Gracht blootleggen

In Reportage door HBReageer op dit artikel

BouwplaatsHCUitDeLucht 1
BAM was de enige aannemer die afgelopen zaterdag zijn bouwplaats in het centrum voor het publiek openstelde. We waren er vroeg bij in de hoop wat over nieuwe archeologische ontdekkingen te kunnen horen. De locatie van de resten van de zuidelijke toegangspoort zijn vastgesteld maar nog niet onderzocht. De aannemer is ze op het spoor gekomen maar maakt eerst het werk aan de diepwanden ter plaatse af voordat onderzoekers kunnen gaan graven.

BouwplaatsHCUitDeLucht 7-locatiepoort

Rode contour: vermoedelijke locatie van de resten van de toegangspoort

Waar men veel van verwacht is de zuidelijke slotgracht. Die is na het vertrek van de Spanjaarden dichtgegooid en zal hopelijk veel historische schatten prijsgeven. Over anderhalve week start het onderzoek. De schutting op het Vredenburg heeft kijkgaten en vermoedelijk bieden ze goed zicht. Indien niet, moet BAM daar maar snel voor zorgen.
KaartResten
In de doorlees foto’s van de bouwplaats, gemaakt tijdens een reis in een bakje aan de kraan.
BouwplaatsHCUitDeLucht 4

 

En als je wilt weten wat het inhoudt om als archeoloog op locatie Vredenburg te werken, dan is dit misschien iets voor je. Wat opvalt in deze scriptie is dat archeologische budgetten niet transparant zijn en dikwijls tekort schieten. Maar ook dat er geen wetenschappelijke studie bestaat waarin alle archeologische data die in de afgelopen decennia rondom dit monument is vergaard, bijeen staat. Hierdoor mist men informatie over wat zich waar bevindt en laat men zich nog regelmatig verrassen (zoals met de westpoort). Voor de bouw en de voortgang kan dat kostbaar uitpakken. Het is de hoogste tijd dat er zo’n studie wordt gemaakt. Maar ook dat er een fraai publieksboek komt. Het is immers de belastingbetaler die dit allemaal mogelijk maakt en die mag er best wat voor terug krijgen, zo stelt de auteur. 

Loading Images
wpif2_loading
BouwplaatsHCUitDeLucht 12
BouwplaatsHCUitDeLucht 11
BouwplaatsHCUitDeLucht 10
BouwplaatsHCUitDeLucht 9
BouwplaatsHCUitDeLucht 8
BouwplaatsHCUitDeLucht 7
BouwplaatsHCUitDeLucht 6
BouwplaatsHCUitDeLucht 5
BouwplaatsHCUitDeLucht 4
BouwplaatsHCUitDeLucht 3
BouwplaatsHCUitDeLucht 2
BouwplaatsHCUitDeLucht 1
BouwplaatsHCUitDeLucht 7-locatiepoort
KaartResten

Reageer