Forum in RIA

In Nieuws door HB6 Reacties


Aanstaande dinsdag geagendeerd voor de raadsinformatieavond: het forum. Iedere keer als BU dit onderwerp aansnijdt hebben we het gevoel dit eerst in minstens vijf alinea’s te moeten uitleggen voor wie het stationsgebied niet dagelijks volgt. Die drang onderdrukken we nu lekker.
ForumNoordzijde
Hieronder de lijst van documenten die bij de RIA worden verstrekt, zodat we helemaal up to date zijn. En om de officiële docs te completeren, hier het verslag van het Stadsgesprek van 7 juli jl dat door Aorta werd georganiseerd. Een must read, wat BU betreft, voor wie wil snappen wat daar aan de hand is.

Besluitenhistorie Forum
Commissiebrief Forum na collegebesluit 17 nov 2014
Loopstroomstudie Utrecht Forum Westflank 6 nov 2014
Notitie Forum en bijlage 3 versie 17 nov 2014
Twee kolommenstuk participatie ontwerp Forum

Lees ook dit, dit en dit.

PlanningForum
Belangrijk voor de raad om op in te zoomen: leefbaarheid en place making langs gehele forum, verbetering/integratie Beatrixgebouw, fasering bouw woontoren aan Sijpesteijnkade (NS) in relatie tot toegankelijkheid en leefbaarheid totale gebied. Ook belangrijk: hoe creëer je een acceptabele tijdelijke ruimte, zolang De Hoge Dame en de rest van de noordflank niet bebouwd zijn? En zolang dat WTC maar niet van de grond wil komen: moet er niet eens worden nagedacht over een tijdelijke invulling voor gebouw Leeuwensteijn?

Reacties

  1. Berend

    Volgens mij is er maar één manier om deze opgave tot een goed einde te brengen: definieer het Forum als “maaiveld”, definieer de ruimte die daar onder zit als “expeditie-kelder”. Gebouwen moeten hun “adres” op Forum niveau hebben (zoals voor Stadskantoor en station nu al het geval is), niet in de expeditie-kelder. Een expeditie-kelder (sociaal) veilig maken doe je door hem aan de openbaarheid te onttrekken en alleen toegankelijk te maken voor mensen / voertuigen die er wat te zoeken hebben. De HOV-baan zal een stuk door een tunnel lopen, elders in het stationsgebied is dat ook al het geval.

  2. Berend

    Nog wat zitten nadenken over waarom ik de voorgestelde oplossing slecht vind:
    Randen zijn eng maar de engheid van een rand kan meer dan goedgemaakt worden door een interessant uitzicht. Randen met uitzicht worden balkons, randen zonder uitzicht worden spelonken. Intuïtief willen mensen wegblijven bij spelonken.
    Hoe dat werkt is te zien bij uitgang Moreelsepark van het Godebaldkwartier. Bovenaan de roltrap is een binnenplein dat aan de oostzijde wordt begrensd door een “spelonk”. Als je over de balustrade kijkt kun je zien hoe de conciërge van het aanpalende kantoorpand de vuilcontainers heeft opgesteld. Maar niemand doet dat, niemand komt zelfs maar in de buurt van de balustrade, iedereen blijft daar zo ver mogelijk vandaan en probeert zo snel mogelijk door te lopen. En omdat het een plaats met veel publiek is nemen mensen elkaars gedrag over. Het is een binnenplein waar verder niet zo heel veel mis mee is, schoon, licht, droog… Maar de spelonk maakt het tot een plek waar je niet wilt zijn.
    Mensen die straks aan de Jaabeurszijde het station verlaten kunnen kiezen tussen het Forum en de trappen naar het Jaarbeursplein. Die trappen vormen ook een rand – dus eng – maar wel een met uitzicht. Als het Forum tussen WTC en Stadskantoor van gevel tot gevel loopt, met goed vormgegeven plinten, dan zal de passant dit ervaren als een gewone straat op maaiveld. Het zal voelen alsof je al in de stad bent. Minder opwindend dan het uitzicht boven aan de trappen maar wel veiliger, waardoor het Forum publiek kan aantrekken en zo helpen het gebied tot een succes te maken.
    Maar als er, zoals voorgesteld, ruimte komt tussen WTC en Forum, dan zal dit werken als een spelonk. Of mensen nu linksom of rechtsom het station verlaten, ze zullen de angst moeten overwinnen voor het naderen van een rand. De rand langs het Forum heeft niets te bieden dat het interessant maakt daar te verblijven. De keus zal zijn voor de route die het meeste overzicht biedt: de trappen naar het Jaarbeursplein. Het Forum zal leeg blijven.

    1. Jonas

      Dat is precies wat ik ook niet begrijp aan het forumontwerp. Het forum zou zoveel mogelijk begrensd moeten worden door gevels en trappen. Een afgrond is alleen leuk met een mooi uitzicht, of als onderaan de zee ertegenaan klotst.

  3. Koen

    Wanneer het mogelijk was om ‘likes’ uit te delen aan reacties kregen beide bovenstaande er één van me – net als, vanzelfsprekend, ook weer deze post van BU.

  4. Jan-Kees Verschuure

    Mee eens. Lees ik in het kaartje trouwens dat NS Vastgoed opdrachtgever is van een deel van het Forum?

Reageer