Het oogsten kan beginnen

In Nieuws door HB13 Reacties

We gaan een periode tegemoet van opleveringen, van ingebruiknames en van afgelopen tijdelijkheid in het stationsgebied. De redactie heeft van BU-lezer Stefan een overzicht gekregen (dank!) van wat ons in 2017 en 2018 te wachten staat, wat we graag met jullie delen. Laat het een groeidocument worden. Met andere woorden: wil je toevoegen en wijzigen, heb je achter de schermen-info: deel deze in de comments. Dan voegen we het toe. Komt-ie.

Grofweg valt het op dat de meeste oogstjaren (afrondingsjaren) de even jaren zijn (zonder daar veel achter te zoeken): in 2014 kregen we TivoliVredenburg en het Stadskantoor plus de entree Jaarbeurszijde met een grote fietsenstalling. In 2016 de OV-terminal en de Moreelsebrug (en een beetje Jaarbeurs-Kinepolis, dat een pre-opening kende).

Maar 2018 zal qua hoeveelheid afrondingen een hoogtepunt bieden. Vervolgens krijgen we in 2020 de bekroning met het doorlopende water in de singel en het samensmelten van de twee tramlijnen tot één netwerk.

De oneven jaren hebben enkele opmerkelijke deel-openingen gekend, met in 2013 de eerste stukken stationshal, in 2015 de noordelijke helft van de OV-terminal en het eerste stuk water, en in 2017 natuurlijk het eerste deel van het vernieuwde HC en de grootste fietsenstalling ter wereld.

September
Plaatbrug bij de stadskamer open, een nieuwe looproute voor ‘fietsers’ tussen stalling Laag-Catharijne, Stadskamer en de binnenstad.
Frans restaurant Danel TivoliVredenburg open.
Nike Flagshipstore HC open.

Oktober
The Burger Federation, Comptoir Libanais en Leon in de Stadskamer open.
Glazen openingen met waterwerk in vloer stadskamer gereed.

November
Looproute door binnenkant Voorzetgebouw (Boele)
Opening vier winkels noordpassage, in nieuwe gedeelte (halfjaarverslag Klépierre)

2018
1 januari
Fietsenstalling Knoop open: (BU)
Deel van het forum bij Beatrixgebouw open

9 februari
WTC opgeleverd (diverse internetbronnen)

Februari
Knoopgebouw opgeleverd (DUIC)

Maart
Stationsplein en voorzetgebouw open, omklap van de route
Paviljoen open met o.a. Vapiano, Five Guys and TGI Friday’s.
(Metronieuws en DUIC)

Voorjaar
Herinrichting plein Vredenburg
Greenhouse paviljoen opent (tussen rijkskantorengebouw De Knoop en Rabobank)

1 mei
Parkeergarage Jaarbeursplein opgeleverd (DUIC)

Zomer
Verbouwing Bijenkorf gereed
V&D pand gerenoveerd

Najaar
Noordgebouw/hotel opgeleverd

Tweede helft 2018 
Bibliotheek verhuist naar gebouw voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude
Uithoflijn wel/niet in 2018 open… (RTV Utrecht)

Eind 2018 / begin 2019
Zuidpassage open (volgens Boele loopt men vanaf oktober 2018 al vanaf het station naar het bruggebouw (Boele)
Hudson’s Bay en Primark open.
Het Platform (Zuidgebouw) opgeleverd
Woontoren Sijpestijnkade opgeleverd
Tweede deel fietsenstalling / stationsplein open.

Alles wat hier niet bij staat wordt later dan 2018 gerealiseerd. Denk daarbij aan het gebouw en de ruimtelijke inrichting van het Smakkelaarsveld, de plint van Hoog Catharijne bij het Smakkelaarsveld, de verbouwingen van Godebald en Gildenkwartier (incl. renovatie opbouw met The Student Hotel?), het laatste deel van het singelherstel van HC tot aan Sterrenbos.

Bij de foto
De complexe afstemming tussen werkzaamheden aan de fundering voor de baan, de halte van de Uithoflijn, de fietsenstalling, het dak boven het stationsplein en aansluitingen op de OV-terminal leidt tot vertragingen. Bovendien is de fundering van Het Platform anders uitgevoerd dan in eerste instantie was bedacht en dit heeft effecten gehad op de ondergrond. Die moet nu eerst worden gestabiliseerd voordat kan worden begonnen met de aanleg. Dit kost tijd en het project wordt daarmee ook duurder. Eind dit jaar zal het college laten weten wanneer de tram definitief kan gaan rijden. Bron: Raadsbrief Voortgang realisatie Uithoflijn. Foto: Rob.

Reacties

 1. Ramon

  Mooi overzicht, er gaat echt veel veranderen! Begrijp ik nu goed dat we dus in november al door het voorzetgebouw lopen?

  Het Jaarbeursplein wordt trouwens ook opgeleverd volgend jaar , volgend mij in mei. Weet niet of dan ook de garage al open gaat.

  1. Utrechter2

   Zie antwoord van Eva: het slaat op de looproute denk ik want de winkels in het voorzetgebouw zullen volgens de info van Klépierre in maart 2018 opengaan. Vier winkels (drie naast de C&A, en één naast de nieuwe McDonalds) zullen in november opengaan. In één van deze komt een flagship store van Hunkemöller.

 2. herman

  Waardevolle info!
  Plattegrondje met verwijzingen zal het voor de willekeurige lezer nog duidelijker maken.

 3. Auteur
  HB

  Voorzetgebouw plus bestaande kantoorvolume Godebald, waaronder Klépierres eigen kantoren en Meeting Plaza/Seats2meet. Het klinkt logisch dat de grote winkel die Vodafoneziggo wil openen ook in de nieuwe entree van HC is gesitueerd.

 4. Ramon

  De winkel/experience center. Wordt maar liefst 1000m3. Wat een grote vis hebben ze hiermee binnen gehaald. In ruimte voor VodafoneZiggo te maken gaat Kleppiere zijn eigen hoofdkantoor intern verhuizen naar een ander gedeelte.

 5. Utrechter2

  Aanvulling voor de geïnteresseerden (want het is meer een ingebruikname dan een oplevering): de twee hotels in het Poortgebouw, hoogstwaarschijnlijk dus in 2018.

  PS: hou het Bollendak in de gaten want dat bepaald hoe snel het nieuwe stationsplein (en de nieuwe route naar HC) in gebruik kan worden genomen (maart, mei, anders). Ook de Uithoflijn is afhankelijk van de werkzaamheden aan dat dak.

 6. Utrechter2

  http://cu2030.nl/archive/2017-10-11/het-reuzendak-op-gaten-met-7-meter-diameter

  CU2030 meldt dat je begin 2018 al onder het dak kunt doorlopen. Dat klinkt dan dat staalframe al dan gedeeltelijk af is en dat dan alleen nog het kunstof bollen gewerkt hoeft te worden (en dan kun je, veronderstel ik, met containers en hout veilige tijdelijke looproutes creeeren. Uit de laatste schouw kwam toch naar voren dat tot en met mei nog regelmatig de routes over het nieuwe stationsplein gewijzigd zouden worden??

 7. Ramon

  Utrechter2,

  Het plein gaat in februari open. Dan openen ook de Vapiano, TGI Fridays en de Five Guys in het Paviljoen

 8. Henk

  We is een aanpassing nodig op het bericht. CS is nog niet af. Er vinden nu werkzaamheden plaats om de dakconstructurie te verstevigen. 🙂

Reageer