Smakkelaarsveld geeft zich bloot

In Nieuws door HB3 Reacties

De afgelopen weken heeft een bedrijf in opdracht van de gemeente archeologisch onderzoek gedaan op het Smakkelaarsveld. Het terrein ligt nu open voor grondwerk als voorbereiding voor de aanleg van de HOV-baan. De funderingen die je hier ziet gaan helemaal terug naar de middeleeuwen, toen er op deze plek al een kleine haven in bedrijf was. Langs de Vleutense Wetering, ter hoogte van wat nu Leidseveer heet, was volop bebouwing en nijverheid, een klein handelscentrum voor de stad. De trekschuiten keerden er en losten hun lading.
Op deze 3D voorstelling, gemaakt door de afdeling Erfgoed, is te zien wat zich op ongeveer 1 meter onder maaiveld bevindt. We zien trappen, vloeren en goten. Iets verderop en op de 3D nog niet te zien, is een water- of beerput aangetroffen.

Opgraving Smakkelaarsveld
by erfgoed Utrecht
on Sketchfab

De onderzoekers zullen over een tijdje wel met uitleg komen wat er precies is aangetroffen. Tot dan doen we het met deze beelden. (Bron openingsfoto: Het Utrechts Archief)

Reacties

  1. herman

    Enerzijds leuk om “oude” dingen aan te treffen. Anderzijds al die moeite voor paar stenen, is dat al het geld nu waard. hebben we nu echt meer kennis?

    De foto bovenaan is toch mooi genoeg?

  2. Auteur
    HB

    Tja. Hoeveel extra kennis het oplevert weet je pas wanneer je het onderzoekt… Oude kaarten zijn dikwijls onbetrouwbaar. Op dit moment is er een historische reconstructie van het stationsgebied in 3D in de maak (waarover later meer). Je zult je verbazen over hoeveel blinde vlekken er nog zijn. Of misschien beter gezegd: de informatie moet er zijn, maar vindt het maar eens.

Reageer