Twee Jaarbeurspleingebouwen

In Nieuws door HB6 Reacties

DSC06897
De gemeente is van plan twee Jaarbeurspleingebouwen neer te zetten. Het eerste kantoorgebouw (fase A in de bilaterale ontwikkelovereenkomst met OVG) is 17.000 m2 groot, met op straatniveau 950 m2 horeca en winkels. Dit gebouw, dat tussen tramhalte en plein komt, wordt zo’n 45 meter hoog. Qua volume is dat ongeveer het dubbele van het huidige Leeuwensteyngebouw. Het huurcontract tussen OVG en een nog onbekend Utrechts bedrijf is al getekend en gaat 1 juli 2017 in. Dit bedrijf gaat minstens 75 procent van de vierkante meters gebruiken. Start van de bouw is gepland wanneer de procedures zijn afgerond, zo rond eind 2015.
JBPleinGebouwPlangebied
Voor parkeren moet de gemeente zorgen. Dat wil men doen door voor eigen rekening de ondergrondse Jaarbeurspleingarage van circa 800 plaatsen te bouwen en te exploiteren. (De markt blijkt daar geen trek in te hebben.) Deze moet contractueel uiterlijk eind 2017 beschikbaar zijn. (Garage en kantoorgebouwen liggen naast elkaar, niet boven elkaar, wat bouwkundig efficiënter zou zijn geweest.) Wel is het zo dat in de BOO een theoretische slag om de arm wordt gehouden of die garage er ook werkelijk komt. Mocht dat niet zo zijn, dan moet de gemeente parkeerruimte faciliteren binnen een straal van 200 meter. In het begeleidende schrijven lezen we dat de gemeente niet langer serieus kijkt naar de optie om samen met Jaarbeurs parkeren onder het Beatrixgebouw te faciliteren.

Het is opmerkelijk hoe belangrijk de auto is voor bedrijven die zich willen vestigen op een steenworp van het grootste OV-knooppunt van NL. Soms denk je dat het eerder is voor het mooie imago, dan om werkelijk een autovrije kantoorpopulatie te willen nastreven. Anyhow… [update: SSLU heeft aangegeven bezwaar te gaan aantekenen tegen het bestemmingsplan. We vermoeden dat er weerstand zal komen tegen deze kostbare ondergrondse parkeergarage.]

Voor het tweede gebouw (fase B), dat veel hoger kan worden (tot zo’n 90 meter) en los staat van het eerdergenoemde, is nog geen ontwikkelaar of gebruiker gevonden. Dit gebouw telt maximaal 30.000 m2 bvo, ook weer met winkels en horeca in de plint.

Wat vreemd is, dat in de stukken (zelfs de BOO) wordt gesproken over één gebouw in twee fasen terwijl het toch echt twee gebouwen zijn. Ze worden gescheiden door een straat van tien meter, worden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld door waarschijnlijk verschillende partijen, met een kleine kans dat ze gelijktijdig worden gebouwd. Het worden twee alzijdige gebouwen, ofwel op straatniveau zijn alle vier gevels gelijkwaardig. Met andere woorden geen achter- of voorkant.

De gemeenteraad mag zijn licht laten schijnen over de contracten in een voorhangprocedure, maar heeft geen verantwoordelijkheid. Dat berust geheel bij het college. De gemeenteraad gaat wel over het bestemmingsplan van het gebied, dat in procedure is gegaan en waarvoor tot 25 september zienswijzen kunnen worden ingediend.

In het bestemmingsplan wordt ook de parkeergarage en de uitbreiding van Leeuwensteyn bestuursrechtelijk geregeld. Of Leeuwensteyn nu wordt vergroot en een WTC gaat vestigen is nog steeds niet helder. Wel wordt de druk op de eigenaar CBRE Global Investors om in beweging te komen groter doordat OVG en de gemeente nu met elkaar in zee gaan. Het lelijke eendje Leeuwensteyn is momenteel onverhuurbaar. Het minste wat moet gebeuren is een rigoreuze opknapbeurt.

DSC06734

Hier de door het college verspreide documenten:

BOO_Jaarbeurspleingebouw
BOO_Jaarbeurspleingebouw_leeswijzer
BOO_Jaarbeurspleingebouw_Raadsbrief Voorhangprocedure
BOO_Jaarbeurspleingebouw_Besluitenhistorie Parkeergarage
BOO_Jaarbeurspleingebouw_Besluitenhistorie Van Sijpesteijnkwartier Vastgoed

Nog wat data:

Raadsinformatieavond over de BOO: 9 september
Ontwerp forum: brief aan raad in september
Ter inzagelegging bestemmingsplan: tot 25 september
Agendering van de BOO: Raadscommissie S&R Ruimte 7 en 9 oktober
Ontwerp raadsvoorstel tot vaststelling bestemmingsplan Van Sijpesteijnkwartier-Jaarbeursplein: Raadscommissie S&R 25 november
Ontwerp raadsvoorstel tot investeringsbeslissing Jaarbeurspleinparkeergarage: Raadscommissie S&R 25 november
Raadsvoorstel/besluit tot vaststelling bestemmingsplan: raadsbesluit 4 of 18 december
Raadsvoorstel/besluit tot investeringsbeslissing parkeergarage: raadsbesluit 4 of 18 december
Bouw Jaarbeurspleinparkeergarage: eind 2015 tot eind 2018
Bouw en oplevering Jaarbeurspleingebouw, fase A: begin 2016 tot juli 2017


Op de plaatjes die architect Powerhouse Company heeft verspreid van het Jaarbeurspleingebouw (enkelvoud) is een nogal reusachtig complex te zien. Of het komt door het enorme perspectief of dat de kleuren van een apocalyptische game afkomstig lijken te zijn, de twee gebouwen, met een straat van tien meter breed ertussen, zullen toch wat bescheidener gaan ogen. Gelukkig maar.

Ten overvloede: in de planning wordt rekening gehouden met het sportgedoe dat Utrecht nu al gek maakt, juli 2015.

Reacties

  1. Auteur
   HB

   Ik had het niet willen schrijven, maar nu je er toch over begint… Het is inderdaad een high-profile werkgever waar men wel blij mee zal zijn. In een van de toelichtingen staat dat momenteel het personeel van de betreffende organisatie wordt ingelicht. Welke BU-lezer heeft inside-info?

 1. richard

  Bol.com gaat 18.000m2 huren in het WTC Papendorp. Die laten het Centrum met OV knooppunt dus helemaal links liggen. Volgens mij gaat er iets niet helemaal goed met ons nieuw te bouwen zakencentrum.

  Dat Grontmij in het centrum gaat huren, heb ook al ergens op internet voorbij zien komen.

 2. Lars

  Wat wel jammer is dat in de render een duidelijke ochtendzon wordt getoond. Als deze gebouwen er staan is het gebeurd met avondzon op onze nieuwe trappen. Da’s wel jammer.

Reageer