Jaarbeurs uit de startblokken

In Nieuws door HB9 Reacties

Ze zijn nu echt vertrokken, de Jaarbeurs. Hoelang is er niet gesoebat tussen gemeente en Jaarbeurs over de vernieuwing? Dat gaat terug tot de jaren negentig van de vorige eeuw. Slaande deuren, rollende koppen. Dat lijkt er nu niet meer toe te doen, zand erover. De nieuwe directie doet zaken met het Utrechtse college. Er wordt getekend, gepland en gebouwd. Vergunningen, nieuwe bestemmingen en vrijstellingen stapelen zich op. De WKO-putten zijn geslagen, alle bomen gekapt, de eerste palen gedraaid, de natuursteen rukt  in woeste patronen op. Na zo lange tijd niets doen moet er wat ingehaald worden.

Jaarbeurs zet zijn bouwcommunicatie nu ook op. We hebben alle info die we konden vinden bij elkaar gezocht en er ook wat eigen buitenbeeld bij gezocht. (Dank aan HT voor de tips.) Daar gaan we.

Stappenplan tot 2023

Vanaf 2014 tot en met 2022 worden verschillende projecten fasegewijs gerealiseerd.

Q2 2015 – Q2 2016
Inrichting van de Centrumboulevard van Jaarbeurs. Het gedeelte tussen Entree Oost en de Croeselaan. Van nieuwe bestrating, verlichting en groen tot een terras voor het Foodcourt van de bioscoop en een paviljoen voor de ontvangst van gasten.

Q3 2015 – Q3 2016
Vernieuwing van de Jaarbeurs passage. De looproute tussen Entree Oost en West, ook wel de centrale hal van het hallencomplex.

Sept 2015 – jan 2017
Bouw bioscoop (Kinepolis) op het terrein van Jaarbeurs. De grootste bioscoop van Nederland wordt hier gerealiseerd.

2016 – 2022
Gefaseerde herontwikkeling Beatrixgebouw. De buitengevel wordt vervangen door glas.

2018 – 2020
Herinrichting P2/P4 + Expoplein.

Hallencomplex
In 2019 start de nieuwbouw en renovatie van de hallen Noordzijde en Zuidzijde. De nieuwbouw heeft een vloeroppervlakte van 35 duizend vierkante meter. Jaarbeurs kiest hier voor een logische samenvoeging van expositieruimte met congresaccommodatie, waardoor beurs en expositie in beleving één is. Beursruimte op begane grond, expositieruimte op niveau 1, logisch met elkaar verbonden.

2019
Herbestemming Prins van Oranjehal. Dit wordt een hotel.

2019 – 2022
Nieuwbouw en renovatie hallen noordzijde. Alle hallen krijgen een eigen ontsluiting (in- en uitgang) tot de passage, waardoor alle hallen individueel bruikbaar worden.

2019 – 2023
Nieuwbouw en renovatie hallen zuidzijde. Ook deze hallen krijgen een eigen ontsluiting tot de passage, waardoor alle hallen individueel bruikbaar worden.

2023
Herinrichting Oostzijde P1/P3. Nieuwe invulling door Gemeente Utrecht.

Jaarbeursplein
Jaarbeursplein_8019151

Het Jaarbeursplein krijgt de allure van een druk stadsplein. Het plein krijgt een zelfstandige evenementenfunctie. Dit biedt Jaarbeurs de mogelijkheid activiteiten in het Beatrixgebouw naar buiten toe uit te breiden. Jaarbeurs heeft hoge verwachtingen van de mogelijkheden van het plein en heeft plannen om het plein een nationale functie te geven. Jaarbeurs is in overleg met de gemeente over een mogelijke regiefunctie.

Centrumboulevard

Centrumboulevard

BU: Opvallend is dat oude bouwlocatie Casino ingericht wordt als parkgebied. Het is geen officiële bestemming en er is hierover door de gemeente noch door Jaarbeurs gecommuniceerd. (Beeld: Jaarbeurs)

De planning van de werkzaamheden (in 4 fasen) voor de realisatie van de Centrumboulevard is onlangs aangepast. Aanleiding hiervoor is de match met de events die plaatsvinden in de periode tot december.
In de periode van 4 tot en met 19 november wordt er voor bezoekers een doorgang gerealiseerd door het huidige werkgebied op de Centrumboulevard. De route naar de extra toegangen (die worden geplaatst bij de Kop van Hal 1 (t.b.v. Infosecurity en Margriet WinterFair)) wordt hierdoor sneller.
In de periode van 2 december tot en met 6 januari worden er 2 kleine extra werkvakken gerealiseerd op de Centrumboulevard. Deze vakken zijn nodig om de bouwwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Goed om te weten is dat de looproute naar Entree Oost altijd minimaal 10 meter breed zal blijven.
Eind 2015 is het Masterplan tot 2023 gereed. Dit plan bevat de blauwdruk van de transformatie van het gehele Jaarbeurs complex. Ook de herinrichting van P2 / P4 is hierin opgenomen. groot-fase_01

Stadsboulevard ter hoogte van kruising Croeselaan.

Stadsboulevard ter hoogte van kruising Croeselaan.

groot-fase_02 groot-fase_03 groot-fase_04

Het Delftse Cepezed rijgt de opdrachten in Utrecht als parels aan een snoer. Eerst de Rabobrug, toen Knoopkazerne en nu de Jaarbeurs…

Kinepolis
De bouw van Kinepolis Jaarbeurs is donderdag 19 november begonnen. Kinepolis Jaarbeurs krijgt 14 zalen en rond de 3.300 stoelen. Met dit aantal zitplaatsen wordt het complex bij het Jaarbeursplein een van de grootste bioscopen van Nederland.
Naast het reguliere filmprogramma is een aantal zalen ook inzetbaar voor evenementen of congressen. Kinepolis mikt in Utrecht Jaarbeurs op ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. De opening staat gepland voor begin 2017.

Bouwplaats Kinepolis Jaarbeurs

Bouwplaats Kinepolis Jaarbeurs. Een hoofdzakelijk in staal gebouwd project dat niet in het grondwater komt: dat gaat snel.

Kop van Jaarbeurs
Op het gebied dat als Kop van de Jaarbeurs wordt aangeduid heeft de gemeente de regie overgenomen. Het enige concrete project aldaar is het hotel/woongebouw, dat als het Amrath-hotel wordt aangeduid. Uit berichten die BU bereiken lopen die gesprekken nog steeds. Het is gepland op het huidige P1-perceel. We vonden een studie van Kraaijvanger uit een prijsvraag, die we hier tonen. Voor de duidelijkheid: dit wordt het dus niet. Overigens viel het ook al op dat Jaarbeurs de Prins van Oranjehal wil converteren naar een hotel. Het gebrek aan hotelbedden in Utrecht wordt de laatste jaren met veel energie aangepakt. Dat daar ook risico’s aan kleven moge duidelijk zijn.

StudieKraaijvangerHotelKopJaarbeurs_MdB3d_1

Inzending voor prijsvraag door Kraaijvanger Architecten, visualisatie door MdB3D.

Reacties

 1. Roderik

  Fijn om te zien wat er nu geplaned is door de jaarbeurs. Kleine opmerking: de prins van oranje hal heet al jaren hal 1. Wel bizar dat deze (grootste) hal van de jaarbeurs gaat verdwijnen

  1. Auteur
   HB

   De site van Jaarbeurs spreekt zelf over de Prins van Oranjehal.

   Maar, nu je het zo zegt: een hotel op locatie Hal 1 en een hotel op de kop… Gaat het mogelijk toch over hetzelfde project? Iets om uit te zoeken. Tenzij een lezer wil reageren met inside info.

 2. Atilla Vigh

  Wat ik zo vreemd vind, is dat er al sinds ik in Utrecht woon (en geboren ben, 1966) er een tekort aan hotelkamers is. Raar dat er risico’s aan kleven. Of er is behoefte of die is er niet. Dat is toch te meten aan de uitwijk van bezoekers naar omliggende gemeenten. Als dat al jaren zo zou zijn, dat begrijp ik het risico niet. De Jaarbeurs gaat niet weg en Utrecht heeft zelf ook wel wat te bieden op toeristisch gebied.

 3. TP

  Mooi overzicht van alle plannen, dank!
  Een robuust hotel met functies in de plint zou een welkome aanvulling zijn voor dit gebied.
  Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de plannen van Beatrix voor de verbouwing en de programmering van het plein.
  Men zou eens een licht kunnen opsteken bij Bryant Park in New York waar de “omwonenden” middels een private stichting zorgen voor beheer en een interessant programma op het plein/park.

 4. M

  Ik vraag me echt af of een bioscoop op die plek zoveel bezoekers gaat trekken. Het is een onaantrekkelijke omgeving, en als ik op de plaatjes af ga blijft het dat ook.

  Bioscopen zoals Hartlooper, Rembrandt en City zijn dan toch veel leuker om te bezoeken? Dan heb je echt een avondje uit, kun je vooraf een hapje eten in een restaurant en daarna nog een drankje in een café. Dat ga je bij de jaarbeurs echt niet meemaken, dat is naar de bios en snel weer naar huis. Geen beleving, dus wordt steeds lastiger concurreren met thuis kijken lijkt me.

  Maar goed, wat weet ik er van. De tijd zal het leren!

 5. leon

  In Amsterdam gaat half Nederland in een werkelijk troosteloos en desolaat Zuid-as gebied a-mass muziek, films, theater etc bezoeken.

  1. Michiel

   Toch is het gebied rondom Bijlmer/Arena in de loop der tijd wel een betere uitstraling gaan krijgen. Het is natuurlijk niet zo gezellig als de binnenstad, maar je hebt wel meer ruimte beschikbaar en echt troosteloos en desolaat is het ook niet meer. Het voelt wel een beetje als een hotspot. Als het jaarbeursplein ook iets in die geest wordt trekt dat best wel bezoekers. De bereikbaarheid, zo pal naast het station is natuurlijk ideaal.

Reageer