Dakje bouwen

In Nieuws door HB20 Reacties

Zo doen ze dat, een ingewikkeld gatendak maken met reusachtige stalen puzzelstukken en opblaaskussens. Veel hebben we er niet aan toe te voegen. Lees onze andere artikelen. Voor iedereen die zich afvraagt wat dat rare ijzeren bos, dat er uitziet als een soort molecuulstructuur, naast het station doet: nou, dit dus. Er zal vast een leuk (timelapse) filmpje opduiken zodra het klaar is, vermoeden we zo maar. Op de foto onder is de situatie vanochtend te zien. Even opklikken voor groot.

Op onderstaande foto is de aanbouw van HC ook goed te zien. Daar is een portaal geplaatst die de reusachtige vide gaat steunen. Het wordt de derde grote ruimte in het nieuwe complex.

[update 30-6] En dit is wat kraanmachinist Marcel Peters vanuit zijn werkplek ziet. Een supersized bekerhouder in wording. De vloer van de steiger mag er overigens ook zijn.

Deze foto, tot slot, vonden we op de projectpagina van Buiting Staalbouw, de constructeur en bouwer van het dak:

 

 

 

Reacties

 1. Zonnewende

  Leuke foto’s!
  En inderdaad, die vloer van steigerhout ziet er ook leuk uit ?

 2. herman

  Vloer is prachtig, waarom zien we zoiets niet in het echt?
  Dit is lukraak neergeplemd en mooier dan menig kunstzinnige vloer….

 3. FD

  Prachtig !
  Enorm leuk om te zien.
  Die dakdelen liggen nu ahw op de steiger.
  Hoe worden die bevestigd op de kolommen ?
  Dank o.a. Marcel !, laat het vervolg maar doorkomen.

 4. FD

  Ik zie via de webcam (kunnen jullie de link ook hier plaatsen?) dat steigerpark 2 klaar is.
  Prachtig !

  1. eva

   Steigerpark 2 is morgen pas klaar.
   Morgen het laatste stuk en dan volgende week de groene kraan afbreken en de giek van de gele verlengen.
   En dan weer verder met het dak.

  1. Utrechter2

   Hoi Henk,

   Een schot in de roos! Een mooie pfd met concrete info. Het goede nieuws is dat ze erg op schema lijken te zijn. Het slechte of posititieve nieuws (half vol / half leeg) is dat Gildenkwartier en Godebald maar voor een beperkt deel grondig verbouwd worden: zie daarvoor vooral de bouwtekeningen in de tweede helft van het document en niet de plattegronden in het begin van de presentatie.
   Is het voor de rest van die kwartieren vooral een make-over? Of wordt dat door een ander bouwbedrijf uitgevoerd en valt het buiten de scope?
   Detailvraag: wordt de loopstroom in oktober (provisorisch) omgelegd zoals bouwpututrecht al eerder meldde? Oktober staat oranje op het schema. Of januari/februari: dat staat groen. De sloop van de patatstraat op oktober-december staat (oranje) en februari-maart in het groen.

   1. Utrechter2

    Aan de loopstroompijlen te zien op de diverse tekenen is 1 maart 2018 de route pas omgelegd. Waarschijnlijk toch lastig om een looppad in het ‘steigerwoud’ te creeeren. Tussen november en maart 2018 is het voorzetgebouw wel via de binnenzijde bereikbaar (of moet ik het toch ietsje anders lezen?).

   2. Utrechter2

    Nog een detail dat niet onbelangrijk is: de Zuidpassage gaat t.h.v. het Radboudkwartier en het Bruggebouw voor oktober 2018 open.

    Of dat in zijn geheel is of dat mensen net voor de Primark/Hudsonbay nog enkele weken moeten omlopen via de Stadskamer en de Noordpassage van het Entreegebouw weet ik niet: dat hangt er vanaf hoe snel ze het verbindingstuk zuidpassage – voormalig V&D gebouw maken.

    Uit renders en maquettes krijg ik de indruk dat het dezelfde stijl zal hebben als de huidige uitgang van de Zuidpassage op het Vredenburg (op de plaats van de voormalige Blokker). Beslissend zal zijn of de werkzaamheden voor het verbindingsstuk niet (erg) conflicteren met de renovatiewerkzaamheden aan het V&D-pand zelf.

 5. Henk

  Ik ben geen bewoner, maar belangstellende. Ik heb n aantal links die ik regelmatig check, waaronder de project site van het voorzetgebouw.

  Als ik wat interessants zie voor paste ik het meestal bij n BU artikel.

  Ik heb dus helaas geen antwoord op je vragen. De projectsite geeft naast de planning van het gehele gebied ook een tweewekelijkse update over de bouw van het voorzetgebouw.

  Als je de eerdere planning naast elkaar legt is de vertraging 3-4 maanden. Hopelijk houden ze dit nu vast.

  Naar mijn idee wordt wel de kwaliteit van het eerder opgeleverde deel van oud hoog Catharijne nagestreefd.

  Ik wacht het verder rustig af wat het wordt en oordeel dan. Ik vind dat de gemeente en kleppiere uitstekend bezig zijn, en heb vertrouwen in het eindresultaat. (Alles kan mooier maar Utrecht blijft een provinciestad en geen New York, Parijs, Milaan, Barcelona, Berlijn of London, en die afwerking kan je dan ook niet verwachten, dat geld haal je er niet uit)

 6. Henk

  De legenda van de kleurcodering staat ergens achteraan de presentatie. Rood geeft de zwaarste overlast, oranje ook nog n hoop, groen is normale overlast met bijbehorende werktijden.

  Dus als het rood aangegeven is kan je van zware overlast = sloop uitgaan

  1. Auteur
   HB

   Thx. Hier staan een paar interessante mijlpalen in. We geven het apart aandacht.

   1. Utrechter2

    Dank je Henk voor de mooie info. De zonering slaat op Radboud Zuid en het Godebaldkwartier dat er aan grenst. Ik heb geen informatie kunnen vinden dat het hele Godebaldkwartier wordt aangepakt. Een hele praktische verklaring zou kunnen zijn dat de verbouw van (de rest van het) Godebaldkwartier en het Gildenkwartier door een ander bouwbedrijf wordt gedaan en dat het daarom niet op de verbouwingsplattegronden van Boele en Van Eesteren voorkomt.

    Anders heb ik de volgende speculaties:

    1) Klépierre wil, i.t.t. eerdere plannen, eerst kijken hoe het gaat met de verhuur van alle winkelruimten op de Noord-* en de Zuidpassage. Negatief scenario: bij tegenvallende verhuurbaarheid kan HC bijsturen door de rest van het winkelcentrum niet meer te verbouwen. Positief scenario: bij een groot succes is het veel makkelijker (goedkoper) om de rest te verbouwen (bankfinanciering, bereidwilligheid bestaande huurders etc..)

    * inclusief toekomstig gedeelte vanaf H&M t/m het Voorzetgebouw.

    2) Volgens een reageerder wordt Boven Clarenburg zeker opgefrist. Maar eigen invulling: Godebald heeft in de jaren ’90 al een voor die tijd goede renovatie ondergaan. En heeft altijd al lichtstraten gehad (het was ooit namelijk begonnen als openluchtwinkelcentrum in Hoog Catharijne). Een grote verbouwing is minder noodzakelijk dan bij andere gedeelten van HC.

    3) Fasering wordt vaak gedaan als projecten (financieel) te groots worden. Verschil met speculatie 1: nadruk ligt hier op uitstel i.p.v. op mogelijk afstel.

 7. Henk

  Ik zie klepierre overal serieus werk van maken. Wie weet zijn ze in bespreking met de eigenaren van de kantoren erboven om e.e.a. samen te combineren.

  Die kantoren worden er niet jonger op, en moeten concurreren met central park, wtc en eventueel nog een haarbeurspleingebouw.

  Op een keer wordt renoveren noodzakelijk. Je kan het beste het dak repareren als de zon schijnt.

 8. Auteur
  HB

  @Utrechter2: De renovatie van de Gildenkwartier en Godebald gaat echt wel door. Ook daar zal een modernisering gaan plaatsvinden. Een scenario van uitstel lijkt me niet realistisch. Denk bijv. aan belang van Mediamarkt. Bij Godebald/Moreelsepark lijkt de noodzaak wat minder, maar misschien is daar de visuele ingreep ook wat bescheidener. Dichttrekken van de plinten zit sowieso in de planning. Ook dat kunnen ze niet uitstellen, alles hangt samen.

Reageer