Corio is Klépierre

In Nieuws door HB3 Reacties

Vanaf 1 juni j.l. is de naam Corio weg. Maar het nadenken over of en op welke letter we het accentstreepje zullen zetten (en welke kant op!) blijft. Het persbericht:

Per 1 juni aanstaande wijzigt de handelsnaam Corio Nederland B.V. in Klépierre Management Nederland B.V. De Nederlandse vastgoedorganisatie in winkelcentra was per 1 april jongstleden reeds onderdeel van de Europese vastgoedorganisatie Klépierre Group. Klépierre profileert zich als toonaangevende Europese vastgoedonderneming op het gebied van winkelcentra en is gespecialiseerd in vastgoedontwikkeling, verhuur en vermogensbeheer. Met 178 winkelcentra in 57 steden in 16 landen en 1,2 miljard bezoekers per jaar is Klépierre dé Europese shopping center specialist.

Op 31 maart jongstleden is Corio al overgenomen. Wikipedia biedt de historie van het bedrijf. Gerekend naar aantal bezoekers, 26 miljoen per jaar, is Hoog Catharijne hun grootste winkelcentrum van de 178 (!) die ze bezitten. Bij de opening, september 1973, was Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa.
Op hun website wordt Hoog Catharijne zo geprofileerd. Daarin valt op dat de ligging wordt gekenschetst aan de hand van de hoeveelheid potentiële klanten binnen 30 minuten rijden met de auto. In het geval van HC – ingeklemd tussen het grootste OV-knooppunt van NL en de oude binnenstad – komt dat nogal vreemd over.

BereikbaarheidProfielHC

De Fransen zullen inmiddels wel hebben begrepen dat autobereikbaarheid hier een teer punt is.

Grappige actie: voor en tijdens de Tour is Hoog Catharijne een Frans bergdorp, een soort popup XXL. Na afloop mag van ons de brocante-markt wel op plein Vredenburg blijven.

Reacties

  1. A.Vlaming

    Interessante info ter aanvulling- een interview met Ger Wiechers,voormalig Brederodirecteur: http://www.nieuws030.nl/hist030rie/hoog-catharijne-een-droom-die-nog-niet-uitkwam/

    Quotes uit zijn uitspraken:
    “Mijn toenmalige directeur, Jan de Vries, vond zichzelf echter een belangrijke ‘stadschirurg’. Hij liet zich door kritiek niet van de wijs brengen en straalde een autoritaire houding uit… Ik vond toen als projectleider en vind dat nu nog dat Bredero veel meer op die kritiek had moeten ingaan.”

    -over drugsproblematiek: “Daar wisten we nog niets van tijdens het maken van de plannen. Ook in andere landen waren die problemen onbekend omdat winkelcentra afgesloten konden worden. Bij Hoog Catharijne kon dat niet omdat het een doorgaande voetgangersverbinding was met het station. (dit opzet herhaalt Utrecht in de grootste fietsenstalling in aanbouw- het wordt doorgaande fietsroute die men niet kan afsluiten)

    -over omvang: “Zelf vind ik het complex wel erg groot. Maar dat was
    een voorwaarde van de gemeente omdat de kosten van de verplaatsing van de jaarbeurs betaald moesten worden.”

    1. Berend

      Bedankt voor de link naar dit boeiend interview 🙂

      Mijn reactie op het interview: wat jammer dat we in Nederland toch altijd weer de nadruk leggen op dat wat er niet goed is, stelletje ongelofelijke azijnpissers die wij er zijn…
      De quote die er voor mij uit springt: “Bredero (…) adviseerde (..) een vrije voetgangersverbinding te maken. We wisten dat dit een veel hogere omzet zou opleveren dan (…) winkels gelegen langs autostraten.” Met andere woorden, al in de jaren zestig bestond het inzicht dat een auto-vrije wandelomgeving een veel aantrekkelijker verblijfsklimaat zou opleveren en waren er mensen die in staat waren daar naar te handelen. Men durfde het aan een absoluut revolutionair concept uit te proberen, met alle risico’s van dien, en als je achteraf terug kijkt kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat het gewerkt heeft.
      Waar gehakt wordt vallen spaanders, ik ken géén voorbeelden van mensen die iets nieuws uitgeprobeerd hebben zonder daarbij fouten te maken. Sloop van “De Utrecht” en onderschatting van de drugsoverlast zijn zaken waar iedereen, met de kennis van achteraf, het wel over eens is dat dat fouten waren. Maar we zouden toch ook best een beetje trots mogen zijn op datgene wat wel bereikt is (zoals een nummer één positie op de property lijst van Klépierre).

  2. A.Vlaming

    @Berend: Zeker goede opmerking. De bovenstaande Quote heb ik eerst ook ingezet, maar dan vond ik de bijdrage te lang, feitelijk had ik dan bijna het hele artikel gekopieerd. Het is zeker makkelijk achter af de fouten in te zien.
    Ik had wel graag gezien, dat deze reflectie, interview en veel meer analyses gemaakt werden 10-15 jaar geleden voor de stadsuitbreiding UtrechtCS nr.II.

Reageer