling op de vorige bijdrage hebben we nu wat beeld van de inrichting en we geven ook een link naar het beplantings- en verlichtingsontwerp. We kennen inmiddels de luxe beplanting in Piet Oudolf-stijl (“een tuin moet er het hele jaar door mooi uitzien”) als je van het station naar het Rabobankcomplex loopt. Deze inrichting wordt doorgezet op Stationsplein West en verder naar de Van Sijpesteijnkade. Het karakter van de inrichting en de beplanting passen de ontwerpers, GroupA en Okra, aan op het gebruik van de ruimte.

Oordeel zelf. BU is blij met de kwaliteit die de gemeente en grondeigenaar NS nastreven. De inrichting van het stationsplein krijgt een broodnodige upgrade (tijdelijke bakken gaan weg), met als bonus het dicht leggen van het gat langs het WTC. Ook komen er nieuwe lichtarmaturen. Al met al een flinke stap voorwaarts. Wel is hiermee het contrast met het stenige en plaatselijk nogal onheimische busstation nog groter. Waarom deze kwaliteitslag ook niet op maaiveld doorzetten, beste provincie?

We hebben wat links voor je:

Analyse van de inrichting Stationsplein en Forum Noord

Beplantingsontwerp

Verlichtingsontwerp

Vlnr: Van rustige binnentuin, via kantoren naar druk transitgebied

Vogelvluchtimpressie. Merk op dat het kantoor Sypesteyn is weggelaten

Voor de groenliefhebber: negen typologieën

 

Reacties

 1. Martijn

  Hebben jullie links naar de PDF-bestanden of kunnen jullie dat aanzetten in Issuu?
  Via Issuu vind ik namelijk behoorlijk vervelend.

 2. Henk

  De verhoogde voetgangerszone, die nu begint bij de Rabobank/Moreelsebrug en loopt tot aan het Stadskantoor, krijgt in 2021 een uitbreiding in noordelijke richting. Adviseur uitvoering Henk Mos vertelt wat dat precies inhoudt.

  Hoe breidt het Forum uit?
  “De bedoeling is dat we net voor de zomer starten
  met het afmaken en uitbreiden van de ruwbouw van Forum-Noord, het voetgangersgebied dat aansluit op het Stadsplateau. Dit gebied ligt tussen het WTC en het Stadskantoor in en vormt een loopzone richting het nog aan te leggen plein voor het nieuwe Central Park. Achter het WTC komt een trap richting tramhalte en het nog te bouwen Jaarbeurspleingebouw. Planning is dat dit deel van Forum-Noord in mei 2021 gereed is, want dan moet ook Central Park bereikbaar zijn.”

  Daarna volgt er dus nog een stuk?
  “Ja, het laatste stuk loopt vanaf Forum Noord voor Central Park parallel aan de Van Sijpesteijnkade tot aan de sporen. Vlak voor de Syp zijn er weer trappen. Daar kun je naar beneden de Van Sijpesteijnkade op.

  Hoe ziet Forum-Noord er over anderhalf jaar uit?
  “Ik denk dat als een levendig voetgangersgebied, waar rond de middag de zon – tussen de gebouwen door – op het plein voor Central Park schijnt. Er komt veel groen, in bakken met verschillende hoogtes waarop ook bankjes gemaakt worden. Dat lijkt mij een prima plek om te lunchen. Omdat die losse elementen van hout en natuursteen zijn en we de uitstraling in het hele gebied gelijk willen trekken, doen we ook nog de nodige aanpassingen aan het Stadplateau. Dat betekent bijvoorbeeld dat we de roestkleurige plantenbakken die er nu staan vervangen door hout en natuursteen.”

 3. Herman

  Sypesteijn is en blijft voorlopig hoogte/dieptepunt van de jaren 70 ellende. Anno 2020 doen we het gelukkig wat beter.
  Denk dat de eigenaar van Sypesteijn weet dat goud in handen heeft met zijn strategisch gelegen klomp beton. Voor de hoofdprijs mag deze klomp overigens best gekocht worden.

 4. Johan

  Waarom is bijna alle moderne groenvoorziening tegenwoordig het volgende: Schraal gras in een betonnen bak met afgeronde hoeken?

Reageer