Rijnkade 1 rijksmonument

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Sculpturen zijgevel, bron Wikimedia

Sculpturen zijgevel, bron Wikipedia

Misschien kun je je bij het gebouw zelf nauwelijks een beeld vormen, de drie sculpturen van Pieter d’ Hont aan de gevel moeten iedere Utrechter toch wel een beetje bekend voorkomen. In de notulen van de Welstandscommissie lezen we dat het proces om Rijnkade 1 als rijksmonument aan te merken in gang is gezet. In dit “unieke gebouw uit een bijzondere periode in de architectuurgeschiedenis” is sinds 1960 het kantoor van SHV gevestigd. Prins Bernhard was het hooggeëerd bezoek dat het op 19 september van dat jaar feestelijk opende. Bij de gelegenheid maakte president-directeur Fentener van Vlissingen bekend een cultuurfonds met zijn naam te starten en stelde meteen honderdduizend gulden beschikbaar. P.T.T. zorgde voor een live verbinding met de andere kantoren van het bedrijf, zodat het hele personeel het ademloos – zo ging dat toen – kon volgen.

Ongeveer twee jaar geleden meldde dit cultuurfonds dat het een kunstwerk zal financieren dat over de Marga Klompébrug (eerder bekend als Mariabrug) zal worden geplaatst. Het wordt een boog van glanzend en blauw staal, de Torqued Arc. Inmiddels ligt de brug er maar het singelherstel duurt zeker nog vier jaar, dat betekent dat de boog ook nog even geduld moet hebben.
Op Wikipedia (doneren!) vind je een korte beschrijving met wat foto’s. De minister van OC&W heeft vorig jaar bekend gemaakt dat het SHV-pand, samen met nog 88 andere uit de late wederopbouwperiode, als monument zal worden voorgedragen. Het is ook een goed moment te memoreren dat een ander karakteristiek kantoorgebouw uit die periode, op een steenworp afstand, dit niet heeft gehaald en op het punt staat roemloos ten onder te gaan. We hebben het over het secretariaatsgebouw van de Jaarbeurs, ontworpen door Piet Elling. Het kan verkeren.

Reageer