Bouw megabios start oktober – infoavond update

In Nieuws door HB2 Reacties

Is dat service?! Nu al hier online: het verslag van gisteren, de infoavond over het stationsgebied. Met presentaties over het nieuwe bioscomplex bij de Jaarbeurs, het voorzetgebouw van Hoog Catharijne en een update van alle werkzaamheden.

Om mee te beginnen een paar zaken die nieuw voor ons waren:
– Bouw van de megabioscoop begint in oktober; gereed in Q1/2017;
– City wordt arthousebioscoop, aldus eigenaar Kinepolis;
– Kinepolis vestigt hoofdkantoor Nederland in de megabioscoop;
– Klépierre heeft de kantoren in het Gildenkwartier van Rabobank gekocht, de kantoorfunctie blijft behouden;
– Start sloop van gebouw Leeuwensteyn is begin 2016 gepland, daar zal in 2017 het WTC verrijzen;
– De theepot blijft, ook na oplevering Nieuw Hoog Catharijne. Misschien op het dak van P Rijnkade.

Bioscoopcomplex Jaarbeurs
(Jordi Wientjes, Kinepolis)
KinepolisJaarbeurstekeningKinepolis is een Belgisch familiebedrijf, deels genoteerd aan de beurs van Brussel. Zij exploiteren bioscoopbedrijven en het betrokken vastgoed in diverse Europese landen. Het bedrijf heeft in juli 2014 het Utrechtse familiebedrijf Wolff overgenomen. In Nederland vindt er nieuwbouw plaats: in Dordrecht, Breda en Utrecht. (Zie ook dit artikel, red.)

Door de overname van Wolff heeft Kinepolis de exploitatie van de bioscopen Camera, City en Catharijne in Utrecht in handen gekregen. Camera is gesloten en wordt verbouwd tot winkels en woningen. Catharijne gaat terug naar eigenaar Klépierre en City blijft in exploitatie als arthouse-bioscoop.

Voor het Jaarbeursterrein heeft de Raad van State een onherroepelijke bouwvergunning afgegeven. Deze week wordt het contract met de aannemer ondertekend. Aanvang bouw oktober 2015, oplevering eerste kwartaal 2017.

Er komen 485 parkeerplaatsen op het Jaarbeursterrein tbv de bioscoop. Met de gemeente wordt nog gewerkt aan realisatie van een fietsenstalling. De gemeente denkt met een groei naar 33.000 stallingplaatsen totaal in het Stationsgebied de vraag aan te kunnen.

Op de begane grond, in de plint, gaat de Jaarbeurs een aantal restaurants vestigen, een zgn. foodcourt van 1500 vierkante meter. In de bioscoop zelf komen op de tweede verdieping ook horecafaciliteiten. De drie grootste zalen bevatten 651, 491 en 436 stoelen. Het grootste doek wordt 265 vierkante meter. Een IMAX-versie komt er niet. Tussen de eerste rij stoelen en het doek, de zgn. ‘pijnrij’, komt een royale ruimte om het comfort te garanderen.

In het bovenste gedeelte van het gebouw is het hoofdkantoor van Kinepolis Nederland gedacht. De samenwerking met de Jaarbeurs zal intensief zijn.

Voor het gebied tussen de bioscoop en de Van Zijstweg ligt de ontwikkeling nog niet vast. Dit hoort bij  fase 2 van het Stationsgebied. Ook de looproute over het Jaarbeursterrein richting Transwijk is nog niet duidelijk.

Voorzetgebouw en het Paviljoen
(Ir. Sjoerd Mol, Klepierre)
VoorzetDag
Het Voorzetgebouw (wie bedenkt een naam? Wimper, Schelpgevel…) krijgt een opvallende gevel en komt deels in het Radboudgebouw en is deels uitbreiding, die bovenop de fietsenstalling gebouwd wordt. De uitbreiding reikt tot 14 meter uit de gevel van het Radboudgebouw en beslaat 8000 vierkante meter. Het totaal van het Voorzetgebouw is 24000 vierkante meter vloeroppervlak en krijgt vijf verdiepingen: twee voor winkels en drie voor kantoren. De kantoren krijgen glazen wanden, zodat je naar binnen kunt kijken, vanuit een atriumruimte met een hoogte van vijf verdiepingen.
Het Voorzetgebouw is ten noorden van de huidige HC traverse-ingang gesitueerd en wordt praktisch net zo hoog als het huidige Radboudkantoorgebouw (20 cm hoger). Het bolletjesdak (ook hier zou een nieuwe naam op z’n plaats zijn) komt daar weer drie meter bovenuit. De voorwaartse plaatsing van het Voorzetgebouw heeft als prettig bijeffect dat de facilitaire opbouw van het Radboudkantoor vanaf het Stationsplein aan het zicht onttrokken is.

De werkzaamheden voor het Voorzetgebouw starten in december 2015 met het demonteren van de buitengevel van het Radboudkantoor. Fase 1 is april 2017 gereed, waarna de loopstroom kan worden omgezet naar de North Mile, de nieuwe noordelijke traverse, door het gedeeltelijk afgebouwde voorzetgebouw. Dan is er een jaar geen bouwactiviteit, een periode waarin er wel aan Stationsplein Oost wordt gewerkt. April 2018 begint fase 2, de afbouw van het Voorzetgebouw met de completering van de zuidelijke traverse, dat is april 2019 klaar. De gevel van het voorzetgebouw wordt wel nagenoeg volledig in fase 1 gecompleteerd.

Opmerkelijk: de bestaande kraan van de BAM op het Stationsplein zal ook gebruikt worden door de aannemer die het Voorzetgebouw realiseert, Boele & van Eesteren (bouwde oa Stadskantoor) Dit schijnt in de aannemerswereld redelijk uniek te zijn. BAM gebruikt de kraan dan van 7 tot 16 uur en B&vE van 16 tot 21 uur, met soms een uitloop naar 23 uur. Er wordt in twee shifts gewerkt. Waarom BAM deze opdracht niet heeft gekregen is onbekend. Kennelijk was er behoefte niet al het werk bij één aannemer te leggen. De boel scherp houden, als het ware. Overigens heeft BAM ook alleen de opdracht voor Stationsplein Oost fase 1.

Tot slot: Klépierre heeft onlangs het grote kantorencomplex in het Gildekwartier van de Rabobank gekocht. Het blijft een kantoorfunctie houden.

Stationsplein Oost
(Erica van Dijk, gemeente Utrecht, manager Stationsplein Oost)
De bestrating zal bestaan uit een combinatie van natuursteen, zoals bij het Stadskantoor en gebakken klinkers, die verwijzen naar de binnenstad. Het plein krijgt een bolletjesdak, zodat je droog vanuit het station naar HC kunt lopen. Onder het Stationsplein en het Noordgebouw bevindt zich de fietsenstalling. De plaat boven de buurtsporen zal gebruikt worden voor een paviljoen en het noordgebouw. Dit paviljoen herbergt stationsgerelateerde retail en horeca. In de toekomst komt de huidige in/uitgang van het station te vervallen en wordt verplaatst naar de hoek aan de noordkant.
Op het Stationsplein komen bomen en speciale bestrating voor blinden. De verlichting zal in het plein en in het dak worden aangebracht. Vanaf 2017 is het Stationsplein open naar het Voorzetgebouw en het Noordgebouw. Na 2017 vindt de ontwikkeling naar het Zuidgebouw plaats.

Overige werkzaamheden Stationsgebied
– Fietspaden aan beide kanten van de Daalsetunnel;
– Bij de nieuwe singel worden damwanden geslagen om daarna kademuren op te trekken, half december komt er water in dit segment singel;
– Kademuren voor de werfroute naar TivoliVredenburg;
– Kabels, leidingen en archeologisch onderzoek;
– Deze week wordt de nieuwe brug in de Vredenburgknoop in gebruik genomen;
– Als de theepot in de weg komt te staan ivm de renovatie van de bestaande traverse, dan komt de pot waarschijnlijk op de
parkeergarage Rijnkade te staan. Men wil de theepot niet meer kwijt;
– Bij de Marga Klompébrug is de planning nog niet helemaal duidelijk. Er komt daar wel een tijdelijke fietsenstalling bij;
– Jaarbeursplein: begin 2016 wordt Leeuwensteyn gesloopt tbv het nieuwe WTC-gebouw. Ook hier moeten veel
kabels en leidingen worden omgelegd;
– Funderingen Moreelsebrug (voorheen Rabobrug);
– Kop van Lombok: fietsstraat Leidseweg (bij de moskee/AH wordt nog een wooncomplex gebouwd);
– Stationsplein: extra opening voor leveranciers in de HC-wand ter hoogte van de Stationsstraat.

 

Reacties

  1. Dirk

    Dank voor al deze informatie!

    Interessant dat City in bedrijf blijft als arthousebioscoop. Kennelijk zijn er ook marktpartijen in Utrecht die zelfs met de komst van de Kade geloven dat ze kunnen bloeien door te investeren in hun bioscopenbusiness.

Reageer