Twee leeuwen op Hoog Catharijne (2)

In Nieuws door HB4 Reacties

En we hebben meer info. In deze post schreven we over de plannen om de herinnering aan het gesloopte Verzekeringsgebouw De Utrecht in de plint van het nieuwe Hoog Catharijne te tonen. De gemeente heeft in een toelichting aangegeven dat inderdaad de twee gestileerde mythologische dieren die ooit het dak van De Utrecht sierden op de nieuwe gevel aan het Smakkelaarsveld gaan terugkomen. Dit ziet er dan ongeveer zo uit. (NB, het betreft nog studies.)

Zo te zien komen ze boven de ingang naar de woningen. De beelden liggen momenteel opgeslagen bij Centraal Museum en worden gerestaureerd. Naar verwachting worden ze in het eerste kwartaal van 2020 geplaatst.
De beelden betreffen chimaerae. Ze werden in de bouwkunst veelvuldig als ornament gebruikt. Dit schrijft wikipedia erover: “De Chimaera als fabelachtig monster met de kop van een leeuw, het lijf van een geit en de staart van een slang, dat vuur en vlammen uitwerpt, soms ook nog met vleugels of vlerken.” Verder is daar te lezen dat het waarnemen van een chimaera onheil of natuurrampen bracht. Maar we zijn niet bijgelovig. Toch?

In Het Utrechts Archief vonden we deze foto met de oorspronkelijke gevelrij, voor de sloop in 1973.

Tenslotte hier de gevelrij na de grote verbouwing, vanaf de westelijke kant gezien.

Reacties

  1. Henk

    Is de naam van de beeldhouwer van de chimaerae nog te achterhalen? Deze man of vrouw verdient anno 2019 toch wel een naamsvermelding. Heeft het Utrechts Archief of een Utrecht historicus daar geen informatie over beschikbaar.

  2. Jochem

    Leuk dat die beelden weer een beetje terugkeren op hun originele plek, maar wat een intense armoe is het huidige beeld van de bebouwing toch als je dat vergelijkt met de foto uit 1973… Die nieuwe plint lijkt vooralsnog een redelijk geslaagde pleister op de wonde te worden, maar het is ook wat kolderiek met de horror die er nog bovenuit torent. Het blijft allemaal een beetje lapwerk en het liefst zou je dat hele Gildenkwartier gewoon omver duwen en er weer iets met sfeer neerzetten. Jammer dat we niet nét zo gemakkelijk van dit soort bouwsels af komen als dat men in de jaren ’70 zo’n heel blok omver duwde. Soit, we roeien met de riemen die we hebben, en ik vind het dan wel mooi om als lekkere dissonant op die strakke plint toch weer de oude beelden te hebben.

  3. Eric

    Gribus, wat een armoe. Even “geslaagd” als dat ene beeld van de oude beurs op het hoekje van de Tivoli speeldoos.

Reageer