Gevel HC: top of flop?

In Nieuws, Opinie door HB19 Reacties

Het houdt de gemoederen al jaren bezig: is de nieuwe plint van Gildenkwartier nu een aanwinst of niet? Zijn de zorgen over de geslotenheid en de uitstraling terecht? DUIC stelde laatst deze vraag aan BU met het idee om onze reactie te bundelen met een paar andere. (Hij volgt hierna.) Maar wat is de echte mening van BU eigenlijk, ofwel jouw mening, lezer? Daarom hier de oproep. We hebben wat recente foto’s bijgevoegd om ook lezers die er niet dagelijks langs komen te informeren.

Om de discussie te starten hier onze aanzet:

Het is gemakkelijk om de intimiderende en voor HC atypische donkere natuursteengevel met weinig aantrekkelijke straatfuncties te veroordelen. Uit de interviews die we hebben gehouden voor de aanstaande special “Tien jaar bouwen” zijn twee waarnemingen blijven hangen. Allereerst dat in het stationsgebied niet de individuele gebouwen of architectuur maar juist de samenhang, het totaal bepalend is. En daarnaast dat het succes uiteindelijk niet door gebouwen maar door mensen wordt gemaakt. Het vitaliseren van het straatniveau is daarbij wel een sleutelfactor. Hoe levendig de plinten van Gildenkwartier worden, weten we over een aantal maanden. Bedenk dat de omgeving volop compensatie biedt. Denk bijvoorbeeld aan het aanstaande Smakkelaarspark met de oevers van het nieuwe water. Maar Gildenkwartier dan? Zo snel mogelijk opfrissen van de bovenbouw. En veel grote bomen er voor. Dat is dan wel een voordeel: groen komt mooier uit op het zwart.

Wat vind jij er van?

Het eindproduct. Inrichting van de straat is begonnen.

De expeditiepoort, met name voor klanten van Mediamarkt.

Ingang van Mediamarkt maar ook van HC. De grotere winkel biedt een prettiger route dan voorheen, voor als je er niets te zoeken hebt.

Een afwisseling van glasvlakken in enkele en dubbele hoogte, afgewisseld met enkele entrees.

Smakkelaarshoek, richting plein

Smakkelaarshoek, waar voorheen de ingang van de Noordertunnel zat.

HC pakt er serieus veel vierkante meters bij op straatniveau

Het voorstel uit 2016, vier jaar geleden alweer…

Reacties

  1. Anoniem

    Wat ook jouw mening over de zwarte / glazen plint is. Bedenk wel dat deze plint ook onaantrekkelijk is voor graffiti–artists. Daar moet een gebouw-eigenaar en architect ook altijd rekening mee houden. Baksteen nodigt nou eenmaal uit tot ongewenste artistieke uitingen van graffiti artists, evenals roestvrij staal. Dus ik begrijp de keuze van de architect van de plint wel. Utrecht zal ermee moeten leren leven. Die plint gaat de eerstkomende 100 jaar niet meer weg.

  2. Utrechter2

    Op het stationsplein vind ik de gevel wel mooi. Ze hadden ook op straatniveau één helft van steen en helft van glas moeten maken.

  3. Henk

    In vind m streng en statig, lekker hoog, en de materiaalkeuze mooi. Is het de mooiste wand in de wereld, nee. Maar ik kan er wel prima mee leven. Niet alles hoeft fastfood ramen te worden wat mij betreft. Het voegt voor mij wat diversiteit toe aan t stadsbeeld.

    Ook is t fijn dat het witte gebouw opgefrist is, en de vervuilde alggroene panelen weer echt wit zijn.

    Ik wil het wel nog graag af zien (bomen geplant, weg en trottoir aangepakt, water doorgetrokken, woningen, park etc) over 3 jaar voor mijn definitieve mening.

  4. jonas

    Ik vindt het irritant dat de gevel zover naar voren gehaald is. De gevel heeft weinig te maken met wat daarboven is. Ook na eventuele renovatie van de bovenverdiepingen, ben ik bang. In de Smakkelaarshoek is het Klepière niet gelukt om die extra strook erbij te nemen (te weinig ruimte). Waardoor het nog meer opvalt dat het om de hoek opeens uitsteekt, ‘gewoon omdat het kon’. Daar had de gemeente best wat strenger mogen zijn. Het opofferen van de openbare ruimte achter/tussen de pilaren vind ik een goede zet, maar waarom ook nog die meters extra erbij? (Eraf, vanuit de openbare ruimte gezien.)

  5. Christine

    Ik vind het jammer dat ze met die zwarte doos de 8-hoekvorm van het gebouw hebben losgelaten. Mooi of niet, het is wel een markante ongewone bouwvorm, ook voor de jaren 70. En die vorm was best bruikbaar geweest voor horeca (terrassen). Nu staat er zo’n 13-in een dozijn-plint voor.
    Maar ik verheug me wel op een levendig stukje stad tussen station en binnenstad. Dat is járen een drama geweest.

    1. Jan Haring

      Misschien kunnen ze dat alsnog er bovenop bouwen? Een beetje fatsoenlijk terras met uitzicht mist sowieso in Utrecht.

  6. Jeff

    Ene kant had ik iets anders gedaan, bijv helemaal omhoog getrokken. Maar anderzijds maakt het op straat niveau wel af. Met naar boven doortrekken had het pad in HC bij de mediamarkt groter gemaakt kunnen worden met zoals vroeger een hoekje met kleine winkeltjes ofzo

  7. Rob

    Ziet er prima uit toch. Sowieso een verbetering tov wat het was. En ja die verschrikkelijke oude gebouwen erbovenop. Misschien gebeurd daar in de toekomst wel iets mee.

  8. Herman

    Er ontstaat iets van rust en eenheid. Maar als je iet snaar boven kijkt, dan wordt het weer heel snel treurig.
    Als tijdelijk lapmiddel richting CU2050, als heel HC alsnog plat gaat, een aanvaarbare tussenoplossing.

  9. Jos

    In mijn fantasie zag het er nog hoopvol uit in het ontwerp, een HC dat langzaam onder de groene zoden verdwijnt achter een grijze muur.
    De werkelijkheid is dat die gigantische donkergrijze glanzende grafsteen rondom HC er inderdaad is gekomen.
    Alleen in een poging de ‘overledene’ te reanimeren staat ‘de kist’ helaas nog steeds boven de grond.
    Dat zal de komende 40 jaar wel zo blijven ben ik bang. Iets voor een showroom van een uitvaartonderneming?

  10. Jeroen Lugtigheid

    Het is wat mij betreft echt een gemiste kans dat ze de gebouwen van Gildenkwartier niet in dezelfde stijl tot aan de grond hebben ontworpen. Dit is een massale joekel van een gevel die werkelijk geen enkele relatie heeft met de gebouwen waar hij voor staat. Hij had op willekeurig iedere andere plaats kunnen staan.

  11. Johan

    Het is toch om te huilen zo lelijk. Het hele stationsgebied is een ratjetoe aan rare bouwstijlen geworden die totaal niks met elkaar te maken lijken te hebben. Hoewel je natuurlijk zou kunnen stellen dat er enige samenhang is in hun smakeloosheid.

  12. Maarten

    “in een poging de ‘overledene’ te reanimeren staat ‘de kist’ helaas nog steeds boven de grond.”

    Spijker op de kop. 🙂

    Wat deze grauwe grafwand vooral duidelijk maakt is dat we nog steeds opgezadeld zitten met de buitenkant van een naar binnen gekeerd winkelcentrum.

  13. Monique

    Heb het gisteren bekeken en ik vind het mooi. Het gat voor de expeditie weer niet maar ik snap de keuze. Alleen als je nog omhoog kijkt heb je een referentie aan vroeger. De plint is absoluut een goede upgrade!

  14. Pieter

    Somberder dan dit ontwerp kan niet. Ik kan alleen maar denken WAAROM DIT IN HEMELSNAAM?? Het stationsgebied staat vol met voorbeelden van hoe het niet moet, slaagt men er toch weer iets nieuws te bedenken van hoe het niet moet. Knap hoor.

  15. Laurence

    Ik vind het er wel chique uitzien, beter dan het afgrijselijke HC wat er nu achter verborgen staat. Hoe minder HC uit de jaren 1970 hoe beter. Ben blij dat er iets van kleur/glansverschil in het zwart zit, en dat het dus niet pikzwart en dof is over de gehele linie. Maar zo kleurrijk als het Hotel is het niet, nee.

Reageer