Recht op bouwmarkt

In Nieuws door HB2 Reacties

Houthandel
Dit is te interessant om hier niet even aandacht te geven: Zijdebalen. Een stukje aanpalende gebiedsontwikkeling van het stationsgebied. De nieuwe eigenaren, Hurks vastgoedontwikkeling en Van Wijnen Projectontwikkeling West, hebben haast om de circa vijfhonderd woningen te realiseren. Kytopia, een meubelmakerscollectief genaamd Naast de Gamma en bouwmarkt Gamma moeten – na jarenlang met rust gelaten te zijn – van de nieuwe eigenaren direct opkrassen. De stoeptegels worden al onder hen vandaan gerukt, zo kun je zien als je even door het hek gluurt. Nu is er voor de broedplaats van Kyteman aan de Zeedijk veel sympathie op de social media (en hopelijk wordt het wat op de Oude Gracht). Gamma moet zelf de reuring maken om voor zijn belang op te komen en doet dat met een petitie.

Gamma aan de Oudenoord biedt naar eigen zeggen aan zo’n vijfentwintig mensen werk en een groot deel van binnenstad-noord maakt er gebruik van. De afgelopen jaren zijn er al talloze speciaalzaken voor dhz, ijzerwaren, klussen en bouw uit de binnenstad verdwenen en dat proces gaat nog steeds door. De grote ketens aan de randen van de stad en op industrieterreinen wakkeren dit aan en spinnen er garen bij. Hun klanten komen per auto. Dit soort mobiliteit probeert Utrecht juist te ontmoedigen.

In het plan uit 2010, dat met de oude eigenaar en de gemeenteraad was afgestemd, zou Gamma Oudenoord op het Zijdebalen-terrein een optie krijgen om naar de Kamps-bakkerij te verhuizen. Het bedrijf maakt zich zorgen, nu de gemeente met de nieuwe eigenaren afspraken heeft gemaakt waarin Gamma niet is gekend. Sterker nog, de nieuwe eigenaren willen niets weten van toezeggingen en eisen dat Gamma binnen een maand vertrokken is. Half juli zou met sloop worden begonnen.

Gamma Oudenoord en Hurks & Van Wijnen zijn geen vriendjes, dat is duidelijk. Over een week dient er een zaak bij de Utrechtse rechtbank. Ondertussen is het bedrijf met een petitie begonnen: in de winkel en online. Wij zeggen: ondertekenen dat ding. Omdat je bij “leuke winkeltjes” en “leuke cafeetjes” geen verfroller, decoupeerzaag of tuinaarde kan kopen. In de reacties bij de petitie vind je nog talloze andere argumenten waarom een bouwmarkt in onze binnenstad een goed idee is.

(En wat Zijdebalen betreft: willen we ECHT een tweede Op Buuren, midden in de stad?) (En als je het nog niet wist: Sociale Zaken van de gemeente aan de Kaatstraat, per oktober leeg, wordt waarschijnlijk een hotel.)

 

 

 

 

Reacties

  1. Martijn

    Zijdebalen zou juist het industriële, hippe imago dat Kytopia het gebied heeft gegeven moeten koesteren. Appartementen voor starters en alternatieve bouwvormen zouden mooi zijn. Samen met Ekko, de horeca aan de Bemuurde Weerd en In het Noorderlicht heb je een apart stukje stad. Een ietwat van de massa afwijkende stadsbouwmarkt (en dat wil Gamma) zou daar prima in passen.

  2. Jeroen

    Het linkje naar de petitie werkt niet goed. Verder vind ik Zijdebalen een prima initiatief voor de stad, jammer alleen weer dat ze binnen het ‘historiserende’ ontwerp geen ruimte lijken te hebben voor de echte historische woningen die aan het water staan. Die zullen wel weer plat gaan om ruimte te maken voor woningen waar geen budget/interesse/creativiteit is voor hoogwaardige afwerking of detaillering.

Reageer