Nieuwe Jaarbeursplein

In Nieuws door HB16 Reacties

JBP_ZichtMoskee
JBP_ZichtStadskantoor
JBP_ZichtBeatrix
Zojuist is de laatste hand gelegd aan het definitieve ontwerp (DO) van het Jaarbeursplein. Plaatjes, uitleg en complete plan in doorlees. Vind je het wat? Deel je mening.

 

De inrichting kan beginnen zodra de parkeergarage klaar is, niet eerder dan 2017. Sinds het voorlopig ontwerp zijn de volgende grote aanpassingen uitgevoerd:
– locatie en vorm van de inrit van de garage op de Croeselaan
– geen aftakking meer van het fietspad Croeselaan
– vormgeving van de entreehuisjes parkeergarage
– verharding van het plein en bomen
– aansluiting op het ontwerp van de Centrumboulevard van de Jaarbeurs
– aansluiting op Westplein.

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp…

Definitief ontwerp

… en nu definitief ontwerp

Het natuursteen op het plein is Schotse Caithness flagstone, hoofdzakelijk middengrijs met gele verkleuringen. Het niet haakse legpatroon verwijst volgens de architect naar de gevels aan weerszijden. BU vindt een verwijzing naar de trappartij, het meest iconische element van het plein, meer op zijn plaats.

JBP_NatuursteenCaithNess
Verder valt op dat het nieuwe Jaarbeursplein opmerkelijke hoogteverschillen zal bezitten. Een groot waterelement en royale plantstroken waar nu nog de Croeselaan loopt, zorgen ervoor dat het oorspronkelijk uitgevente idee van een groot evenementenplein naar de achtergrond is geschoven. Gelukkig maar, want de bomen zal de komende tien, vijftien jaar zeker niet het aanzien hebben van wat de architect ons nu voorspiegelt. De plantstroken kunnen wel snel bijdragen aan een prettige, lees: niet stenige, sfeer.

JBP_Waterelement

JBP_ZichtJB

Hier het plan in bladerbare vorm.

Als bonus een filmpje uit de Schotse steengroeve.

Laat maar horen wat je er van vindt.

Reacties

 1. R

  Ondertussen wordt vandaag een of meerdere bomen gekapt op het Vredenburgplein… het rijtje tussen woonwinkelgebouw de Vredenburg en het halfronde pand van de WE in. Een boom was al vrijwel helemaal aan stukken gezaagd toen ik er vanmorgen langs fietste. Bizar; het plein moest groen worden… en nu smokkelen ze er weer een paar bomen af.

  Waarschijnlijk zijn die bomen als ‘ziek’ bestempeld, ofwel woont er een wethouder in die flat die een vrij uitzicht heeft geregeld bij zijn politieke vriendjes. Of de marktlobby heeft een paar extra vierkante meter voor wat meer van dezelfde kraampjes geregeld. Feit blijft dat die kapverslaving van de gemeente Utrecht bizarre propporties aangenomen heeft. Geen één normale burger wil die bomen weg hebben… dus wat hier nu de echte reden van is? :-{

 2. Pascal

  Ziet er goed uit hoor. Hoop dat het ook in werkelijkheid ongeveer deze uitstraling krijgt. Wordt het Beatrixtheater/jaarbeursgebouw op de een of andere manier nog opgefrist of niet?

  En waar komt de ‘kiss en ride’ plaats voor ophalers/afzetters?

 3. Thomas

  Kijkend naar de ooghoogte visualisaties oogt het DO een stuk minder stenig dan VO. Vooral vanwege de (20+ jaar oude) bomen die er in gevisualiseerd zijn.

  Kijkend naar de DO plattegrond zie ik die bomen er maar gedeeltelijk er in getekend staan.. In dat geval wordt het toch een vrij kale bedoeling, en geven die visualisaties niet echt het juiste beeld..

 4. Eric

  Opmerkelijk hoe die plaatjes altijd zonnig en groen zijn, met flanerende zomerse mensen. (en zon tot onder de Jaarbeurs gevel, terwijl de slagschaduw van de mensen daar een flinke lap schaduw zou moeten betekenen).

  Teken het maar eens met november of februari weer en aanschouw een niet van Almere of Lelystad te onderscheiden betongat.

  En ja, R, inderdaad, die kapwoede? We hadden toch “groen”links zolang in het college? Ik woon nabij de het Wilhelminapark, waar ook boom na boom wordt weggehaald. In 10 jaar tijd daar een ongelofelijke uitdunning.

  Ik heb Utrecht in ieder geval allang opgegeven….. Tijd voor een verhuizing.

 5. carel

  @Eric:
  ik ben al (op tijd) verhuisd…
  en aanschouw het allemaal met lede ogen, waardoor ik steeds meer een hang krijg naar het oude stationsgebied Utrecht uit mijn jeugd.
  Utrecht is een goed voorbeeld van groter, nog groter….
  Stel dat ze dit in Amsterdam bij het station hadden gedaan…
  45 jaar geleden slopen, nu weer alles overhoop tot ongeveer 2030…. en dan?
  Hulde wel aan de Blogschrijvers die alles verslaan!

 6. Remco

  We willen dat de Moskee in Lombok als landmark juist zichtbaar is vanaf het verhoogde stationsplein west en niet van beneden. Als je boven staat wil je je oriënteren niet als je pas beneden bent… De zichtlijn in 1e plaatje is dan ook een beetje flauw.

  1. Jan

   Waarop baseer je dat de moskee vanaf bovenaf niet zichtbaar zal zijn? De moskee heeft immers twee minaretten. Daarnaast zie ik geen plaatje van de zichtlijn van bovenaf.

   Ken eerst de feiten voordat je begint met klagen.

   1. Auteur
    HB

    Feiten. Daar komen ze.
    De kop van Lombok zal vanaf het verhoogde Stationsplein West goeddeels aan het oog onttrokken worden door de nieuwbouw van het WTC, dat een stuk naar het westen zal overhangen (meter of 8 wordt over gesproken).
    Lombok heeft er altijd voor gepleit om voor bezoekers, komend uit het station, goed zichtbaar te zijn. Dat lijkt niet te lukken. Dat staande op het Jaarbeursplein de moskee wel zichtbaar is, doet niets af aan die wens.

   2. Lombokker

    Als lombokker doe ik altijd even mijn ogen dicht als ik langs de moskee fiets. Met recht gekozen als lelijkste gebouw van utrecht en sta-in-de weg bij ontwikkeling van het westplein. Over nimby gesproken…Ik hoop dat de nieuwbouw fase 2 en de bomenrij langs de doorgetrokken leidsche rijn de discussie van zichtassen overbodig maken…

 7. Jan

  HB,

  De kop van Lombok is niet gelijk aan de moskee. De kop van Lombok zal niet zichtbaar zijn omdat het grotendeels laagbouw is. De moskee is wel zichtbaar zoals op de render zichtbaar is, ook vanaf het verhoogde gedeelte.

  En hier komt ook de echte aap uit de mouw, het gaat hier eigenlijk om de NIMBY beweging tegen hoogbouw. De enige manier waarop de hele kop van Lombok zichtbaar zou worden vanaf het jaarbeursplein is als één kant van het plein open blijft. Gelukkig kiest Utrecht voor een nieuw stuk stedelijkheid.

 8. Raymond v/d Hoven

  Gelukkig, de bomen bij de tramhalte zijn weg. Gaven toch alleen maar blaadjes op de rails 🙂 Maar waarom “opeens” weer die bomen op het plein? Heb je een ideale tribune voor een plein met potentie (Concerten, Open-lucht-bioscoop, thema-markten), nee we maken er weer een plein van waar we niet willen zijn en dan die vijver… HELP!! Wat doet die daar nu opeens? Ze kunnen niet eens een slootje langs een winkelcentrum schoon houden (Lunetten) En hier wel? De duiven zullen het prachtig vinden! Die gaan nu nooit meer weg. Zit er echt 1 Utrechter te wachten op een vijver op deze plek?????
  En dat Beatrixgebouw moet tegen de vlakte. 99 % een nieuw gebied en dat DDS-betonblok mag blijven? Ech nie!

 9. Pim

  Ok, dus dan bouw je een best wel mooi nieuw stadskantoor en dan zet je daar gewoon één of eigenlijk twee gebouwen voor. Vreemd, maar het geld zal wel nodig zijn.

 10. Sacha

  Wat jammer, ik had hoopvolle verwachtingen, met het mooie stadskantoor en die trap.
  De gebouwen voor het stadskantoor staan leeg en onttrekken de schoonheid aan het niewue stadkantoor. Maar deze blijven dus gewoon staan. Een mooi gebouw moet los staan van andere gebouwen om tot zijn recht te komen.
  Dan is er ook sprake van een plein, echter blijft daar niet veel van over met de komst van nog 2 extra gebouwen op het plein. Wat ik heel jammer vind.
  Less is more!
  Lijkt me geen goede plek voor een evenement of huldiging zo. Ik mis ook gezellige grasveldjes.
  Wat gaat er met het Beatrix gebouw gebeuren. Die gevel is echt foeilelijk en kan niet op zo een mooi plein. Wat denken jullie van een vertikale tuin ertegenaan! Is in elk geval wat meer groen…

 11. Marko

  Twee vragen:
  – Wat is overgebleven van de ambitie om er een evenementenplein van te maken? Er zou plek zijn voor concerten en (politieke) bijeenkomsten enzo. Vandaar ook de Spaanse trappen. Dat gaat met al die bomen niet lukken.
  – Lang was er sprake van een mooie fontein. Die zie ik nergens meer terugkomen. Wegbezuinigd?

Reageer