Een leuk big data speeltje voor stedenbouwers en historici: kijken hoe oud een gebouw is. Maarre, we kregen soms wel rare uitkomsten. Hoezo is de Daalsebuurt in 1904 gebouwd? Waarom is Gildenkwartier rood? Doe je eigen check en oordeel: klopt er iets van of is het de zoveelste internet-gimmick?
Reacties
Dergelijke hoeveelheden data bevatten welhaast per definitie (veel) fouten. Neemt niet weg dat de website op fenomenale wijze laat zien hoe steden zich hebben vernieuwd / uitgebreid door de tijd.
Dik compliment voor de makers!!
Gildenkwartier is rood maar bij de informatie staat dat het gebouw uit 1975 komt, beetje apart hehe
Met het eerste hoofdgebouw van de Staatsspoorwegen aan het Moreelsepark is het ook mis. Dat is niet van 1956……
Ik vermoed dat voor veel echt oude gebouwen latere renovatiedata zijn gebruikt. De Valkhofkapel in Nijmegen is ook niet van 1879….
In de categorie ‘big data’, ken ik er nog wel een paar leuke sites. Ken je deze bijvoorbeeld al?
https://a.tiles.mapbox.com/v4/heyitsgarrett.kf2a2nb1/page.html?access_token=pk.eyJ1IjoiaGV5aXRzZ2FycmV0dCIsImEiOiIwdWt5ZlpjIn0.73b7Y47rgFnSD7QCNeS-zA#13/52.0693/5.1820
Ter info: de data die voor deze kaart gebruikt is komt uiteraard van het Kadaster. Zij hanteren al jarenlang hun eigen kaart: https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/index.html. Recent is er een nieuwe versie van uitgekomen, maar deze werkt helaas niet echt fijn. Vooral erg traag, en de interface is niet goed uitgewerkt.
Desalniettemin kunnen hier alle gegevens van alle objecten worden opgezocht. Elk object heeft meerdere kadastrale objecten: op die manier kunnen ook verschillende bouwdata ontstaan. Het door de oudheidskaart gebruikte bouwjaar hangt dus maar net af van welke kadastrale sub-unit ze hebben gebruikt.
Dat gezegd hebbende: enkele fouten in de oudheidskaart lijken lastig te verklaren. Alle kadastrale objecten in het Gildenkwartier staan netjes geregistreerd als gebouwd in de jaren ’70.
@thomas: beetje OT, maar toch leuk, de dekking van Peerby in Utrecht, site voor het lenen van spullen van je ‘buren’:
http://www.bouwpututrecht.nl/bu/wp-content/uploads/2015/04/PeerbyLedenUtrecht.jpg
(Vergelijk bijvoorbeeld Lombok met Leidsche Rijn)