Catharijnepassage geopend

In Nieuws, Reportage door HB5 Reacties

Zo, nu kunnen we het beroemde winkelcentrum-achtje lopen in het nieuwe Hoog Catharijne. De noordelijke winkelstraat, ofwel Vredenburgpassage, heeft vorige week concurrentie gekregen van een parallel broertje met zijn eigen karakteristieke sfeer, de Catharijnepassage. Het entreegebouw moest stedenbouwkundig losgekoppeld worden van het V&D-gebouw en dat is vertaald in twee loopniveaus die minder opgesloten aanvoelen dat de twee niveaus van de noordpassage. Zodra de winkels in het V&D-gebouw open gaan zal daar een levendigheid terugkomen die we nog kennen van de Catharijnehof met de volle roltrappen en de nauwe kronkelgangen.
Het geheel oogt nu al uitnodigend en luxueus, vooral doordat de Stadskamer ofwel Catharijne Esplanade, opgeleverd is en vol zit met eettentjes. Wat nog ontbreekt is de plaatbrug aan de zuidelijke stadskamergevel, de twee hotels en natuurlijk het water en de bijbehorende reuring.
In de fotoreportage zie je beelden van de ingebruikgestelde (Hoog) Catharijnepassage, met de nodige bewonderende blikken van bezoekers. Verder een paar beelden van de opening van de vestiging van AH aan het Stationsplein. Zoals je ook op de foto’s ziet kondigt een bord de komst van een Jumbo foodmarkt met La Place in het V&D-gebouw aan. Wie hoopt dat het charmante dakrestaurant weer in gebruik zal gaan zal misschien teleurgesteld worden, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ook Primark lijkt er zin in te hebben. Geen kamerbrede aankondiging voor Hudson’s Bay, wat veelzeggend is.


We zijn benieuwd hoe ze het merkwaardige hoogteverschil dat vroeger bestond tussen HC en de kelder van V&D (het straatniveau) gaan oplossen. Al met al kun je je in het nieuwe Hoog Catharijne veel beter oriënteren, niet in minste door de grote glasoppervlakken die voortdurend de verbinding met de buitenwereld en de rest van de stad zoeken.
Grappige constatering: Jamin is terug, bijna op dezelfde plek. (Dat voor dit type product nog geen wettelijke gezondheidswaarschuwing is bedacht is een raadsel.) Nota bene ook de aankondiging van de twee mid-range hotelformules in het Poortgebouw. We zijn benieuwd of deze positief van invloed zijn op de aantrekkelijkheid van de verkeerstunnel. Hoe het uitpakt met de interactie tussen HC en het singelwater zullen we pas over twee jaar weten. De bovenwereld van het nieuwe HC is in ieder geval geslaagd, dat zal zelfs de grootste HC-hater moeten erkennen.

We hebben op Openstreetmap een plattegrond van het complex opgesnord dat behoorlijk actueel lijkt te zijn. Daarop zie je de nieuwe straatbenamingen en voor zover ingevuld de winkels en bestemmingen. De Catharijnepassage moet nog worden bijgewerkt, trappen ontbreken nog.

Op woensdag 21 november opent VodafoneZiggo het kantoor officieel met een grote ontvangst op het Stationsplein en de onthulling van een lichtkunstwerk. Deze installatie, Connections geheten, draait vervolgens drie keer per uur een kleine show, die precies een week te zien zal zijn. Ook de introductie van het 5G-netwerk, dat vanuit Utrecht zal worden uitgerold, staat daarbij centraal. De installatie wordt de komende dagen opgebouwd. BU ziet de filmpjes en foto’s wel verschijnen.

Ben je nog niet in de gelegenheid geweest in HC te gaan kijken, geen nood. Onze correspondent PV heeft het voor ons gedaan.

[toegevoegd 18-11] En om mee af te sluiten een foto waarop goed te zien is hoe de fietsenstalling en het Zuidgebouw vorderen. Bij de stalling is de bouwer al bij het pleinniveau aangeland en is de vorm al goed zichtbaar. Het Zuidgebouw krijgt nog een zestal verdiepingen die zijwaarts verspringen.

Dit is nog een hele grote stap verwijderd van het futuristische eindbeeld dat Het Platform ons voorspiegelt. We gaan het zien.

 

Reacties

 1. Saskia van Buuren

  Utrecht staat weer op de kaart met het mooiste overdekte shoppingcenter van Nederland! Groot compliment voor de makers en bedenkers van dit langdurige project. Trots op mijn stadsie! Het is net klein Berlijn met prachtige winkels en veel gezellige Horeca. En als er een fotoboek uitkomt van toen en nu… hou ik me zeker aanbevolen .

 2. Herman

  Mooi hoor, het wordt steeds mooier! Nu de Singel nog…
  Hudson Bay wordt nog spannend, ook in Amstelveen is de opening uitgesteld.

  Naast de Jamin is er nog een herkenningspunt, de Pearl zit op ongeveer dezelfde plek als voorheen, toen ook wel als Brilmij bekend. Ze zitten/zaten ergens onder Bart Smit en nabij Prenetal in het oude HC.

 3. Laurence

  Wauw. Dit is wel een gevalletje “from worst to first”. Ik vond HC echt het meest wanstaltige winkelcentrum van Nederland maar ik vind het nu misschien wel de mooiste geworden. Ik ga snel weer eens terug naar Utrecht om dit allemaal te bewonderen!

Reageer