Koepel RIP

In Nieuws, Reportage door HB4 Reacties

Einde van een halve glazen bol

Einde van een halve glazen bol

[edit 17:52] In de fotorepo die we van onze vaste correspondent op Radboud kregen zie je de glazen koepel van Hoog Brabant verdwijnen. Inmiddels is dat al enkele weken geleden. Het was een van de twee kenmerkende koepels die bij een renovatie van Hoog Catharijne rond 1990 waren aangebracht. De andere is nog te zien op de overgang van V&D en het voormalige Secretariaatsgebouw van de Jaarbeurs. Bij Bart Smit, zeg maar. Navraag of deze koepel elders hergebruikt zou mogen worden, leerde dat dit niet zo eenvoudig is. Bij het gunnen van deze sloopopdracht zijn materialen en objecten als deze koepel eigendom geworden van de sloper, in dit geval Venus. Corio stelt als eis dat gesloopte delen (objecten) niet elders een bestemming mogen krijgen. Misschien dat voor de tweede koepel straks een uitzondering gemaakt kan worden. Met wat inspirerende input van een architect of vormgever is van zo’n koepel een prachtig paviljoen te maken. Bovendien een goed principe vanuit de gedachte van hergebruik.

[update:] Corio laat in een officiële reactie weten dat er geen clausule over een verbod op hergebruik van gesloopte delen bestaat, ook niet op bijvoorbeeld een hele koepel. Waarvan acte. Wij maken meteen van de gelegenheid gebruik jou te interesseren voor de tweede koepel een prachtige nieuwe bestemming te bedenken.

Loading Images
wpif2_loading
KoepelSloop1
KoepelSloop2
Koepelsloop3
KoepelSloop4
KoepelSloop5
KoepelSloop6

 

Reacties

  1. Iemand

    De BAM nieuwsbrief van 18 juli (http: //nedmail.computel.nl/display.php?List=175&N=891&M=157712&C=4fdc33a615a9a5593e56d9de319efd86) heeft het voor week 32 over “aanvang asbestsanering plafond tpv glazen koepel”. Mogelijk bemoeilijkt dat hergebruik. Ik kan me voorstellen dat de onderste delen van de koepel met aangehecht asbesthoudend materiaal afgevoerd zijn.

    Zo’n koepel zou wel hergebruikt kunnen worden als dak van een kas op het toekomstige groene dak van Hoog Catharijne 🙂

  2. Marc Meijer

    Ik zie de koepel helemaal terug komen als entree voor de DOMUNDER op het Dom-plein. Die verroeste palen die nu het entree moeten voorstellen slaan helemaal nergens op. Denk aan de glazen pyramide van het Louvre in Parijs! Het fraaie contrast van glas en metaal met de oude gevels. Een prachtige DOME koepel als visitekaartje voor de toeristen. DOME-DOM-Under !

Reageer