De Stadskamer komt eraan

In Nieuws door HB10 Reacties

Plaatsen vloerdelen Stadskamer (foto: Apostle/SSC)

Over twee jaar zullen we het weten: wordt de Stadskamer wat iedereen ervan verwachtte? Een grote rechthoekige ruimte met een glazen dak, aan de ene zijde winkels, aan de andere zijde een hotel, aan de ‘onderkant’ openingen met glas. Op dat glas staat een laagje water, om doorheen te kijken naar… water. BAM is gisteren begonnen met leggen van de eerste vloerelementen.

Spannend is het zeker. Om het volle effect te kunnen zien zullen we geduld moeten hebben. Zolang de oude traverse er nog ligt is het lastig in te schatten hoe licht en hoe ruimtelijk het idee gaat uitpakken. Door de architect gemaakte computer-renders zijn geïdealiseerd, want ze dienen om het idee aan de ontwikkelaar te verkopen. En die verkoopt het op zijn beurt weer aan de huurders. Zo dus.

Een door de politiek aangedragen 'light' variant van de overkluizing

Een door de politiek aangedragen ‘light’ variant van de overkluizing

Er is over weinig in het stationsgebied zoveel te doen geweest als over dit stukje nieuwe stad: de overkluizing van de herstelde singel in de Catharijneknoop. Wat in de vroegste plannen een bescheiden, transparante oversteek zonder winkels zou worden tussen twee stukken nieuw Hoog Catharijne, is nu een fenomenaal stuk beton met glas.

Op dit moment is BAM bezig de vloerplaten te leggen. We hebben voor de gelegenheid even een foto van SSC geleend maar staan in de startblokken om een verse reeks foto’s te schieten van de vorderingen. En dan pakken we meteen de megabios, Knoopterrein, St. Jacobsstraat en Achter Clarenburg mee.

Want het gaat nu opeens wel heel snel allemaal.

Impressie Stadskamer (bron: Klépierre/Natumar)

Impressie Stadskamer (bron: Klépierre/Natumar)

[update]

Ook een deel van de dakconstructie is inmiddels zichtbaar, als je goed kijkt: DaksysteemStadskamer

Reacties

 1. Apostle

  Ik ben erg benieuwd naar de werking van het (zon) licht in de Stadskamer, gaat het echt zo licht worden als op de impressies of gaat het Poortgebouw een grote schaduw werpen over het geheel? En worden de glazen vlakken op de grond nog enigszins doorzichtig? En hoe gaat de aansluiting met de Vredenburgkade in de praktijk werken? Ik ben erg benieuwd.

 2. Henk Oostbroek

  Een shopping mall bovenop een betonnen sloot voor binnenvaart bootjes. Mijn dank gaat uit aan de gemeente voor deze blunder, dit eigen doelpunt. Hoewel het monster Hoogh Catharijne is bevochten, is maar de pijnlijke constatering is het gedrocht niet alleen stand gehouden heeft, maar als een virus zich over de Catherijnesingel ontfermd heeft. Strijders voor een aantrekkelijk, kleinschalig, open en groen gebied met winkels en horeca op maaiveld niveau blijven gedesillusioneerd achter. Over vijftig jaar hopelijk beter.

 3. Henk

  Er komt goed schot in de zaak. Ik deel de mening van Henk niet. Er zijn zoveel mooie water plekjes langs de 5km lange singel, bij oog in al, langs de grachten, dat ik liever dit kleine stukje singel op de nu in aanbouw zijnde manier ingericht zie. Ik wil goede winkels. Bijenkorf groter, hopelijk ook straks de planeet opgeknapt.

  In de 14 jaar dat ik nu in Utrecht woon, heb ik de stad van oubollig suf en te klein naar hip en met goede faciliteiten zien transformeren. Prima dat HC deze uitbreiding krijgt. De stad groeit enorm in bewonersaantallen en bezoekersaantallen die hiervan gaan gebruiken.

  Wat mij betreft goed werk van de gemeente.

  Nieuw station is prima (ok, kaal plafond, grijs aan de jaarbeurszijde, er moet iets om te klagen zijn) TiVre is super, de Vredenburg is mooi, de weg is weg, en water komt terug., entreegebouw lijkt te gaan slagen. Het oude HC krijgt van binnen een mooie facelift. Trappen bij het station zijn goed. Gemeentehuis is mooi. Poortgebouw vind ik geinig. Zoveel dingen goed gedaan!

  Pluim aan de gemeente! Mensen blijven toch zaniken.

   1. Utrechter

    Ik deel beide meningen niet. De eerste mening geeft een eindoordeel waar te weinig wordt gewezen op de positieve zaken. De tweede mening is een standaard/schoolvoorbeeld van het onkritisch toejuichen van elke verandering omdat het verleden zo slecht zou zijn. Mijn eigen oordeel over Utrecht is dat het niet suf, oubollig en te klein was maar dat het een zeer vooruitstrevend winkelcentrum had wat het grootste was van (West) Europa. Hierbij hebben twee zaken Utrecht parten gespeeld: ten eerste de wet van de remmende voorsprong: nieuwere winkelcentra konden leren van tussentijds opgedane ervaringen (alleen al op het gebied van sociale veiligheid). Ook de half overdekte lijnbaan in Rotterdam was in de jaren ’50 ooit state of the art, tot er volledig overdekte winkelcentra werden ontwikkeld. Ten tweede de complexiteit van het Hoog Catharijne-complex onder meer door de verwevenheid met andere onderdelen van het centrum. Ik hoef niet toe te lichten dat dit een grotere kans geeft op belangenconflicten waarbij vernieuwing en het met de tijd meegaan moeizamer gaat dan in andere steden.

    De gok die Utrecht neemt is dat de ondergrondse ruimten die worden ontwikkeld 1) overkluizing Catharijnebaan Westzijde 2) grootste fietsenstalling en 3) niveau 0 van het Forum , door een slimme architectuur niet tot dezelfde unheimliche ruimtes leiden als bij het vorige Hoog Catharijne (die uiteindelijk maar met metershoge hekken zijn afgesloten. Architecten zijn bewapend met meer kennis en tools, maar als het misgaat dan kan de gemeente zich in tegenstelling tot de jaren ’70 zich niet beroepen op onwetendheid.

 4. Henk

  Nu nog n mooi Vredenburplein en Jaarbeursplein, en n mooie opknapbeurt van het Beatrix gebouw, voordat bea er niet meer is graag.

  Dan is Utrecht niet meer te houden. Een echte stad, wie had dat ooit gedacht!

 5. Henk

  @ Utrechter. Bedankt voor het wegzetten van andermans mening als n schoolvoorbeeld van onkritisch / hoe het niet moet zonder verdere uitleg waarom.

  Als daadwerkelijk gebruiker van de totdusver in gebruik zijnde projecten ben ik van mening dat het prima voldoet. Een positieve mening is niet per definitie een schoolvoorbeeld van onwetendheid.

  Voor mij is Utrecht nu de ideale kruising aan t worden tussen dorp en stad. Het concept is goed uitgedacht.

  Ik woon meer dan n decennium in utrecht, ik heb ondertussen 70 landen in mijn paspoort staan, ik heb voldoende vergelijkingsmateriaal om een mening te vormen. De mijne is, na gebruik van de faciliteiten positief. Ik heb veel plaatsen gezien die mij te oud, te groot, te klein, te druk, te duur, te nietszeggend zijn. Bij deze plek heb ik nu n goed gevoel.

  Je gebruikt heel veel woorden maar je zegt weinig waarom mijn mening onkritisch is. Betoog met argumenten en laat n ander in z’n waarde.

  1. Utrechter

   Je laatste woorden in je op één na laatste bijdrage: “Mensen blijven toch zaniken.”
   En wie kaatst ….

   Maar als positieve afsluiting citeer ik de laatste woorden uit je meest recente mail: “en laat n ander in z’n waarde.”
   Met het laatste ben ik het helemaal eens, maar op het eerste reageerde ik. Waarom?

   Door mensen die niet blij zijn met het beleid t.a.v. CU2030 weg te zetten als “zanikers” frame je mensen en daarmee was ik bang dat je een open discussie zou kunnen frusteren. Maar ik ben daarmee 1) op de stoel van de moderator gaan zitten, mijn excuses aan de moderator daarvoor, en 2) ik heb zelf ook geframed, en dat is niet netjes. Mijn excuses aan jou!

   Termen als “oubollig suf en te klein” waren prikkelend maar laat ik nu buiten beschouwing zodat de toon van ons gesprek zoveel mogelijk verbeterd .

   Verder hoef je zeker niet mijn gehele bijdrage als kritiek op jou te zien. Om gefocused te blijven op de inhoud, en niet op jou, ben ik halverwege mijn vorige bijdrage teruggekomen op een risico(tje) dat de gemeente Utrecht neemt. Namelijk om in oude fouten te vervallen. Dit is al eerder op bouwput ter sprake gekomen (niet door mij overigens).

   Gaarne ook, als je wilt, de openingszinnen nemen voor wat er staat uit mijn vorige bijdrage: ik ben ook van mening dat er heel veel positiefs in Utrecht gebeurd dus ondanks mijn gedeeltelijke kritiek zijn we het over heel veel dingen eens en dat lijkt me een vrij positeve constatering en tevens ook een postieve afsluiting, waarbij ik voor ogen houdt dat ik niet voor een ander, dus voor jou, kan spreken.

 6. Auteur
  HB

  [Zet moduratie-pet op.]
  Laten we afspreken waardeoordelen over mensen en meningen achterwege te laten, slechts met inhoud en argumenten de ander af te troeven.
  Dank!
  [Zet pet af.]

 7. Berend

  Het gebied maakt een transformatie door van verkeersruimte naar verblijfsruimte. Ik denk dat dat 100% spectaculair is, en dat is voor mij de reden om enthousiast te zijn.
  Voorheen was de Catharijnebaan een fysieke en mentale barrière tussen stad en station. Zelfs als je over de Radboudtraverse liep was je je zeer bewust van het feit dat je een ongenaakbaar gebied passeerde. En die barrière is nu weg.
  De gretigheid waarmee bezoekers het terras aan de Vredenburgkade innemen spreekt boekdelen: dit is niet de rand van de stad, dit is het midden van de stad. Als de Stadskamer af is, dan zal het verblijfsgebied hier in doorlopen. Bezoekers die vanuit het station komen zullen niet langere het gevoel hebben dat ze nog door moeten lopen om in de “echte” stad te komen. Ze zijn er al.

Reageer