Achter Clarenburg 2.0

In Nieuws door HB7 Reacties

Stukje bij beetje realiseert BAM de nieuwe gevel van Hoog Catharijne aan Achter Clarenburg. Een deel van de steigers is weg en wat erachter vandaan komt is een verrassing. Het lijkt erop dat de vloer van het oorspronkelijke HC uit 1973 voortleeft in deze gevel. Niet letterlijk, want het betreft nieuw materiaal, geleverd door Natumar: Jura Gelb. Je kent het wel, de vloer die vol zit met stokoude zeebeestjes. Even dachten we dat Stir Architecture (Altoon Partners) en Klépierre hadden besloten om toch maar geen grijs, grijs en grijs op de NHC-vloeren te leggen. Mis. Het wordt grijs, grijs en grijs. In totaal negen verschillende soorten natuursteen worden op wanden, trappen en vloeren toegepast, in totaal twaalfduizend vierkante meter.

Impressie Stadskamer (bron: Klépierre/Natumar)

Impressie vloer en wanden Stadskamer (bron: Klépierre/Natumar)

Terug naar Achter Clarenburg, de straat waar in de jaren zeventig bouwbedrijf Bredero de voet werd dwarsgezet en het winkelcentrum weinig heroïsch eindigde in een gekartelde, gebogen blauwe gevelwand. De enige computerimpressie van de externe revitalisering van Achter Clarenburg die we tot voor kort kenden, stond op een korrelige foto van een powerpoint die door een Klépierre-medewerker bij een schouw werd getoond. Navraag voor beter materiaal leverde indertijd niets op. Nou, als Klépierre er niet trots op is maar de natuursteen-leverancier des te meer, dan regelen we het beeld toch via een omweg?

Hier komt-ie. Even klikken voor de details. (Met dank aan de speurders op SSC.)

NHC_AchterClarenburg_impressie

Het lijkt erop dat deze natuursteen-gevel op het V&D-gebouw zich helemaal doorzet naar de Catharijnesingel, als een soort omkapseling. Als je goed kijkt zie je hem ook op impressies van de zuidpassage. We hebben een still geknipt uit de laatste promotievideo waarin je het effect kunt zien, zie hieronder.

Hoe de overgang zal zijn met het mottige V&D-gebouw, laten we aan de fantasie van de BU-lezer over. Het zuidaanzicht van de Catharijneknoop komt in de film niet voor, wat eigenlijk al genoeg zegt. Doodzonde eigenlijk, want de herstelde zuidelijke singel kan heel mooi uitpakken en zou vaker in toekomstbeelden mogen figureren. Overigens is er een reëele kans dat het V&D-gebouw straks helemaal aan het zicht onttrokken zal zijn door een wooncomplex.

NHC_StillPromoVideoNoordwesthoekV&D

Zuidpassage, niveau +1, richting binnenstad (bron: Klépierre)

In de oudste plannen was op de hoek van Achter Clarenburg een soort toren gepland. Merk op dat op bovenstaande impressie de V&D-bovenbouw ontbreekt, evenals de plataan op de hoek van het plein. De bovenste laag van de gevel is blind en staat op het bovendek van parkeergarage Rijnkade.

Om mee af te sluiten, nog wat beelden van de bouwplaats.

NHC 3 NHC 4 NHC 5 NHC 6 NHC 7

Reacties

 1. Auteur
  HB

  De grote vide midden in het entreegebouw wordt aangeduid met Vredenburg room of style room. Ben je misschien daarmee in de war? Er was ooit sprake van torenachtige bouwsels op de hoeken van het V&D-gebouw, maar dat is nu dus deze natuursteengevel geworden. Langs Achter Clarenburg loopt nog een winkelstrook, de gewoon blijft. Wat er aan de singelzijde gaat gebeuren is een grote verrassing.

  1. Berend

   En toch zou ik het mooi vinden als de grote vide, in plaats van style room, “Clarentuin” zou mogen heten. Naar de ruimte die zich op vrijwel dezelfde plek bevond. Met vergelijkbare (door commercie ingegeven) dikdoenerij.

 2. Berend

  En qua kleuren blijkt het nieuwe Hoog Catharijne het oude Hoog Catharijne, maar dan negentig graden gekanteld, te zijn.

  In het oude Hoog Catharijne gold dat voor verticale vlakken elke kleur geoorloofd was, vermits in 17 shades of grey: grijs marmer, grijs grindbeton of gewoon betongrijs. Wat dan gecompenseerd werd doordat je over lichtgele vloertegels en onder een roodbruin schrootjesplafond mocht lopen.
  In het nieuwe Hoog Catharijne mogen de verticale vlakken frivool gekleurd zijn. Zodat je nog steeds tussen lichtgeel en roodbruin door kunt lopen. Maar zijn de verticale vlakken dan weer in een ongenaakbaar 17 shades of grey.

  Over historisch bewustzijn gesproken 😉

Reageer