Fasering nieuw Hoog Catharijne

In Nieuws door HB13 Reacties

In het halfjaarbericht van Klépierre vinden we een paar schema’s waarin de laatste stand van zaken van de bouwfasering van het nieuwe Hoog Catharijne uit de doeken worden gedaan. Deze informatie is drie maanden oud, maar vermoedelijk nog wel accuraat. Inmiddels is de makelaar met de nieuwe woningen boven het entreegebouw de boer op, oplevering daarvan vindt begin 2017 plaats. De steigers zijn al weg. Voor de stadskamer en het poortgebouw duurt het niet lang meer of de gevels zijn gesloten en kan met de afbouw worden begonnen. De bouwkraan die door het dak prikte is weg. De renovatie van Gildenkwartier gaat in procedure.
Hieronder lezen we dat (stand juli jl.) vijftien procent van de nieuwe winkelruimte in de ‘north mile’ verhuurd was, nog eens 45 procent in onderhandeling, aldus de eigenaar. Het is opmerkelijk hoe het +1 niveau van het entreegebouw aandacht krijgt, terwijl in de stedenbouwkundige doelstellingen was verwoord dat de overgang van straatniveau naar +1 niveau juist in het poortgebouw gestalte zou krijgen, op de grens van oude binnenstad en nieuwe stationswijk. De praktijk zal vermoedelijk zijn dat mensen worden aangemoedigd in de zogenaamde style room, vlakbij Vredenburg al naar +1 te gaan. Maar veel mensen die via de Clarenburg-ingang komen zitten sowieso al op +1. Met in de eindfase twee oost-westverbindingen verdeeld over twee niveaus wordt het nog spannend hoe het volk zich gaat bewegen. We zullen het pas weten als het geheel is geopend, ergens vroeg 2019. Over een jaar zal het nieuwe entreegebouw aan het Stationsplein grotendeels opgeleverd zijn. Wat met de aanduiding “East Catharijnesingel” wordt bedoeld is niet helemaal duidelijk.
Verder valt op dat de definitieve ingang bij Gildenkwartier nog niet is ingetekend. Blijkbaar is daar nog steeds geen overeenstemming over. In 2019 zullen alle winkelgebieden aan noord- en zuidzijde onder handen worden genomen (“refurbished”). Kijkend naar de plattegrond zijn daar, behalve de puien en de vloeren, geen ingrijpende veranderingen te verwachten. De activering van de plint staat in de fasering niet, terwijl dat voor ons, op straatniveau bewegende Utrechters, eigenlijk een van meest geanticipeerde verbeteringen moet gaan worden.

hc_fase1

Drie dingen vallen op. De opening in de vloer toont geen balklaag. De horecaruimte aangeduid met Barbecoa oogt riant ondanks het smalle Poortgebouw. De dakconstructie op het plaatje verschilt nogal met het ingewikkelde staal-ensemble dat nu wordt gerealiseerd.

hc_fase2 hc_fase3
hc_fase5

Reacties

 1. Utrechter2

  Mooi dat deze update is geplaatst 🙂

  Mijn indruk was ook dat het ambitieniveau iets is teruggeschroefd, zeker t.o.v. wat er allemaal overhoop gaat bij het Radbouwkwartier: geen grote veranderingen bij Godebald- en Gildenkwartier, ook bij Clarenburg (zijkant voormalige V&D ‘stationsniveau’) zie ik weinig verandering. In vorige plannen lag daar de nieuwe uitgang nog in het midden. Ik heb me laten vertellen dat dit de reden was waarom de Chinese Toko (vlakbij KPN) daar weg moest. Grote aanjager van veranderingen in de ‘oude gedeelten’ is toch de Mediamarkt. Vergeleken met andere vestigingen is deze vestiging toch erg klein en uit onbetrouwbare bron heb ik jaren geleden vernomen dat ze graag een grotere vestiging wilden. Dus ik hoop dat Klepierre en Mediamarkt tot een win-win komen .

 2. Berend

  De wens van Mediamarkt om uit te breiden zou wel eens een goede verklaring kunnen zijn voor het verdwijnen van de HC ingang aan het Smakkelaarsveld. Ik kon me namelijk al niet voorstellen dat de huidige winkelpassage door het Gildenkwartier in een dead end getransformeerd zou worden: als je geen doorgaande looproute hebt trek je geen winkelend publiek.
  Maar als de Mediamarkt de héle eerste verdieping van het Gildenkwartier in beslag gaat nemen, dan kan die hele winkelpassage verdwijnen. Dat maakt verklaarbaar dat ze hun gezicht en hoofdingang aan de Catharijnesingel willen hebben. Ongetwijfeld willen ze ook een entree houden aan de North Mile van HC. Maar het zal eerder een warenhuis náást dan een onderdeel ván het winkelcentrum zijn. Een beetje vergelijkbaar met hoe V&D op HC aansloot.

  En daarmee verandert HC weer een stukje verder van een 20e eeuws in zichzelf gekeerde “shopping mall” naar een passage tussen station en centrum. North Mile en South Mile zijn het hoofdgerecht, de zijbeuken verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. Benieuwd wat er met het Godebaldkwartier gaat gebeuren.

  1. Auteur
   HB

   Ruim een jaar geleden sprak ik Menno Overtoom, directeur HC, en die zinspeelde op een transformatie van Godebald in een marktconcept, dus nadruk op food en vers. Toen was de Markthal in Rotterdam net open en trok veel bezoek. Misschien is er een BU-lezer die hier meer van weet.

   1. Utrechter2

    Wellicht de meesten bekend op Bouwput en in de retail maar de Marthal in Rotterdam is ook van Klépierre (en toevallig ook met een AH). En ook daar komt naar voren dat de belangen van huurder en verhuurder niet altijd op één lijn liggen.

    Met een tweede “Markthal” zou er met de Stadskamer (The Barn, Comptoir Libanais) en het Paviljoen (Manneken Pis, Five Guy’s , Vapiano, etc.) veel horeca komen in HC. Maar er is niet zoveel keus meer. Het food-aanbod in de Markthal in Rotterdam is trouwens ook niet te vergelijken met het aanbod van het Paviljoen of van de Stadskamer. Het Paviljoen maakt fysiek ook geen onderdeel uit van HC zodat een bezoeker ook niet de indruk krijgt dat 2/3 van het aanbod uit Food bestaat 🙂

 3. Herman

  Interessante info, dank voor vinden en delen.

  Waar is dat half afgebouwde deel “north mile, phase 2 level 1 current status”?

  1. Auteur
   HB

   In het gebouw, niveau +1, met je rug naar de viskraam beneden op het plein, kijkend naar het westen, naar de Stadskamer. Inmiddels is dat al open.

 4. Carlo

  Dat “East Catharijnesingel” is inderdaad niet helemaal duidelijk maar ik vermoed dat zij dit er mee bedoelen.
  Q2: Gedeeltelijke oplevering Noordpassage, aansluiting op Utrecht Centraal loopt nog via de oude Patatstraat.
  Q4: Noordpassage sluit aan op de nieuwe entree van HC aan het Stationsplein.

 5. Anoniem

  Gek idee? Mediamarkt in oude pand V&D ? Ze verhuizen dan naar de centrale as en met aansluiting op die “Style Room” = in the picture in plaats van nu achteraf. Makkelijk van onderen bereikbaar voor de auto-radio inbouw ed en voor de expeditie.

  1. Utrechter2

   Niet zo’n gek idee maar het grote probleem: V&D heeft 6 etages. Te groot voor een mediamarkt, maar als daar een oplossing voor is…..

   1. Auteur
    HB

    Morgen bespreken architect en Welstand de renovatie van het V&D-gebouw. Voor wie zin en tijd heeft, het is in het stadskantoor en openbaar toegankelijk.

Reageer