Glazen wand

In Nieuws door HB7 Reacties

WindschermStadskantoor 5
Bij omgevingsvergunningen van nieuwe gebouwen horen studies over bezonning en windhinder. Bezonning kun je makkelijk in een computermodel nabootsen, hoewel dat niet zoveel zegt over de hoeveelheid licht op een locatie. Het weer is vaak bewolkt en bovendien speelt materiaalkeuze in de omgeving ook een grote rol.
Wind daarentegen moet je onderzoeken in een windtunnel met een schaalmodel. Voor het stadskantoor en de OV-terminal is dat gedaan en daaruit bleek dat bij de ingang van het Stadskantoor het windklimaat niet aangenaam zou worden. Een flink tochtgat, zeg maar.
De architect kroop weer achter de computer en bouwde er wat bij, waarvan Welstand vond dat het wel wat fraaier kon. Tekeningen heeft BU nooit gezien. Maar als je nu op de bouwplaats kijkt, zie je dat er een giga glazen wand aan de oostzijde wordt aangebracht. Deze sluit het gat tussen de entreegevel en de donkere vakwerkpiloon. Dat betekent dat het tochtgat wordt beperkt tot de doorgang die nodig is voor de stadsboulevard, aan de buitenzijde van de OV-terminal.
Je ziet ook goed welke constructieve puzzel de architectenbureaus hebben veroorzaakt door de gebouwen in elkaar te laten grijpen.

Loading Images
wpif2_loading
WindschermStadskantoor 5
WindschermStadskantoor 4
WindschermStadskantoor 3
WindschermStadskantoor 2
WindschermStadskantoor 1

Reacties

 1. Auteur
  HB

  In aanvulling hierop: vanaf de sporen is deze wand veel beter te zien. Hij valt op door het frame, dat in dwarsrichting breed is uitgevoerd om de grote zijwaartse kracht van de wind te kunnen opvangen. Het frame vult de breedte maar niet helemaal tot aan de piloon. Het is een inbreuk op de nogal strenge vorm van het gebouw en doet het spectaculaire effect van het overhangen enigszins teniet. Vanaf de zijde van het plein, nogmaals, valt de wand veel minder op.

 2. Auteur
  HB

  Een andere waarneming: nu de dakconstructie aan de noordzijde steeds meer vorm krijgt, kun je ook zien hoe spectaculair breed de centrumboulevard of stationsboulevard wordt. Dat is de voetgangersverbinding noordelijk van het station, onder de overhangende kap. Misschien kan iemand op de bouw daar eens een foto vanaf het vloerniveau van maken.

 3. rcp030

  @HB

  weten jullie misschien of er voor de officiele opening van het stadskantoor nog een opendag is voor het publiek, met rondleidingen ofzo.

  zou graag eens vanaf de bovenste verdieping van het uitzicht genieten

Reageer