Vergunningen en meer

In Nieuws door HB11 Reacties

Al maanden verzamelen we meldingen van vergunningen. Hoogste tijd om ze te bundelen en online te zetten. De nieuwste bovenaan. De onderste kunnen al een paar maanden oud zijn.

De openingsfoto hebben we gekozen om zijn bijzondere esthetiek. Het nieuwe station is vooral efficiënt en ontbeert, wat ons betreft, helaas de verbeelding die stations zoals in Delft, Arnhem en Rotterdam wel hebben. Maar gelukkig maakt het bollendak dat een beetje goed. Dat is zojuist genomineerd voor de tweejaarlijkse Nationale Staalprijs.

Vandaag in de mededelingen, de afgegeven vergunning voor de verbouwing van de plint en het interieur van de laagbouw van Gildenkwartier. De Welstandscommissie heeft onlangs positief geadviseerd over de vergunningaanvraag. Het is een aanpassing die door velen is geanticipeerd en gevreesd. Maar aan de andere kant, slechter dan zoals het er nu bij ligt kan niet. De opbouw, kantoren en woningen, blijft voorlopig zoals het is. De kantoren, waar IBM en Rabobank ooit zaten, worden te zijner tijd verbouwd (met een nieuwe ingang aan de zijde van het Stationsplein) en worden door Klépierre in de markt gezet. Aan de singelzijde komt een brede expeditieingang voor leveranciers en klanten van Mediamarkt. De inpandige verbouwing en vergroting van Mediamarkt gaat naar verluidt na de zomer plaatsvinden.

Het grondwerk rondom de gevel is al enige tijd bezig. Aansluitingen voor energie, data en riool moeten worden verlegd. De ingang van de Noordertunnel ligt ook op de bouwplaats. Deze kan pas buiten gebruik gesteld worden als de nieuwe ingang via het Noordgebouw gereed is.

De aanvraag:

Afgehandelde omgevingsvergunning, het renoveren van het interieur en het bouwen van voorzetgebouwen rondom het Gildenkwartier, Gildenkwartier, Stationsplein, Smakkelaarsveld, Catharijnesingel, in Utrecht, HZ_WABO-18-10173

Hieronder de bouwaanvraag voor de kantoortoren tussen Stadskantoor en Sijpesteijnkade, Central Park geheten. Bescheiden berichtje voor een kloeke uitbreiding van de ‘skyline’ van het ‘business district’. Jeroen Wielaert kan zich straks nog meer verwonderen, als het Wethouder Hekkinggebouw, aka WTC, al zoveel indruk op hem maakt:
Aanvraag omgevingsvergunning, het bouwen van een kantoortoren met parkeergarage, Westflank Utrecht F2+PG en Forum te Utrecht, HZ_WABO-18-20322

Geen idee wat dit kan zijn. Trimbaantje voor rijksambtenaren? Wie het weet mag het zeggen:
RECTIFICATIE Aanvraag omgevingsvergunning, het plaatsen van vier sporttoestellen, ‘Nieuwe’ Croeselaan, tussen Mineurslaan en knooppassage te Utrecht, HZ_WABO-18-18672

Jippie, kunstwerken! Wie weet wat dit betreft?
Aanvraag omgevingsvergunning, het plaatsen van zeven kunstwerken, Croeselaan tussen van Zijstweg en Jaarbeursplein te Utrecht, HZ_WABO-18-17420

Bomen achter de panden, denken we. Dat betekent dat sloop van die panden ook niet meer lang op zich zal laten wachten:
Afgehandelde omgevingsvergunning, het kappen van twee bomen, Van Sijpesteijnkade 9 te Utrecht, HZ_WABO-18-08886

Onderdeel van de HC-verbouwing, geen nadere info.
Aanvraag omgevingsvergunning, het wijzigen van een eerder verleende vergunning voor het bouwen van een loopbrug, Hoog Catharijne, bouwdeel Radboud te Utrecht, HZ_WABO-18-14836

Dan de gewelfde brug aan de zuidzijde van de Stadskamer, inclusief kademuren. Naar verwachting een gespiegelde kopie van de fietsenstalling die aan de noordzijde is gebouwd. (Alles wat je in dit gebied bouwt moet je in essentie als fietsenstalling beschouwen. De bouw van de matig gebruikte officiële stalling onder De Vredenburg had de gemeente zich kunnen besparen. Ook vermeldenswaardig in dit kader: P5-parkeerkelderniveaus -4 en -5 zijn volkomen ongebruikt. De verlichting brandt er 24 x 7 en muziek galmt er uit de speakers.)
Aanvraag omgevingsvergunning, het bouwen van een brug en kademuren, Catharijnesingel te Utrecht, HZ_WABO-18-17992

Men is bang voor een aanslag op de Stadskamer, leiden we af uit deze aanvraag. De adresaanduiding heeft daar betrekking op:
Aanvraag omgevingsvergunning, het bouwen van inrijbeveiliging, Catharijne Esplanade 2 te Utrecht, HZ_WABO-18-17983

De Stadskamer gaat beetje bij beetje zijn rol als ontmoetingspunt en stadspodium opeisen. De kruisbestuiving tussen HC en TiVre is interessant en smaakt naar meer. De concerten zijn vandaag. Maar hoe klinkt zoiets nou in die hoge ruimte, met veel vlakke, harde materialen?

Catharijnekade 9 is het adres van de Westerkerk dat zijn oorspronkelijke functie al een jaar kwijt. Het is een initiatief van Wester Waterpoort BV om de kerk uit 1891 en het bijbehorende pand aan de Bergstraat te transformeren tot een multifunctioneel gebouw met een hotel, horeca en een muziekpodium. Bunk Hotels wil er een design hotel met bar en restaurant van maken, met ruimte voor maatschappelijke en culturele activiteiten. De 46 hotelkamers en 80 hostelplekken worden voor een deel als losstaande eenheden in de kerk geplaatst om de ruimtelijkheid van de kerkzaal te behouden. Het monumentale orgel blijft behouden en wordt ingepast bij de herontwikkeling. Het muziekpodium komt in de nieuwe, nog uit te graven kelder van zo’n vierhonderd vierkante meter. Deze info is uit 2017, waarschijnlijk zijn de plannen inmiddels bijgesteld.
Afgehandelde omgevingsvergunning, khet brandveilig gebruiken van ene hotel-restaurant, Catharijnekade 9 te Utrecht, HZ_WABO-18-06556
Ook de moeite van het vermelden waard, nu we toch hier zijn: de kelderverdieping van parkeergarage Paardenveld wordt verbouwd. Naar verluidt heeft de uitbater/eigenaar van Roost daar belangstelling voor. We hebben geen nadere informatie.

Voor stationsgebied niet interessant maar wel een smaakmakend project, de toekomst van de Lubo-bakkerijgebouwen:
Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning, het renoveren/transformeren van een voormalige bakkerij naar zes woningen, commerciële voorzieningen en parkeervoorzieningen, Zijdebalen te Utrecht, HZ_WABO-18-09951

Onderdeel van de Uithoflijn:
Afgehandelde omgevingsvergunning, het aanpassen van de constructie van een tunnel onder het stationsplein (bouw pendelplaat), Stationsplein onder de OVT-hal te Utrecht, HZ_WABO-18-08883

En dit ook:
Afgehandelde archeologievergunning, Adema van Scheltemabaan, HZ_ARCHVER-16-37064

En weer een verbouwing aan het voormalige Stafhorstgebouw:
Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning, het verbouwen van een kantoorgebouw met horecagelegenheid en kelder, Vredenburg 40 te Utrecht, HZ_WABO-18-04343

Dit is de voormalige Westerkerk:
Ontwerpbesluit omgevingsvergunning, khet brandveilig gebruiken van ene hotel-restaurant, Catharijnekade 9 te Utrecht, HZ_WABO-18-06556

Even geleden alweer, 11 april jl:
Bekendmaking vaststelling Omgevingsvisie Beurskwartier – Lombokplein en actualisatie Aanvullend MER

Uiteraard even een vermelding van de laatste stap in de herontwikkeling van Smakkelaarsveld, dat heb je vast al via cu2030 en de media opgepikt. Een team van ontwikkelaar Lingotto (Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ) gaat aan de slag. De opdracht wordt deze zomer definitief gegund. Oplevering bouwproject en groen & water naar verwachting in 2022. Eerst nog de gecombineerde bestemmingsplanprocedure. Leesvoer: Memo Tussenstand uitvoering tenderprocedure Smakkelaarsveld. en Memo Voorlopige contractspartij Smakkelaarsveld. Lingotto is ook actief met Campus Werkspoor aan de Nijverheidsweg.

Dan een paar lichtvoetiger onderwerpen. De reliëfs die ooit de ingang van het Jaarbeursgebouw aan het Vredenburg sierden en nu een zwervend bestaan leiden, komen misschien terug aan de nog te bouwen kademuur bij Mariaplaats. Althans dat is het voorstel van bewoners waarop de gemeente welwillend reageerde maar niets toezegde. Waar het precies om gaat lees je in Arjan den Boer’s artikel. En nu we toch daar zijn, kijk naar de bouw van de tweede enorme hemelwateropslag die momenteel wordt gerealiseerd bij het Willemsplantsoen. Fijn dat deze klomp beton een tweede leven krijgt. Deze zomer gaan beide overstorten in gebruik, precies op tijd voor de moessons…

Om af te sluiten wat overzichtsbeelden die we mochten schieten vanaf het dak van Radboudkwartier en die we kregen van een gebruiker van HGB4.

 

Reacties

 1. Lars

  Die sporttoestellen zijn openbare fitnessapparaten voor het parkje/groene strookje in het midden van de gerenoveerde croeselaan 🙂

 2. Martijn

  Matig gebruikte fietsenstalling onder De Vredenburg? Is er dan nog een? Want de stalling die ik ken is regelmatig zo goed als vol, zeker in het weekend.

  1. Auteur
   HB

   Ok. Laat ik het dan anders formuleren. De stalling voorziet in een droge, diefstalveilige plek, maar heeft geen noemenswaardige invloed op de parkeerdruk rondom TiVre.

   1. onkl

    Ah. Nu begrijp ik het pas. Je bedoelt dus die stalling die enorm nuttig is, maar helaas zoveel te klein dat het niet lukt om alleen daarmee alle parkeerdruk op/rond het Vredenburg weg te nemen.

    Misschien kunnen de auto’s in P5 een paar etages naar beneden en kunnen de bovenste verdiepingen, onder het plein aan die fietsparkeergarage worden gekoppeld.

 3. Auteur
  HB

  Misschien klinkt het wat zuur, maar ik vind het bijzonder jammer dat de openbare ruimte van de singel, de Catharijnebruggen, de straatjes Vlaamse en Hollandse Toren in zo korte tijd zijn verworden tot net zo’n stallingtroep als voorheen de plint van Hoog Catharijne bij het station. Over een jaar of vier is Smakkelaarsveld ingericht. De fietsentroep dijt verder uit en gaat ook dat parkje in als er niet wordt ingegrepen.

 4. Marco Knol

  Deze zou ook leuk zijn voor dat nieuwe restaurant van Tivre. Dit weekend in de veiling; een groot brons van het oude Jaarbeurs-restaurant.
  https://www.veilinghuispeerdeman.nl/main.php?mode=find&id=113&q=jaarbeurs&category=

  Wat betreft die fietsen; tja, er is nu eenmaal veel te weinig plek, dus ik ik kan me wel vinden in wat onkl zegt. En zeker zolang die winkels de pui toch wel dichtgooien met winkelwanden heb ik er echt totaal geen probleem mee dat men daar fietsen parkeert. Winkeiiers maken het er naar en de straten zijn breed zat om een rij fietsen netjes langs de muur te kunnen hebben zonder dat voetgangers daar last van hebben.

 5. henk

  Een joint venture van APF International en Angelo Gordon heeft een Engineer & Build Overeenkomst gesloten met Bouwcombinatie Westflank Noord V.O.F.

  Westflank Noord is een samenwerking van Bouwbedrijf Wessels Zeist en Bouwbedrijf Wessels Rijssen. In opdracht van de joint venture zal de bouwcombinatie het ontwerp en de realisatie van het kantoorgebouw Central Park van 30.000 m² bruto vloeroppervlak, meer dan 110 appartementen alsmede het bijbehorende parkeren in de ondergelegen parkeergarage uitvoeren.

  Westflank Noord bevindt zich midden in het centrum van Utrecht en ligt direct naast het gemeentehuis bij het Centraal Station. Naast een Breeam Excellent certificaat, duurzame energievoorziening middels onder andere een warmte koude opslag beschikt het gebouw over een innovatief ontworpen gevel waarbij zonbelasting en zichtlijnen verweven zijn in de gevelstructuur en uiteraard het Central Park op de 11de verdieping van het gebouw.

  APF International en Angelo Gorden worden geadviseerd door Loyens & Loeff, PWC en PEAK Development.

  Eerste publicatie door Erik Wiegerinck op 11 jul 2018
  Laatste update: 11 jul 2018

Reageer