Bomen naar nieuwe singeloever

In Nieuws, Reportage door HBReageer op dit artikel

BU kan zich nog herinneren hoe bijzonder het indertijd was dat monumentale kastanjes werden verplaatst, eerst in Den Haag en later in Amersfoort. Vanaf die tijd werd het verplanten van bomen een goed alternatief voor kap. We willen graag grote bomen, en geen sprietjes, als aanplant na een verbouwing, en die zijn duur. Dan is verplanting een goed alternatief. In het Stationsgebied is een grote groep platanen achter de Knoopkazerne weg- en vervolgens weer teruggezet. De platanen die nu van de ene oever naar de andere oever van de toekomstige Stadsbuitengracht zijn verplaatst zijn nog weer een slag groter. Het is een indrukwekkende operatie en kennelijk is het voor een plataan wel te doen. Een jaartje rust op de nieuwe plek en daarna weer groeien. We realiseren ons niet hoeveel bomen met hun wortels doen. Het is een complexe microbiologische balans, waarin schimmels onderlinge communicatie tussen wortelstelsels verzorgen – processen waar we nog weinig van weten. Verplaatsen van een boom is dus stressvol, maar niet dodelijk, mits je het plantgat goed behandelt en nazorg biedt. We hebben een fotoreeks van de verhuizingsoperatie van begin van de week. Zeventien platanen hebben een definitieve nieuwe plek gekregen. De omzoming van de singel krijgt al wat vorm. Nog een jaartje en dan…

 

Reageer