Bestemmingsplan Galaxy Tower

In Nieuws door HB8 Reacties

Eindelijk weer een bestemmingsplan. Je kunt hier het Ontwerpbestemmingsplan ‘Hotel en woongebouw Jaarbeursplein, Stationsgebied’ bekijken. Zienswijzen tot zes weken na 3 maart. Inmiddels is dit project Galaxy Tower gedoopt.

Hier vind je alle bijlagen: de studies en rapporten die het plan mogelijk moeten maken. Van alle stukken is deze de interessantste want hij gaat volledig in op de kansen op de hotelmarkt. Over de woningen lezen we niets, haalbaarheid is altijd gegarandeerd.

Quote uit de aankondiging: “De hoofddoelstelling van het bestemmingsplan is de ontwikkeling van een grootschalig complex met hotelkamers en woningen aan het Jaarbeursplein in het Stationsgebied planologisch-juridisch mogelijk te maken. Het plangebied ligt aan nu nog de Croeselaan, aan het Jaarbeursplein en aan de Centrumboulevard die de terreinen van de Jaarbeurs met het station verbindt. De grens van het plangebied wordt verder bepaald door de aangrenzende bebouwing: Prins van Oranjehal aan de westzijde en het naastgelegen kantoorgebouw Hojel City Centre aan de noordzijde.

In bijlage 4 zie je dat nog niet is vastgesteld hoe de verkeersontsluiting zal plaatsvinden: over Graadt van Roggenweg en Croeselaan, of achterlangs, via het Jaarbeursterrein.
Overigens lezen we in de windhinderstudie (december 2016) dat het ontwerp van het gebouw al in stadium definitief is. Eigenlijk wel vreemd, want het enige dat opdrachtgever en architect er tot nu toe van hebben verspreid is de bekende artist impression vanaf het plein in avondlicht, zie onder. Maar het gaat hier wel om een gezichtsbepalend gebouw van 90 meter in Utrecht! Kom op, doe niet zo stiekem. Lezers die in de vele bijlage meer info kunnen vinden over uiterlijk, vorm en bouwwijze, laat het weten.


Samenvattend:
– 12.000 – 15.800 m2 bvo viersterren hotelfunctie, bestaande uit circa 225 kamers tot en met de 6e verdieping;
– invulling van de plint van twee verdiepingen met bijbehorende hotelshops en horeca & leisure voor verhuur aan derden;
– circa 31.000 m2 bvo woonruimte, circa 330 duurdere huurwoningen. Deze bevinden zich op de 7e tot en met de 13e verdieping en in de toren op de 14e tot en met de 28e verdieping. De woningen zijn door Het Spoorwegpensioenfonds en de Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer gekocht;
– parkeergarage naar verwachting tussen de 200 en 300 plaatsen in twee lagen, inclusief inpandige expeditie;
– zowel het hotel als de woningen mikken op een hoog kwaliteitsniveau. Het gebouw krijgt PV-cellen in gevels en op het dak;
– Amrâth heeft op dit moment zeventien hotels verspreid in Nederland;
– ontwerp: Tangram Architecten;
– start bouw 2018, oplevering 2021.

 

Reacties

  1. Auteur
   HB

   De architect heeft vorig jaar bij BU aangegeven dat deze plaatjes en teksten verouderd zijn. Maar op hoofdlijnen zal het nog wel kloppen.

  1. Auteur
   HB

   Interessant, maar deze heeft een volkomen andere gevel dan het bekende plaatje met zicht vanaf het plein. Is dit geen oud ontwerp?

   1. TP

    Helaas, zover ben ik niet ingevoerd, maar het lijkt “actueel”.

  2. Auteur
   HB

   Architect zegt dat dit oud ontwerp is. Eind deze maand komen nieuwe renders. We proberen deze snel op BU te plaatsen.

 1. Bill

  Utrecht lijdt aan het “90 meter” virus. Bouw eens hoger voor een afwisselende skyline…!!

  1. Utrechter2

   Volgens mij wilde de moderator dat de discussie hier verder gevoerd werd:

   “Lezers, de typisch-Utrechtse hoogte-discussie is en blijft lastig. De kampen zijn verdeeld en iedereen heeft er een uitgesproken mening over. Eerder heb ik het onderwerp aangezwengeld in dit artikel:
   http://www.bouwpututrecht.nl/2016/09/27/liever-de-lucht-in
   Ik stel voor om die discussie daar te voeren, en dan strikt op inhoudelijke argumenten en waardeoordelen over voor- of tegenstanders te vermijden……..”
   Einde van het citeren.

   Overigens:
   “90 meter virus” is een waarde-oordeel richting de gemeente. En je eigen mening als ‘afwisselend’ benoemen is natuurlijk weer een positief waarde-oordeel voor jezelf. Geeft niet maar ik wil het wel even aanstippen.

Reageer