Onttakeling Clarentuin

In Nieuws door HB11 Reacties

ClarentuinOpening

De opening in 1973

ClarentuinArtistImpression

Artist impression

Zo was het in 1996

Zo was het in 1996

Oud-Utrechter W heeft de bouw van Hoog Catharijne vanaf de bouwplaatsen meegemaakt. Die keren dat hij weer in zijn oude stadsie is pakt hij de kans om weer even achter een bouwschutting te sluipen, net zoals hij als jongeman in 1970 deed. Toen kon je er vrijelijk rondlopen. Helm, veiligheidsschoenen, hesje, niemand had er van gehoord. Tegenwoordig is alles gericht op uitsluiten van zelfs de kleinste risico’s. Even een bouwplaats op lopen is er niet meer bij. De hekken zijn meestal zo hoog dat je er zelfs met gestrekte arm geen foto meer overheen kan maken. Die paar kijkvensters zitten binnen de kortste tijd vol vage DNA-resten, waar je met je gezicht liever niet in de buurt komt.
Om wat te zien moet ik maar even stout zijn, dacht W, en schoot wat plaatjes. Kijk hoe het ooit fameuze Clarentuin er nu bij ligt. Hoewel, de benaming is niet helemaal correct: Clarentuin was eigenlijk de koffietent met het terras in het atrium. Een bekende plek in het nationaal beroemde winkelcentrum, waar nog wel eens een harmonie- of klassiek orkest optrad. We hebben in Het Utrechts Archief er wat plaatjes bij gezocht. Maakt het je blij, nostalgisch of stiekem toch een beetje verdrietig?
IMG_9027 IMG_9026

Reacties

 1. Henk

  Het gebouw is oud geworden als Brigitte Bardot. We hebben de foto’s van toen nog, maar net als bij Brigitte, wil je haar nu echt nog zien? Het is de nostalgie voorbij. In ieder geval voor mij.

 2. Jeffrey

  De Clarentuin heeft op de oudere foto’s iets charmants. Een fijne plek om gewoon even te gaan zitten. De verbouwing in de jaren ’90 bracht een lichtkoepel (pluspunt) maar ook het verwijderen van het knusse verblijfsgebied (minpunt). Als we de metafoor van de oude dame gebruiken, ze is destijds een beetje doorgeschoten in het gebruik van botox.

 3. lezer

  Eigenlijk heeft Hoog Catharijne niet echt een plein of uitzichtpunt gehad waar je een halve dag gezellig op de mensenstroom kon uitkijken De Clarentuin vond ik niet zo gezellig, de passanten hadden een beter uitzicht op jou dan andersom. Waarschijnlijk is een dag op een terras doorbrengen ook niet gewenst bij horeca-uitbaters die liever een intensieve tafelbenutting hebben met zoveel mogelijk klanten per dagdeel. Het enige horeca-plein in hc dat iets van ‘gezelligheid’ heeft en waar je in staat bent naar de passanten te kijken is restauranten-terras aan het einde van het Godebaldkwartier. Tussen de AH en de uitgang van het Godebaldkwartier dus. Maar dat is ondanks alle drukte alleen maar op een zijstroom gericht. Hopelijk kan er zowel qua situering als qua exploitatie-normen, dus de huur, een plek komen waar meer rust en sfeer is. Of geeft HC de concurrentie-strijd met de binnenstad bij voorbaat op?

  1. Auteur
   HB

   Je zou bijna vergeten dan Hoog Catharijne zich uitstrekte tot aan de Jaarbeurspleingarage. Je had daar meerdere cafés en restaurants. Mooi was het niet, maar wel veel menselijk gedruis rondom de roltrappen, het had wel wat. Persoonlijk vind ik het verdwijnen van wat je met enige vrijheid als ‘bruine kroeg’ kunt aanduiden jammer. Het is een beetje raar om te stellen dat het iets is van de oude binnenstad en dat het niet meer past in het strakke trendy tekentafelproduct, dat het stationsgebied is. Waar moeten al die kantoorpiefen hun vrijdagmiddagborrels nu houden? Of gaan stevig geprijsde hippe (koffie)tentjes met eclectische cross-over interieurs en dito bediening dit allemaal overnemen? Van mij mag er wel wat pretentieloze horeca, die je aan vroeger doet denken, overblijven. Tenten met een toog, krukken en veel slijtplekken.

   1. henk

    Die gaan naar dezelfde plekken waar ze nu ook al gaan in de binnenstad. BV een Olivier, of aan de gracht in de zomer. Met de groeiende kantorentuin aan de jaarbeurszijde ga je waarschijnlijk ook meer van Olivier achtige gelegenheden krijgen. Kijk eens naar de Zuid As in Amsterdam. Die lopen allemaal 10 minuten van het kantoor om naar het zuidplein te gaan.

    Utrecht ontwikkeld zich in iets dat wat meer cosmopolitisch is. Meine meinung nach, wie wil er in een winkelcentrum zitten als je een mooie oude binnenstad hebt met gracht?

    Bruine kroege heb je ook, er zijn er meedere binnen een straal van 5 minuten lopen van de V&D. Alleen niet in hoog catherijne. Maar mijns inziens horen ze daar ook niet.

   2. Auteur
    HB

    @Henk: Niet in HC zelf, maar in de omgeving ervan en dan vooral aan de Jaarbeurskant.

   3. Utrechter2

    Bedankt! Ik heb zelfs een keer aan de Jaarbeurszijde met iemand afgesproken om de kans te verkleinen dat verenigingsgenoten toentertijd zouden aanschuiven 😉 . Dat was bij de tent waar die kat altijd rondliep met de terrassen op de verhoogde route tussen de uitgang Jaarbeurzijde en de parkeergarage/NH-hotel. De eigenaar had zijn best gedaan om met groene tapijten toch wat sfeer te krijgen op die looproute.
    Als je niet te kritisch was dan had het wel wat voor een jaren ’60 omgeving.

    Ik ben ook vergeten Hoog Brabant te noemen. Uitzicht op de passanten maar alleen op hun kruinen 🙂
    Maar volgens mij was hun terras langzaam maar zeker naar boven verbannen. Of is het nooit beneden geweest?
    Volgens mij moet het mogelijk zijn om boven de nieuwe singel op een hogere verdieping (dus niet achterlijk duur) een cafe neer te zetten met mooi uitzicht op water en passanten.

   4. Utrechter2

    @Henk: de Moreelsebrug: maakt het mogelijk dat Rabo-personeel, gebruikers van de jaarbeurs en rijksambtenaren (van het toekomstige Knoop-complex) in enkele minuten bij de meer chique gelegenheden kunnen arriveren bij de Maria-plaats. Utrechters zullen die brug dan misschien de yuppen-brug gaan noemen als ze al die (mantel)pakken tussen-de-middag en met borreltijd over die brug zullen zien gaan.

    PS Een andere voetgangersbrug in de binnenstad over de Cahtharijnesingel t.h.v. de zuidelijke binnenstad (verbinding St. Maartenskerk-oude AZU-terrein met tot voor kort Burgerzaken) werd ook de Yuppenbrug genoemd.

 4. Mick

  Dus als ik het goed zie was er een hele open ruimte op de plek waar tot voor kort de winkels achter de ‘Bienvenue a Utrecht’ gevels zaten? Toch jammer als vrij ruimtelijk ontworpen gebouwen nadien toch volgeplempt worden. Dit wist ik niet en geeft voor mij een totaal ander inzicht in Hoog Catharijne :-)!

  1. Jeffrey

   Die winkels zijn tijdelijk gekomen toen een ander deel van HC in verbouwing ging in 2012. Daarvoor was het hele gebied open. Zonder terras en fontein was het echter lang niet zo’n zinvolle ruimte.

 5. Teunis

  Bedankt voor de foto’s! Weet iemand trouwens wat er bij de herinrichting met de fontein van Jan Mulder is gebeurd?

Reageer