Schouwverslag en beelden

In Nieuws, Reportage door HR22 Reacties

Afgelopen dinsdag vond de 59e Schouw in het stationsgebied plaats, met informatie over het Stationsplein, het Platform en The Green House. Onze verslaggever was ter plaatse en we hebben het artikel aangevuld met wat beelden die we dit weekend hebben geschoten.

Stationsplein

(door Erica van Dijk, Gemeente Utrecht)

Het Stationsplein gaat deze week open voor het publiek. Voor wie dit historische moment wil meemaken: op Valentijnsdag, woensdag 14 februari, om 1500 uur om precies te zijn. De Patatstraat is dan definitief passé.
Aan het Stationsplein zijn de volgende projecten gekoppeld: de fietsenstalling, het paviljoen, Utrecht CS, het Platform, het Noordgebouw en het Voorzetgebouw, ofwel de nieuwe entree van Hoog Catharijne.
Boven het Stationsplein is het bollendak verschenen, dat rust op zeven kolommen. Drie daarvan, de zogenaamde trompetkolommen, lopen door tot onder in de stalling. Deze zijn van beton, de overige vier pilaren alleen van staal. De 49 bollen in het dak zijn van plastic en worden onder druk gehouden om hun vorm te behouden.
In november vorig jaar heeft men het dak laten ‘schrikken’, wat betekent dat het dak van de steigers op de kolommen is geplaatst. Het dak wordt ook wel de bubble cloud genoemd, maar de gemeente (POS) staat open voor een ‘echte’ naam. We suggereren alvast de bierhouder en de poffertjespan.
Onder het plein is de uit drie lagen bestaande fietsenstalling in augustus 2017 geopend en nu voor zestig procent in gebruik (aanvankelijk met 6000 plekken, inmiddels tot 7500 uitgebreid). Aan het zuidelijke gedeelte wordt nog gewerkt.
Op het stationsplein komen twee toegangen tot de fietsenstalling. Het paviljoen, dat boven de buurtsporen is gebouwd, zal de nodige horeca gaan herbergen. De HOV-baan voor tram en bus ligt onder het plein. Afdalend naar de noord- en zuidkant van het plein zullen op straatniveau de plinten van Hoog Catharijne invulling moeten gaan krijgen. En er komen hier nieuwe straatnamen: Smakkelaarshoek en Moreelsehoek.
Overigens zal er na de opening aanstaande woensdag gewoon doorgewerkt worden aan het dak. Op het plein staat nu een tent om de natuurstenen bestrating aan te leggen. Ook komt er een ‘waterornament’ op het plein. Daarop is de singelstructuur van de stad te zien.
Vanwege de vorst heeft de afwerking van de trap aan de zijde van het Smakkelaarsveld vertraging opgelopen. Een alternatief zal voorhanden zijn. De Kiss & Ride-plek en de taxi’s aan de zuidkant zullen tijdelijk naar het Smakkelaarsveld verhuizen. Ook de looproutes wijzigen. Vanuit het station richting Moreelsepark gaat het via het Godebaldkwartier. Voor mindervaliden komt er een lift beschikbaar, al is dat nog niet zeker. De geldautomaten van ABN-Amro bij het begin van het Godebaldkwartier blijven bereikbaar. Verder levert het Forum en de Moreelsebrug aan de Jaarbeurskant een alternatieve route richting Moreelsepark en verder.

Het Platform (voorheen Zuidgebouw)

(door Marcel Loosen, ABC Vastgoed, de projectontwikkelaar en Rob Koning, Projectorganisatie van Bouw21, aansturing bouwproces)

ABC Vastgoed ziet zich als prijsvraagwinnaar van Het Platform voor een dankbare, maar ingewikkelde opgave geplaatst. Tot nu toe is van het door de architect Venhoeven uit Amsterdam ontworpen gebouw de constructieve plaat en een stalen opbouw gerealiseerd. Dit is gedaan door BAM, die met het gebouw echter niet verder gaat.
ABC Vastgoed besloot er daarom een projectorganisatie bij te betrekken om de co-makers (zeg maar onderaannemers) aan te sturen. Eind februari maakt de bouw een doorstart en in mei worden er op het project twee bouwkranen geplaatst.
Het concept omvat wonen, werken en ontspannen, door elkaar heen, en niet alleen voor de bewoners. De naam Platform slaat op de constructieve plaat, maar ook op de beoogde ontmoetingsplek. In de aanloop naar het project is in een participatiegroep van gedachten gewisseld over algemene invulling en randvoorwaarden, zoals de grootte (achttienduizend vierkante meter), hoogte (niet te hoog, dat wil zeggen tot maximaal 45 meter), hinder, veiligheid, duurzaamheid etc. Daarom is het bovenste gedeelte van het gebouw iets naar het westen geplaatst, wat minder hinder voor de buren, betere bezonning naar de straat en effectieve ruimte voor plantenbakken oplevert.
Om de veiligheid te bevorderen is het restaurant in het gebouw op de kruising van het Moreelsepark, Moreelsebrug en Moreelsehoek (nieuwe straatnaam, zie hierboven) gesitueerd. Vanaf dit punt is er zicht naar vele kanten en krijgt het een bijna 24/7 karakter.
De onderste twee lagen van het gebouw zijn bedoeld als commerciële ruimtes, met het genoemde restaurant en andere voorzieningen. Daarboven komen 201 appartementen. De oppervlakte van de appartementen beslaat 50 vierkante meter. Enkele appartementen zullen twee lagen hebben. De huur begint bij 700 euro per maand en tot de doelgroep worden starters en beginnende kenniswerkers gerekend.
Voor de bewoners zullen veel gemeenschappelijke ruimtes ter beschikking staan. Westplan is de investeerder, met als finale belegger een pensioenfonds. De geplande afronding van het gebouw is – met een slag om de arm – voorzien in het derde kwartaal van 2019.

Bouwput Utrecht besteedt binnenkort meer aandacht aan Het Platform.

The Green House

(door Jaap Bosch (Cepezed) en Corine Holtmaat (programma manager The Green House)

Op hoek van de Croeselaan en de Rabostraat zal The Green House verrijzen, een paviljoen met een tijdelijk karakter. Belangrijkste motief om het neer te zetten is om voor de komende tijd geen gat te laten bestaan tussen het rijkskantoor De Knoop en het Rabo-complex, zolang daar geen ander gebouw is gerealiseerd. Dit (woon)gebouw komt naar verwachting over een jaar of vijftien.
The Green House heeft daarom een lichte fundering van betonblokken. Het is volledig demontabel om elders te kunnen plaatsen. Het kent een lichte constructie en ook een ‘lichte’ beleving.
Architect Cepezed uit Delft (ook Moreelsebrug) heeft het ontworpen en het eigen kantoor als voorbeeld gebruikt.
Het project heeft een uitgesproken circulair karakter. Voorbeelden: de vloer bestaat uit klinkers afkomstig van een kade in Tiel, de glaspanelen zijn afkomstig van de gestripte Knoopkazerne en de wc-ruimtes kunnen na afloop uit het pand worden gehesen om elders opnieuw te gebruiken. Het dak – de vijfde gevel – zal bedekt worden met zonnepanelen, die overigens ook op het rijkskantoor De Knoop worden toegepast. Warmte en koude betrekt het pand van rijkskantoor De Knoop.
De onderdelen van The Green House zijn een restaurant (175 plekken en zeven dagen per week, al vanaf 7:00 uur open), vergaderruimtes, een stadsterras en een groentekas op de eerste verdieping. Producten uit de kas worden in de keuken van het restaurant gebruikt voor een menukaart die hoofdzakelijk op groentegerechten gebaseerd zal zijn. De keuken is stekkerloos, met toepassing van bijvoorbeeld hooikist en houtkachel.
De inrichting van het pand volgt het pay for use principe. De leverancier blijft zich na levering bemoeien met meubels, vloerbedekking etc. om dit allemaal up-to-date te houden.
Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron zijn bij het project betrokken.  Meer is te vinden op https://www.thegreenhouserestaurant.nl.

De volgende Schouw is op dinsdag 8 mei 2018.

Reacties

  1. Dirk

   Eens met Ben hieronder. De overdreven one-liners passen beter op DUIC. Als je dan toch een stevige mening wilt plaatsen, onderbouw hem dan minimaal.

 1. herman

  @Piet, walgelijk is ietwat overdreven. Er worden best mooie dingen toegevoegd.
  Maar er is ook nog enorm veel te doen en we zijn er nog lang niet.

  Wel mooie update in woord en beeld!

  1. Herman

   Goed gevonden zeg!
   Zal de architect deze ook gevonden hebben en hieruit inspiratie hebben gehaald. Het Utregse dak lijkt regelrecht plagiaat?

  2. HB

   Mooie parallel. Of plagiaat? Hier is goed te zien waarom de nieuwe stationsgebied-architectuur van de openbare ruimte weliswaar spectaculair uitpakt maar aan de andere kant lichtheid, speelsheid en menselijke maat naar het tweede plan schuift. Ik schrok van het stuk nieuwe plint van HC, naast de trappen naar het plein. Het is op een paar foto’s hierboven te zien. Bedenk dat die muur van zwart-glanzende natuursteen straks Gildenkwartier zal omkleden. Gelukkig gaat het niet overal fout. In de Stadskamer zijn bomen en ronde zitmeubels gekomen. Samen met het waterwerk is die ruimte een aantrekkelijk rustpunt geworden binnen het commerciële bombardement van al die lifestyle-onzin. Zodra de ruimte gecompleteerd wordt met het zuidelijke deel komt ook het licht binnen. Dan is er wel iets moois tot stand gebracht.

  3. Utrechter2

   Jazeker, op skyscrapercity kwam hij al voorbij maar volgens mij niet zo uitgebreid als nu.
   Op skyscrapercity kwam ook deze koppeling voorbij (enige gelijkenis met de terras-overkapping van het station eind jaren ’30.

   http://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/42fbf683-99dd-59cd-b788-9870ec3919d6/media/369934d5-ef8e-2b9c-4883-0f417e6033fc?mode=detail&view=horizontal&q=stationsplein&rows=1&page=65&fq%5B%5D=search_i_periode:%5B19360000%20TO%2019410000%7D&sort=order_s_dateringlaatst%20asc

 2. Ben

  Goede gefundeerde mening Piet, hier hebben we wat aan. Natuurlijk het is niet iedereen z’n smaak,maar als je dit afzet met wat er stond is het een geweldige vooruitgang. Het bolletjesdak is fenomenaal en als het noordgebouw en ook het platform gerealiseerd is hebben we weer een prachtplein om trots op te zijn. Vergelijk dit maar eens met het voormalige taxiplateau wat een ramp was dat. Overigens dank aan die prachtige foto reportage.

 3. 3500

  Aangezien er nu veel vraag is naar woningen, waarom wordt er dan pas over 15 jaar gebouwd op de plek van the green house? Waarom de termijn 15 jaar?
  En leuk allemaal dat verhipte recyclen, oftewel circulairiteit, wat een gruwel, maar is het nou echt zo duurzaam om een gebouw er maar voor 15 jaar te laten staan?
  Duurzaamheid m’n …..gewoon zogenaamd hip gewauwel.

  1. HB

   Dit stukje grond is laatste fase Westflank-Zuid. De bestemming is kantoren/horeca/wonen. Dit staat in het bestemmingsplan (http://www.bouwpututrecht.nl/2014/09/14/bestemmingsplan-westflank-zuid/):
   [quote]
   Ten slotte zal in de laatste fase van de Westflank Zuid het gebouw op de hoek Croeselaan/Montageweg gebouwd worden. De bouwenveloppe voor dit onderdeel biedt ruimte aan maximaal 14.000 m2 BVO kantoren, minimaal 7.000 m2 BVO woningbouw en 1.000 m2 lichte horeca en dienstverlening. De ruimte voor dit kantoorprogramma anticipeert op een mogelijke uitbreiding van het rijkskantoor. Deze toekomstige uitbreiding van het rijkskantoor zou ook plaats kunnen vinden in een ander deel, waardoor het blok mogelijkerwijs minder of geen kantoorruimte kan bevatten. De flexibiliteit om hierin te kunnen schuiven wordt middels het bestemmingsplan geboden. De inpassing van woningen sluit aan bij het overige woonprogramma aan de over- en zuidzijde van de Croeselaan. Het vereiste metrage wonen is een ondergrens om een aantrekkelijk en functioneel woonblok op een kantoorblok te kunnen realiseren. Eventueel meer woonprogramma inpassen zal een gunstig effect hebben op de levendigheid van de plek. Ten aanzien van de levendigheid is ook de horeca en dienstverlening in de plint van toegevoegde waarde. Aangezien het gaat om een hoogstedelijke omgeving, strategisch gelegen langs belangrijke fiets- en voetgangersroute richting station en binnenstad is een invulling middels horecacategorie D1 en D2 en dienstverlenende functies een logische. Deze functies kennen gezien de ligging en omvang geen zelfstandige verkeersaantrekkende werking. Tevens is vastgelegd dat de er meerdere units worden gerealiseerd met een maximum van 200 m2 per unit en tot een gezamenlijke maximum van 1.000 m2.
   [/quote]

   Misschien heeft de timing te maken met de noodzakelijke bereikbaarheid voor de bouw van fase 2?

   Overigens zet Utrecht nu zwaar in op woningbouw in het centrum. 3000 in Jaarbeurskwartier en 6000 in Merwedekanaalzone. De omgevingsvisies zijn net door de raad goedgekeurd.
   https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/merwedekanaalzone/nieuws-merwedekanaalzone/
   https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/beurskwartier-en-lombokplein/

 4. Lombokker

  Waarschijnlijk is de reden van het circulaire paviljoen planeconomisch. Er moeten ooit kantoren komen want deze leveren een hoge bijdrage aan de grondexploitatie. Wanneer we deze wegstrepen moet de Gemeente een verlies nemen (ondanks dat de vraag erg lag blijkt). Dit geldt overigens ook voor WTC / Jaarbeursplein gebouw. Deze opbrengsten heeft de gemeente nodig om de “leuke” dingen van te financieren zoals TiVre, Singel etc.

 5. herman

  Op ad.nl een poll over naam van het dak over het Stationsplein. “Hardebollendak” scoort voorlopig het hoogst.
  Leuke naam, echt Utregs met aandacht voor verleden, knipoog en Utregse “humor”.

  1. Michiel

   Ik word altijd een beetje kriebelig wanneer er zo geforceerd gezocht wordt naar een bijnaam – soms nog voordat het project gereed is. Deze trend is de afgelopen paar jaar ontstaan, maar mag van mij direct weer verdwijnen 🙂

   Dit soort bijnamen zijn mijn inziens alleen maar leuk wanneer ze natuurlijk ontstaan, niet omdat een poll in de krant er eentje als winnaar aanwijst.

 6. Utrechter2

  Helemaal eens met jou. Ik vind Poffertjesdak wel een mooie trouwens (gehoord op Bouwput voor het eerst). Helaas hebben ze daar Poffertjespan van gemaakt. Dat vind ik toch anders klinken/overkomen.

  1. Apostle

   Nee, het zijn gewoon twee losse projecten, de bovenbouw en de onderbouw. Uitgevoerd door twee verschillende aannemers.

  2. HB

   Er is meer aan de hand dan dat het losse projecten zijn. BAM heeft in 2015 de opdracht gekregen om onderbouw én bovenbouw te doen. BAM heeft zich teruggetrokken. Er wordt van een conflict gesproken. Misschien dat een insider anoniem info wil delen?

 7. Marjan

  Heel vervelend dat de route vanaf de Mariaplaats via het Moreelsepark naar het station buitenom niet meer bestaat en door HC een stuk langer is geworden. Bizar hoe de NS- poortjes totaal niet meer aansluiten op de looproute. De lift en roltrappen naar beneden zijn al weer maanden buiten gebruik. Moeten we tot eind volgend jaar wachten voordat we weer buitenom naar het station kunnen lopen? Was het daar niet allemaal om te doen?

 8. J Verschuure

  De nieuwe looproute buitenom tussen Gildenkwartier en Noordgebouw door naar het station wordt smaller dan gedacht, maar ik heb goede hoop dat dit een levendige plek wordt. Bedankt voor de update.

Reageer