Terug in de tijd

In Nieuws door HB2 Reacties

Een klein intermezzo voor de stationsgebiedliefhebber. We hebben twee sfeervolle stadsgezichten voor je, van de Utrechtse landschapsschilder Pieter Jan van Liender. Omdat we deze werken niet in het Centraal Museum en ook niet in Het Utrechts Archief terug vonden, zijn ze vermoedelijk niet bekend bij het grote publiek. Dat willen we graag veranderen. Je ziet de Catharijnepoort, de westelijke toegang tot de stad. Het ene toont de stadsbuitengracht ter hoogte van de Daalsesingel, het andere wat nu de Leidsche Rijn heet. Merk op de drie molens op de stadswal en een kerktorentje ter hoogte van de buitenbocht in de singel bij Paardenveld, niet ver van de Daalsedijk. Datering is rond 1759.

Het bovenste stuk landschap is nu onder de enorme sporenbundel verdwenen. Het onderste bestaat nog, als je ter hoogte van het ABN Amro-kantoor op de stoep staat en richting de Dom kijkt.

Wil je ze hebben? Bieden hier. 😉

Reacties

  1. Ron

    Schitterend! Ik verzamel oude afbeeldingen van onze stad en deze kende ik inderdaad nog niet. Dank!
    Heel spijtig dat onze stad niet 1 poort of toren heeft laten staan ter herinnering aan de stadswallen / -muren. In Valkenburg hebben ze bijna alles wat is verdwenen inmiddels herbouwd. In Amersfoort en Zwolle zijn ook enkele stukken gereconstrueerd. Zou het niet iets voor onze stad zijn om ook 1 toren of poort weer te herbouwen, zodat inwoners en toeristen weer een indruk hebben van hoe het er uit heeft gezien?

  2. M.Meijer

    Zeker een geweldig idee. In de jaren tachtig waren er plannen om de Weerdpoort te reconstrueren. Het is bij wat vage stenen in het wegdek gebleven. Daar zou het nog steeds kunnen in de mooie verkeersluwe situatie. Fietsers eronder door. Met de Dom en gracht op de achtergrond zou het plaatje nr. 1 worden voor de Utrechtse PR.
    Meteen doen!

Reageer