Vredenburgkunst: mozaïek of kasteelmaquette?

In Nieuws door HB8 Reacties

Niet echt een close call: de winnaar van onze minipoll is het mozaïek met 53% van de 175 uitgebrachte stemmen. Onverwacht is het niet, als je de sentimenten om je heen beluistert en de stukken in AD/UN leest of RTV-U kijkt. We kunnen vaststellen dat er niet echt sprake is van een keuze. De nummer twee, Square of Subtleties, volgt met 15%. De rest, ach. Een op de vijf BU-lezers verzucht hieruit geen keuze te kunnen maken.
Daarom willen we het plan van lokalo Wouter van Dam onder de aandacht brengen. Misschien geen kunst (hoewel je daar best nog een draai aan kan geven) maar wel iets wat uit de basis komt en lokale betekenis heeft en geeft. Het college worstelt al jarenlang met een goede verbeelding van het kasteel. Voor tonnen worden in garages fundamenten opgeleukt, maar geen hond die het ziet. (Het luxe display op niveau -1 in garage P5 spant de kroon, alleen te vinden voor doorzetters.) Kunsthistorici noch burgers worden hier blij van. Waarom dan niet zo: bouw een reusachtige maquette van zeven bij zeven en drie meter de lucht in. Er omheen een ‘gracht’ van een meter breed. Uit de kanonnen in de torens spuit water. Kinderlijk leuk, en zo hoort het.
Heb je er ook een mening over (natuurlijk heb je dat), ga dan naar hun website. We kunnen ons voorstellen dat het kasteel ook in mozaïek wordt uitgewerkt en dat je er bedriegertjes aan toevoegt. Het idee van de VR-bril staat er los van, en is sowieso erg de moeite waard om uit te werken. Het kasteel is immers al als 3D digitaal model beschikbaar. Bij de expo in de kelder van de parkeergarage draait op een beeldscherm een interessante animatie die we verder nog nergens hebben gevonden. Wel vonden we na wat googlen deze gigapixelopnames van de blootgelegde zuidwestpoort en de Catharijnepoort die je met een VR-bril kunt bekijken, terwijl ze nog in situ en intact zijn.

Het best gewaarde officiële voorstel is dit: Kunstwerk Markt Mozaïek Kunstenaar Jennifer Tee (Nederland, 1973).

Van de kasteelmaquette bestaat nog geen verbeelding, aldus initiatiefnemer Van Dam.

 

Reacties

 1. Atilla Vigh

  Ik blijf volharden, niets op dat plein neerzetten.
  Wat is dat toch voor een neiging om alles wat leeg is, vol te willen zetten.
  Paar bankjes en wat bomen en dat was het.

 2. Dirck II

  Helemaal mee eens. Plaats gewoon enkele bomen met cirkelvormige banken er omheen, en nog wat planten en bloemen erbij, net zoals bij Mariaplaats. Meer is niet nodig.

 3. Bill

  Als stad neem je jezelf toch niet serieus met alle ontwerpen voor “iets” op het Vredenburg…? Gewoon niveau kleuterschool.

  Tijd voor een volwassen kijk op de pleinen in Utrecht. Pak op het minst brede gedeelte (in de buurt van manneken pis) een punt en bouw daar een mooi project met water oud, maar niet iets van het door de gemeente gepresenteerde.

 4. herman

  Utrecht zit absoluut niet te wachten op een kitscherig kasteel waar water uit spuit. Dit soort wansmaak koop je bij de Intratuin en zie je in tuinen in Vinex oorden staan.

  Bestraat het Vredenburg netjes, plant waar mogelijk wat bomen en paar bankjes en doe er verder vooral niets aan. Geen kiosken, fonteinen of “kunst”.

  Verplicht daarnaast Perry Sport om met onmiddellijke ingang die lelijke groene gevel te vervangen door iets passends.

 5. Dirk

  Ik begrijp best waarom de wethouder zijn poot stijf houdt nu en de mensen tegen zichzelf beschermt. Een fontein met kasteelresten op Vredenburgplein is dure, slecht te onderhouden kitsch welke het moeilijker maakt om het plein voor markten en andere evenementen te gebruiken.

  Bomen, bankjes en daar moeten we het bij laten.

 6. Henk

  Ik hoop dat ze een duidelijk plan hebben voor kabels en leidingen zodat het plein niet meer open hoeft. Stenen weer terugleggen is vaak drama.

Reageer