Kasteelpoort en singelbodem

In Nieuws door HB4 Reacties

[Update 12-2:] Geland!
Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (3) Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (6)Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (10)  Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (14)Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (15) Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (17)  Terugplaatsen Hoofdpoort Vredenburg (18)

[Oorspronkelijke bericht:] Vanaf vanavond 23:00 uur zullen de resten van de hoofdpoort van het kasteel in de parkeergarage van Hoog Catharijne worden teruggeplaatst, zo meldt POS. Het wordt een ingewikkelde klus en men wil, omwille van de veiligheid, er niet meer mensen dan strikt nodig bij hebben.

Kasteelrestenvanboven_Jul15_1_uitleg

Locaties van de kasteelresten, situatie juli (foto PV)

HoofdPoort

De funderingen blootgelegd, voor het doorzagen (foto POS)

Om het te volgen tippen we de webcam van BAM die op Radboudveste staat: linkje hier. De plek waar de brokken worden neergezet is gemarkeerd met de pijl middenboven.

InhijsenPoort_uitleg2

Zelfde plek nu, actueel beeld (foto BAM-webcam)

BU publiceerde eerder deze foto’s van het doorzagen en wegtakelen van die poort.

Van de archeoloog van POS kregen we deze nadere uitleg:

De resten van de hoofdpoort komen terug op de -1 verdieping van de parkeergarage. Dat is bij de bovenste pijl, midden op de foto.

Het is een ingewikkelde klus. De blokken zijn ruim 10 ton per stuk en moeten met de torenkraan dwars over de bouwplaats op de juiste plek gehesen worden. Het gaat om oud muurwerk met gemetselde stenen. Je moet er niet aan denken dat het uiteenvalt, terwijl er mensen onder aan het werk zijn. Om dit soort risico’s uit te sluiten worden de werkzaamheden buiten de reguliere werktijden uitgevoerd. Daarnaast moeten de blokken ook op precies de juiste plek worden gezet. Maak je daarbij een fout, dan komt de complete puzzel verkeerd uit. Niet alleen in x/y-richting, maar ook in de hoogte.

Daarnaast is er de zuidwest-toren. Deze is ook grotendeels in blokken gezaagd om terug te plaatsen. De afweging welke delen van het zw-torencomplex behouden kunnen worden is inhoudelijk geweest.

Het 1e brok (foto onder, bovenin) gaat om gaaf muurwerk van de zw-toren met intrinsieke waarde. Hierin is een sluisje zichtbaar waarmee het waterpeil in de kasteelgracht ten opzichte van de Stadsbuitengracht kon worden geregeld. Deze resten zijn in blokken gezaagd en worden straks terug geplaatst op hun originele plek en komen in de toekomstige Stadsbuitengracht te liggen. In het garage-ontwerp was hiermee al rekening gehouden. In de zw-toren is overigens geen creosootvervuiling aanwezig. Dit speelt vooral bij de nw-toren op de hoek van TiVre.Kasteelrestenvanboven_Jul15_2
Het 2e brok bestond uit resten van de zw-toren die zwaar waren aangetast door de aanleg van de spuikoker. Het muurwerk had vrijwel geen gave buitenvlakken meer. Daarom is besloten die niet te behouden.

Kasteelrestenvanboven_Jul15_00

De bouwput na een pittig zomers onweer…

En dit is wat ze afgelopen zomer in de slotgracht vonden, hier de bijbehorende uitleg van de gemeente. Dit gaat nader in op het archeologisch onderzoek van de hoofdpoort. Een tenslotte een wat oudere nieuwsbrief van BAM over het onderwerp.

Bodem van de nieuwe stadsbuitengracht
Op de camerastill is ook mooi de lopende band te zien die grond afvoert van niveau -3, dat momenteel wordt ontgraven onder de betonplaat van -2 (pijl rechts).

Voor de kijkers vanaf de Hoog Catharijne-traverse en vanaf de achterzijde van TiVre: je kunt met een beetje goede wil al het contour van de singel zien in de bouwput. Sta je op de traverse dan is recht voor je de betonnen bodem te zien (pijl links). Links van die bak verschijnt de fundering van het poortgebouw, rechts zie je de uitgestrekte parkeerkelder in aanbouw. In de hoek van TiVre is niveau 0, ofwel het straatniveau bereikt. Tussen TiVre en winkelgebouw komt straks de straat Hollandse Toren, ook deze is al in aanleg zichtbaar. Nog even en het enorme gat is verdwenen.

Voor de duidelijkheid, niet alles komt zichtbaar terug. Zoals deze poort aan de stadsbuitengracht, waarlangs, naar verluidt, de Spanjolen ’s nachts wegslopen. Hij schijnt nog in de grond te zitten naast de installatie-kelder van TiVre. En natuurlijk het stuk van de zuidwestelijke toren dat we eerder noemden. Het was al ernstig verminkt door de aanleg van de spuikoker.

Reacties

 1. carel

  tuurlijk moet het kasteel rest ongeveer liggen waar het ooit was, maar niet veel mensen zullen het zien denk ik…

 2. Niels

  Volgens de archeoloog van POS worden de brokresten van de zw-toren (die met het sluisje) teruggeplaatst “op hun originele plek en komen ze in de toekomstige Stadsbuitengracht te liggen.”

  Leuk dat de brokresten op die manier dan goed te zien zullen zijn, maar volgens mij zullen ze dan feitelijk minstens 15 meter ten westen van hun originele plek komen te liggen.

 3. Monique

  Ik zie op de foto na de regenbui rechts een stapel met… tja wat het is het?
  Zijn dat ook bodem vondsten? Het lijkt een stapel grote klinknagels…

Reageer