Doek voor Catharijnebios en Mirliton

In Nieuws door HB11 Reacties

Het doek valt, zeggen we dan. Het is zondag 15 januari 2017 gevallen voor de Bioscoop Catharijne, ofwel Wolff Catharijne, vier zalen met 776 stoelen. Ooit hip en supermodern, met een mooie projectie en fantastisch geluid. Veel mensen zullen er niet rouwig om zijn, hoewel het kennelijk ook wel wat fans had, ook al was het sleets. Maar wel sneu voor de operator, die er zo lang werkte. RTV-U maakte er dit item over.

Het volgende slachtoffer zal het Mirliton Theater zijn. Dat sluit zijn deuren definitief na zondag 5 februari. Er zijn voor fans en nostalgici nog twee mogelijkheden om het te beleven. Dat zijn zondag 29 januari en zondag 5 februari. Dan houdt Wim Uilenbroek er zijn onderhoudende lezing over sloop en bouw van het oorspronkelijke HC, met veel unieke foto’s. Aanmelden bij www.utrechtlezing.nl.

Mirliton: plafond van de bar

Mirliton: het charmante zaaltje met zijn piepkleine podium en het dakterras naast de kerk van Café Olivier

Het Mirliton verdwijnt om ruimte te maken voor een volledige renovatie van Achter Clarenburg. Het theater is gevestigd op een niveau dat al jaren niet meer officieel toegankelijk is. Klépierre heeft aangegeven dat het interieur bewaard zal blijven en een nieuwe plek en functie krijgt.

Deze sluitingen markeren een trend. Het is duidelijk dat het nieuwe Hoog Catharijne veel minder een stad in de stad zal zijn. De slogan Favorite Meeting Places klinkt op papier leuk, maar vooralsnog stellen we vast dat de functies die op ontmoeting waren gericht (denk ook aan het landelijk bekende Hoog Brabant dat twee jaar geleden stopte) zijn verdwenen. Het Pax Christi stiltecentrum heeft juridische hulp moeten inroepen om zijn plek in hartje HC te kunnen behouden. Het “nieuwe ontmoeten” speelt zich af rondom premium brands, lifestyle en consumeren, en nauwelijks rondom een maatschappelijke behoefte. Maar misschien valt het eindproduct mee – we weten het domweg niet. Wat er allemaal in en om het Poortgebouw komt, bijvoorbeeld, is nog in nevelen gehuld. Hopelijk mag het sympathieke initiatief van Boekspot een teken zijn dat het nog kan meevallen.

Zo’n 500 boeken wisselen maandelijks van eigenaar in de Boekspot in de stationstraverse

De dagen zijn geteld voor het oude Hoog Catharijne

Reacties

 1. Henk

  Tussen de striemende kritiek die op alle Utrechtse fora wordt geleverd op HC en NHC heb ik behalve dit stukje nog nooit iets gelezen over de stad functie van HC en dat deze stad functie gemist gaat worden. Hele stille dood?

 2. Berend

  Ooit had Hoog Catharijne een tweede verdieping. Als je van het station kwam in de patatstraat, kon je een trap omhoog nemen en via het dakterras naar Hoog Brabant lopen. Daar vandaan kon je, nog steeds op het tweede niveau, over de Radboudtraverse naar V&D en verder over het balkon naar Boven Clarenburg. In het begin moet deze tweede verdieping bijgedragen hebben aan de betovering van Hoog Catharijne maar na verloop van tijd is zij in onbruik geraakt, afgesloten en stukje bij beetje verwijderd.

  De Catharijnebios en het Mirliton zijn de laatste twee zaken die hun ingang op de tweede verdieping hebben. Met het in onbruik raken van de tweede verdieping zijn zij hun entree verloren. De oplossing voor de Catharijnebios, een paar lichtbakken tegenover een smal gangetje met liften, heb ik altijd heel gekunsteld gevonden. Het Mirliton was überhaupt niet meer zichtbaar of vindbaar. Eigenlijk is het verrassend dat zij het nog zo lang hebben uitgehouden.

  En dus nemen we nu ook afscheid van de zowel wonderlijke als mislukte tweede verdieping van HC.

  1. utrechter

   Ik kan me inderdaad herinneren dat er een trap was bij de bioscoop. Zat deze nou in de weg, of stond hij haaks op de looproute? Dat weet ik niet meer.

 3. herman

  Is Marianne Thieme al ingevlogen om al die muizen in de bios te redden van de hongersnood nu de popcorn voorziening stopt?

 4. Rob

  Die ingang zat tegenover de ingang van nu. Vroeger zat daar ook de free recordshop. Zo kon je daar met een stenen trap naar boven.

   1. Berend

    LOL: De eerste foto, dat is de trap in de patatstraat. Wat was het schoon en wat zat het staal toen mooi in de rode verf!

    De trap zelf is verdwenen maar in de stalen kolommen zijn, op ca. een meter hoogte, nog de gaten terug te vinden waar ooit de tussenvloer aan bevestigd was.

  1. utrechter

   Precies, de trap bij de free record shop. Stond die haaks op de looproute of parallel. (enorm in de weg t.o.v. looproute). Of schreed de trap de free record shop ruimte in? Om mijn eigen vraag te beantwoorden: op deze foto (links in het donker) lijkt de trap haaks te staan en niet in de weg maar half de winkel in. Heeft iemand een betere foto?

 5. Mick

  Mooi of lelijk, functioneel of niet: toch een indrukwekkend staaltje stedenbouwkundige ontwikkelingen hebben afgelopen halve eeuw in Utrecht plaatsgevonden. Daar kun je niks van zeggen 😉

Reageer