Het dak komt

In Nieuws, Reportage door HB2 Reacties

Het steigerbos op het Stationsplein krimpt in hoog tempo. Overals staan mensen stil om het frame van het dak te bewonderen, alsof het pakjesavond in de lucht is. De aannemer is begonnen met het aanbrengen van de kussens in de openingen. Verder zie je nieuwe opgravingen van bebouwing op het Smakkelaarsveld, ooit een keerhaventje aan het Leidseveer. De resten gaan eeuwen terug. Benieuwd naar de officiële uitleg, die zal binnenkort wel volgen. En we hebben de nieuwe looproute door HC, een grote lus door het entreegebouw voor je. De komende dagen blijven we de geboorte van het dak volgen. Vannacht wordt hij feestelijk aangelicht. Hopelijk gaan dan ook de straatlampen op het Smakkelaarsveld weer aan. Wat een gevaarlijk terrein is dat na zonsondergang voor voetgangers en fietsers. En wat een hoop malloten op fietsen bestaan er toch.

Reacties

 1. Dirk

  Dank voor de mooie fotoreportage!

  “Hopelijk gaan dan ook de straatlampen op het Smakkelaarsveld weer aan. Wat een gevaarlijk terrein is dat na zonsondergang voor voetgangers en fietsers. En wat een hoop malloten op fietsen bestaan er toch.”

  Ik probeer actief minder negatief te zijn online (je wordt toch ouder he :D), maar ik moet dit helaas beamen. Te veel fietsers vinden het daar okay om op hoog tempo maar te doen wat ze willen. Het was hier waar een vriendelijk uitziende student een hoogbejaarde vrouw aanreed die naast me liep omdat hij rond 18:00 uur vanuit de fietsenstalling over de stoep aan het rijden was en had verwacht dat ze zou oversteken (wat ze niet deed). Hij had niet bedacht dat er ook andere weggebruikers kunnen zijn die net als hij onvoorspelbaar gedrag vertonen.

  En dit is wat er mis is (en waar de gemeente een steek laat vallen in haar gebrek aan handhaving): niemand die over de stoep rijdt of die de voorrangregels negeert of die geen licht aan heeft of die aan het spookrijden is in Utrecht bedoelt het verkeerd, maar ze denken allemaal dat het allemaal wel kon/paste of dat iedereen ze wel zag en rekening met ze houdt en dat is niet altijd zo.

  Het wordt tijd dat de gemeente structureel beter gaat handhaven op strategische plekken (amsterdamsestraatweg, smakkelaarsveld, daalsesingel, vredenburgknoop, catharijnesingel), zodat spookrijders, stoeprijders, zonder-licht-rijders en niet-voorrangverleners aangesproken worden en boetes krijgen. We zijn het allemaal net wat te veel gewend dat je op de fiets maar kunt doen wat je wilt.

  #Zeikmodus uit

 2. H

  Dirk, je verhaal is me uit het hart gegrepen. Vooral de opmerking dat je zelf onvoorspelbaar gedrag mag vertonen en er intussen op rekent dat alle andere verkeersdeelnemers zich wel voorspelbaar gedragen. En dat in een zo hoog opgeleide stad, met zoveel academisch geschoolden…..

Reageer