Gracht Vredenborch toont nieuwe schatten

In Nieuws door HB1 Reactie

ArcheologiePoort 5
Een paar plaatjes van de opgravingen die nu plaatsvinden ter plaatse van de bouw van de parkeergarage Vredenburg. De fundamenten van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren worden onderzocht en gedocumenteerd. Ook wordt een groot deel van de zuidelijke slotgracht ontgraven, afgevoerd en gezeefd, zodat alle vondsten kunnen worden verzameld. Er is een stenen beeld zonder hoofd gevonden van de apostel Andreas, met originele beschildering, wat erg bijzonder is. Het ligt vooraan rechts op de foto. 

De resten van het kasteel zijn rijksmonument en worden behouden. Daarvoor wordt het muurwerk van de hoofdpoort in blokken van twee bij twee bij drie meter gezaagd, waarna de ruim vijftien ton wegende blokken tijdelijk zullen worden opgeslagen. Ze worden opgenomen in de nieuwe parkeergarage, zodat de laatste onderdelen van het 16de-eeuwse kasteel niet alleen bewaard blijven, maar ook zichtbaar zijn voor het publiek.

Helaas zijn de opgravingen vanaf plein Vredenburg niet goed te volgen. Hopelijk kan BAM wat doen aan de kijkgaten. De opgravingen van de gracht, onder de betonnen vloer van de oude expeditiekelder, gaan namelijk de komende weken nog door.

Loading Images
wpif2_loading
ArcheologiePoort 10
ArcheologiePoort 9
ArcheologiePoort 8
ArcheologiePoort 7
ArcheologiePoort 6
ArcheologiePoort 5
ArcheologiePoort 4
ArcheologiePoort 3
ArcheologiePoort 2
ArcheologiePoort 1

 

Reacties

  1. carel

    leuk te zien, als 12 jarige ook al in het in 1976 openliggende Vredenburg gekeken en zelfs op het terrein, wat niet mocht,
    heb de krantenknipsel nog van toen

Reageer