Exit glazen koepel HC

In Nieuws door HB3 Reacties

014-2

Stukje bij beetje verdwijnt het oorspronkelijke Hoog Catharijne totdat er over enkele jaren hoegenaamd niets meer van over is. (Dat kun je niet erg vinden natuurlijk, of toch op zijn minst een beetje jammer, zoals BU. Want het caleidoscopische winkelcentrum had ontegenzeggelijk meer karakter dan wat er nu terug komt, los van het cultuurhistorische belang.) Nu aan de beurt: de emblematische glazen koepel boven wat ooit Hoog Brabant was.

BAM maakte bekend dat deze week wordt begonnen met sloop. Hier op de foto’s van de bouw van de kraan is deze nog net te zien. De bewoners op Radboudveste moeten nog een beetje wennen aan hun knalgele buurman op anderhalve meter afstand…

016-3

De kraan staat op een staalconstructie, op de Catharijne-bioscoop. Deze kraan gaat gebruikt worden bij het verhogen met twee verdiepingen van het bouwdeel dat vroeger het open plein van Hoog Brabant was. Op de plaats van de koepel komt een staalconstructie, waar de vloer van de eerste verdieping, die nu alleen vanaf het voormalige plein zichtbaar is, aan wordt opgehangen. Deze vloer hangt nu weliswaar aan een staalconstructie, maar die is niet sterk genoeg om straks het gewicht van een winkelvloer te kunnen dragen. BAM gaat het beton weg zagen om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Reacties

 1. Berend

  Ja, ook ik vind het een beetje jammer dat veel van het oorspronkelijke HC verdwijnt. Maar, juist de koepel boven het plein bij Hoog Brabant was niet origineel.
  De daktuin boven Radboudkwartier en Hoog Catharijne bioscoop maakten deel uit van een +2 niveau dat nooit gefunctioneerd heeft. Ik heb naar foto’s gezocht van hoe dit ooit bedoeld is geweest en die foto’s zijn er alleen maar van echt de allereerste begintijd. De bedoelingen waren prachtig maar het was te kneuterig, te kleinschalig, te onbegrijpelijk voor de grote bezoekersstromen.
  Met het “mislukken” van het +2 niveau klopte er heel veel niet meer in dit deel van het winkelcentrum. De aansluiting van de Hoog Catharijne bioscoop, bijvoorbeeld, is dramatisch :-(( De bouw van de koepel, bij de eerste grote verbouwing van HC was een (zeker niet onverdienstelijke) poging om de fouten in de oorspronkelijke opzet te herstellen.
  En daarmee is Hoog Catharijne “work in progress” geworden. Net als de rest van de stad, die vol staat met middeleeuwse houtskeletten, waar 17e en 19e eeuwse geveltjes tegenaan geplakt zijn. Niet origineel: het vele plak- en stucwerk verhult veel van hoe het oorspronkelijk bedoeld is geweest. Maar die gelaagdheid heeft ook wel wat.
  Niettemin: we zouden zeker respectvol met ons culturele erfgoed moeten omgaan. Bijvoorbeeld door een juweeltje als het Mirliton Theater te koesteren.

  1. Auteur
   HB

   Dank Berend voor je toelichting. Interessant om te lezen dat de koepel pas bij de herstel-operatie werd aangebracht. In zekere zin is de cirkel nu rond, met de openstelling van de dak(moes)tuin voor bewoners en kantoormensen. Het +2-niveau (of is het +3?) wordt weer een beetje in ere hersteld.

Reageer