Impressie De Kade

In Nieuws, Reportage door HB20 Reacties

InloopDeKade 8

De oude parkeergarage zal rondom worden bekleed met een gevel van lamellen

InloopDeKade 1

Pim Hermeling (midden) bij maquette

InloopDeKade 6

Parkaanleg in de bocht van de stadsbuitengracht

In het infocentrum is momenteel een maquette van stadsbioscoop De Kade te zien, inclusief de inrichting van het singelpark. BU was bij de inloopavond en schoot enkele beelden. Hoogresolutiebeelden krijgen we volgende week van de architect.
Jos Stelling liet in een reactie op ons voorlaatste artikel weten dat als De Kade doorgaat er voor City als arthouse-bios eigenlijk geen toekomst is. Opmerkelijk is dan ook dat hij nu op FB meldt dat de City-bioscoop sowieso open blijft voor artfilm. Kinepolis wil namelijk eventueel ook exploiteren.
Artfilm en Utrecht, een lastige combi. Hermeling wil de 50+ doelgroep weer terug in de bioscoop. En dan niet in een krap zaaltje met klein doek en matig geluid, maar met de kwaliteit van een grote zaal. Bovendien zoekt hij voor zijn distributiebedrijf afzetkanalen. Iedere week komen er maar liefst drie films uit. Met de huidige Utrechtse zalen lukt het niet om al dit aanbod bij het publiek te krijgen.
Opmerkelijk was ook dat Wijk C Komitee met grote delegatie inclusief cameravrouw op de infoavond verscheen. Wijk C Komitee heeft zich vanaf het begin afwijzend opgesteld tegenover het plan. Nog voor het was geïnformeerd dreigde het al met de gang naar de Raad van State. Benieuwd of dat negativisme wat wordt getemperd nu het de details kent.
Meer plaatjes in de doorlees.

Loading Images
wpif2_loading
Avond
Gevel Nieuwe Kade
Gevel Paardenveld
Gevel kroonstraat met fietsparkeren
Gevel Kroonstraat
Zalen tegen bestaande parking
Begane grond
Maquette
Voorgevel gelijk met politiebureau
Schuin aflopende opbouw om schaduw Kroonstraat te vermijden
Parkaanleg, parkeerplaatsen weg
Vervoer en bereikbaarheid
Schets begane grond en park
Schets begane grond en park
Buurtbewoners bekijken de plannen
Initiatiefnemer Hermeling (midden)

Reacties

 1. A. Vlaming

  Dank voor het verslag, een bijzonder project. Het lijkt wel herbestemming van de garage. Met deze volume wordt het juist een hele goede aanvulling van de groene park bij het singel. Ik hoop, dat de mening van wijk C iets bijgesteld is (die van mij wel). Voor de singel en kop ASW wordt dit een hele goede impuls.
  Nu nog de discussie over aantal bioscoopstoelen in Utrecht en haalbaarheid van alle projecten uitzoeken.

 2. Water Straat

  Weer zo’n onzinnig project… Jos Stelling heeft toch al bewezen dat een tent als Louis Hartlooper een doorslaand succes is?? Laat hij de vervallen CITY ook omtoveren tot een monument. Waanzin die bioscoop aan de kade…totaal uit de loop…onlogische plek…geen behoefte aan…

  1. Auteur
   HB

   Behoefte: Een ondernemer uit de filmwereld gaat hier geen miljoenen in steken als er geen behoefte aan zou zijn.
   Onlogische plek: De bereikbaarheid via de Paardenveldbrug zal prima zijn, juist voor bezoekers uit noord/noordwest, die niet langer naar Ledig Erf moeten voor het betere filmaanbod.
   Tot nu toe heb ik nog niemand een serieuze alternatieve bestemming horen opperen voor herontwikkeling van garage Paardenveld. Klein zal daar vast niet blijven. KvK vertrekt sowieso. Zonder ingrepen wordt het een problematische hoek qua leefbaarheid en veiligheid.

   1. Water Straat

    Ik hoop in ieder geval dat Jos Stelling óók de City mag omtoveren tot ‘the art of cinema’. Dan is er voor ieder wat wils! Zou het jammer vinden als dat door dit project van de baan wordt geschoven….

   2. Auteur
    HB

    Stelling en Kinepolis vormen samen natuurlijk ook een serieuze combi met ondernemingszin. Dus waarom niet.

 3. Jan-Kees Verschuure

  Is er voldoende markt voor City met nieuwe spelers als Kinepolis en De Kade? Ik denk het wel in Utrecht, maar dan met een brede programmering, dus niet alleen arthouse

 4. Jasper

  Kinepolis is niet helemaal nieuw. Ze hebben Wolff overgenomen.
  Behalve dat er nieuwe bioscopen bijkomen worden Catharijne en Camera gesloten. Alles bij elkaar komen er ongetwijfeld een hoop bioscoopstoelen bij. Als ik de professionals mag geloven was er sprake van een (klein) tekort afgelopen jaren. Het filmfestival moest altijd al uitwijken naar de schouwburg of TivoliVredenburg.
  Zoals Herbert al zegt zal het met de behoefte wel doorgerekend zijn. En arthouse is een rekbaar begrip.

  1. Auteur
   HB

   En zowel de bios op de kop van de Jaarbeurs als De Kade zetten in op multifunctioneel gebruik van de stoelen (congres, onderwijs). In deze onzekere tijd een goede manier om het risico van dergelijke projecten te drukken.

 5. Jeroen

  Een transformatie als deze is indrukwekkend en wat mij betreft een grote aanwinst voor Utrecht. Dit loopt vooruit op de activering van de singel en wijk C mag in zn handjes knijpen.

 6. Utrechter

  Als de Kade niet welkom is in wijk C waarom dan niet op het Smakkelaarsveld? Of de prijs van de Gemeente daar te hoog? De ‘toegevoegde gebiedwaarde’ lijkt me daar hoger dan aan de Singel.

  1. Auteur
   HB

   Dat De Kade in Wijk C niet welkom is kun je zo niet zeggen. De initiatiefnemers doen er goed aan met bewoners van de Kroonstraat duidelijke afspraken te maken zodat de verwachtingen worden gemanaged.
   Vwb Smakkelaarsveld: grondprijs en eigendom spelen zeker een rol spelen. De locatie is moeilijk te bebouwen door o.a. HOV-baan. Op Smakkelaarsveld kun je de hoogte in. Dat zal ook nodig zijn, voor met name woningen kan dat ook. Het ontwerp van De Kade is qua volume heel bescheiden bij wat Smakkelaarsveld in theorie aan kan.

   1. Brigit

    Het zou de initiatiefnemers sieren om de bewoners van de Kroonstraat serieus te nemen. Als je op luttele meters van 43 koopappartementen gaat bouwen, moet je niet vreemd opkijken dat er wat gemor komt.
    Bijna iedereen heeft het alleen maar over de bioscoop, terwijl in het Startdocument van 21 oktober wordt gesproken over 4000(!) vierkante meter aan onderwijshuisvesting. Zoals het er nu uitziet bestemd voor de HKU. Dat is nogal wat voor je deur.
    Tijdens de inloopavond in het Stadskantoor werd de bewoners tijdens de presentatie (door een kauwgum-kauwende architect) ook nog verteld dat ze de fietsenstalling niet inpandig gaan maken omdat dat teveel meters aan binnenruimte zou kosten. Getal in genoemd Startdocument: 500-1000 fietsen. Dat is nogal wat aan je straat.

 7. Berend

  Ik word hier wel blij van. Verheug me nu al op de lichtjes van de bioscoop, weerspiegeld in het water van de singel, die ik straks kan zien als ik vanuit de Daalsetunnel de stad binnen kom fietsen. Wat een verschil met de grijze asfaltvlakte, afgezoomd door anonieme betonkolossen, waar ik tot nu toe aan gewend was!

 8. ill-b

  Schitterend plan, en het multifunctioneel ruimtegebruik is ook helemaal top. De bioscoop draait de meeste uren als de parkeergarage Paardenveld leeg is, dus een geweldige combinatie…! Zouden ze eigenlijk ook bij de transferia rond de stad moeten doen.

 9. Jan-Kees Verschuure

  Er ligt enorme potentie voor de kop van de Amsterdamsestraatweg en het Paardenveld, zeker na voltooiing van de Singel. De Kade kan daarin een belangrijke rol spelen.
  Zie het maar als het Ledig Erf van het noorden,

 10. WS

  Je moet als bewoners (Komitee Wijk C) toch ook gewoon eens inzien dat je in de binnenstad woont… Het liefst heeft Komitee Wijk C waarschijnlijk de sloop van de garage en vervolgens een park. Je moet echter ook als inwoner van de binnenstad of überhaupt als inwoner van de stad enige realiteitszin hebben, niet zeggende dat mensen zich niet voor een betere stad moeten inzetten (verre van dat). Maar je mag hier gewoon blij zijn dat zo’n pukkel van een parkeergarage toch wordt opgeknapt en straks zo ongeveer niet meer herkenbaar is als garage.

  Daarbij komt dat het publiek dat op filmhuizen afkomt over het algemeen met de fiets gaat.

  Hoe en of de bioscoop goed gaat draaien weet ik niet en dat dat weet niemand, maar er zijn genoeg signalen om het een kans te geven, als het de “belastingbetaler” toch geen cent zou kosten.

 11. Marco Knol

  We zullen het zien. Ik mag alleen hopen, ook voor de investeerders, dat de gemeente dit keer het huiswerk wel goed doet. Want de bezoekers zullen dan misschien wel vooral op de fiets komen, de parkeer- en verkeersdruk zal er niet door afnemen. Daar zal dus een goed verhaal bij moeten komen om de bestemmingswijziging er door te krijgen, en niet zoals bij de Bijenkorf allerlei vage afwijkingen van het eigen beleid.

  City heeft denk ik als voordeel dat daar al een bestemming als bioscoop op zit (tenminste, dat neem ik dan maar aan). Die zouden ze dus na een verbouwing gewoon open kunnen stellen.

 12. Jos Stelling

  Hierbij nog een link naar mijn uitgebreide reactie op “de startnotitie De Kade”.
  Jos Stelling

Reageer