Westkust wakker kussen

In Nieuws door HB4 Reacties

Westkust aan de Kanonstraat

Het initiatief Makelaars van de tussentijd heeft van eigenaar Bouwfonds toestemming gekregen het stukje bouwgrond aan de Kanonstraat een voorlopige bestemming te geven. De Makelaars roepen op hun beurt Utrechters en buurtbewoners op met initiatieven te komen. Vanaf oktober is deze 2000 vierkante meter beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Quote van de site:

De locatie is onderdeel van het bouwproject ‘Kop van Lombok’. Fase 1 is het appartementen- en winkelgebouw ‘Buenos Aires’, dat in de zomer van 2014 is opgeleverd. Samen met de nieuwe ULU-moskee en het moskeeplein geeft dit gebouw de Kop van Lombok weer een mooie uitstraling. Ontwikkelaar Bouwfonds weet nog niet precies wat en wanneer er wordt gebouwd in de tweede fase van het bouwproject, op de locatie aan het Westplein. In ieder geval tot voorjaar 2015 zal er nog niet gebouwd worden. Het terrein werd gebruikt door een aannemer voor de bouw van de eerste fase van de Kop van Lombok en wordt in september 2014 ontruimd. Wij zorgen dat er een beheerder komt die vanuit een tijdelijke unit toezicht op de plek gaat houden. De beheerder zal ook functioneren als aanspreekpunt voor het gebruik van het terrein. Er is een electra- en wateraansluiting. Wij zullen verder geen investeringen in het terrein doen zolang er geen zekerheid is voor de langere termijn. Wie hier initiatieven wil ontplooien, moet dus zelf alles regelen inclusief de financiën. De omwonenden denken aan een picknick- en BBQ-plek en een terrein waar kinderen ongestoord veilig kunnen spelen. Dit moet onder andere leiden tot een versterking van de saamhorigheid en betrokkenheid in de buurt. Ook zijn er mogelijkheden voor het organiseren van evenementen en (thema-)markten. In september en oktober 2014 gaan studenten van de HKU als onderdeel van hun studie plannen bedenken en uitwerken om deze bijzondere locatie wakker te kussen.

Mooi is dat: eerst slopen, en dan pas nadenken over wat je er wilt gaan bouwen. Dit vandalistische projectontwikkelaarsgedrag is kennelijk nog steeds mogelijk. Het zijn echter niet de enige vandalen, bleek vorige week. Het is buffelen om wasteland Westplein, dat voorlopig maar geen Lombokplein wil worden, van wat menselijke maat te voorzien.

Reacties

 1. onkl

  Een eerste idee is om de Kanonstraat weer als ventweg/fietspad in te richten. Nuttig, omdat het, door de bestaande afscheidingen, nu letterlijk een no-go area is. Het fietspad zal, mits het tot en met de oude oversteek Vleutenseweg weer wordt ingericht, een nuttige aanvulling zijn voor mensen die vanuit het Westen/Leidseweg naar de noordelijke helft van het centrum moeten. (Via de Daalsetunnel en zonder oversteek van het Westplein.)
  Dat is geen grote groep, dus het zal geen fiets-snelweg worden, maar wel net zoveel mensen, dat het weer een levend gebied wordt, opdat initiatieven op de rest van het terrein zichtbaar worden.

 2. Remco

  Het fietspad wordt langs de Kanonstraat hersteld; dat is binnenkort klaar. Het deel voor het braakliggende terrein wordt later opgeknapt. De fietsroute zal hier zowies heel erg gaan veranderen door de nieuwe oversteek over het westplein; midden door de tijdelijke fietsenstalling.

 3. Marcel

  Een mooie plek voor een markthal, bijvoorbeeld samengesteld uit een aantal oude perronoverkappingen! In Lombok en omstreken wonen genoeg kandidaat-uitbaters en potentiële klanten!

Reageer