Weerbarstig Forum west

In Nieuws door HB1 Reactie

DSC06077
Op 25 juni organiseerde Aorta het derde stadsgesprek over het stationsgebied. Deze keer stond het Forum centraal. Dat is een verhoogd loopgebied aan de westzijde van het station. Bekijk de plaatjes maar eens. Voor we hier verder op ingaan, eerst een link naar een uitgebreid verslag van de avond op de site van Aorta.
DSC06079
Momenteel studeren Group A en de gemeente op dit ontwerp. Het is nog ‘voorlopig’, hoewel het eerste deel van het forum er al ligt: Stationsplein West. Feitelijk is de bouw al begonnen.

Het is geen simpele opgave. Utrecht heeft in het Masterplan gemeend zo’n verhoogd gebied te moeten creëren, net zoals eertijds Hoog Catharijne, maar heeft grote moeite de randvoorwaarden voor het succes ervan af te dwingen. Het is een onmogelijke hutsekluts van oude en nieuwe gebouwen en functies. Group A probeert er het beste van te maken.

DSC06078
Neem het Stadskantoor. Dat gebouw heeft weliswaar een mooie entree maar voor de rest alleen maar achterkanten die naar het forum gekeerd zijn, een wonderlijke omissie van het ontwerp. De 3000+ gebruikers van het Stadskantoor hebben in dat enorme pand, naast natuurlijk hun werk, hun natje en hun droogje. Geen reden om zich tussentijds op het forum te begeven en de horeca aan wat klandizie te helpen. Of neem het Beatrixgebouw: een magistrale dode muur. De visie van de jaren zestig.

Dan de route naar de Van Sijpesteijnkade. Er is een redelijke kans dat er woningen worden gebouwd, maar de kantoren – De Hoge Dame – zijn zodanig onzeker, dat ze er misschien wel nooit komen. Dat betekent dat dit deel van het forum een onbestemde toekomst tegemoet gaat. De gemeenteraad heeft in het bestemmingsplan aangedrongen op een aansluiting met de straat, geschikt voor mindervaliden. Aangezien die route niet aansluit op een stedelijke verbinding (bijvoorbeeld naar Lombok) dreigt verwaarlozing en onprettigheid. Bedenk dat het door de ligging van 7 meter boven maaiveld, met een oriëntatie op het NW, met enkele zeer hoge gebouwen in de buurt, zeer gevoelig is voor de strapatsen van het Hollandse klimaat.
DSC06080

Over de stedelijke kwaliteit van het zuidelijke deel van het forum naar het Knoopterrein bestaat minder twijfel. Dit zal intensief gebruikt gaan worden, met aansluitingen naar Dichterswijk, Parkhaven, Rabobrug, Rabobank, Knoopkantoren en busstation. Het loopt over een fietsenstalling met ongeveer 3500 plaatsen en wordt mogelijk al 2015 in gebruik genomen. Dat betekent dat het niet moeilijk zal zijn om dat deel levendig te maken, met relevante en gevarieerde functies in de plint.

In de discussie kwam sterk naar voren dat je het forum niet geïsoleerd kunt beschouwen. Het is een essentiële schakel in het westelijke stedelijke weefsel, waar OV-terminal en Jaarbeursplein grote factoren zijn. Het forum wordt gemaakt door wat er zich op afspeelt, door wat je er kan doen, consumeren of meemaken: place making. Veiligheid, leefbaarheid, aantrekkelijkheid worden er door bepaald. Daar ontbreekt het nu in de plannen aan. Het toevoegen van groen, het kopiëren van het idee van de High Line – hoe sympathiek ook – verandert daar niet veel aan. De maatregelen zullen groter, ingrijpender moeten zijn. Er moet regie terug gehaald worden over de activiteiten in de plint, over de hele 300 meter. Begin maar met de dode muren van Stadskantoor en Beatrixgebouw.

Kijk in het Aorta-verslag wat Hans Karssenberg hierover te melden heeft: knip het gebied op en varieer.

Dit najaar gaat het college met een uitgewerkt plan naar de raad. Waarschijnlijk zal er eerst weer een RIA volgen.

[bron illustraties: GroupA]

Reacties

  1. Berend

    De keuze voor een verhoogd voetgangersniveau is gerelateerd aan de keuze om voetgangers en bussen ongelijkvloers te laten kruisen. Als je kijkt naar de huidige situatie op busstation Oost, waar bussen en voetgangers wel op maaiveld mengen, dan denk ik dat je daar ook niet blij van wordt. Verhoogd voetgangersniveau kan een goede oplossing zijn. Maar inderdaad, daar is wel wat voor nodig. Activiteiten in de plint over de volle 300 meter lijkt me een prima uitgangspunt. Die labeltjes “verbinden” moeten weg uit de plannen, daar moet “verblijven” staan. En niet met een lullig “woonplein” waar alsnog niets te beleven is maar met echte publieksvoorzieningen. Laat The Guardian terugkomen en breek die kantoren maar lekker open.

Reageer