160 Miljoen in nieuw HC

In Nieuws door HB2 Reacties


Terwijl de gemeente voor iedere scheet in het stationsgebied nieuwe aanbestedingen moet uitschrijven en zo half Noord-Nederland aan het werk houdt, is BAM al jaren een constante factor bij Hoog Catharijne. Het is dan ook grappig te lezen dat het bedrijf een opdracht krijgt voor werk waarbij het al een aardig eind gevorderd is.

 

Corio en BAM maken de klus voor uitbreiding van HC officieel met het persbericht hieronder, vorige week gepubliceerd. Het gaat om 160 miljoen euro voor de parkeerkelder (inmiddels meer dan 75 procent van de diepwanden gegraven), entreegebouw en poortgebouw. Ook bouwt BAM de zestig woningen op het entreegebouw in opdracht van een derde partij. (NB hieronder valt niet de renovatie van het bestaande deel van HC – dat nu zo’n beetje begint – en bouw van de nieuwe entree op Stationsplein Oost.)
Hoe de bouw van het nieuwe deel wordt aangepakt vind je in deze animatie. Inmiddels klopt deze niet helemaal meer. De verticale splitsing van noord- en zuiddeel wordt deels losgelaten, door het poortgebouw wel volledig te bouwen, maar om de bestaande traverse heen. De traverse wordt vervolgens verwijderd zodra de noordpassage in gebruik gaat. Het gat in het poortgebouw wordt daarna gevuld.
Opvallend is dat van dit megaproject relatief weinig online te vinden is. De beschrijving op cu2030.nl is uiterst summier. Daarop wordt voor meer informatie doorverwezen naar hoogcatharijne.nl. Ondanks plannen van Corio om daar nieuws en wetenswaardigheden over de nieuwbouw te plaatsen is het er nog niet van gekomen. (BU bewijst zichzelf weer, zullen we maar zeggen.) Overigens doet BAM dat zelf wel heel consciëntieus door middel van een uitgebreide wekelijkse nieuwsbrief met de vorderingen rond te sturen aan belangstellenden.
BAM is, met een zestal andere bedrijven, een van de gegadigden voor de bouw van Stationsplein Oost, een aanbesteding die momenteel op zijn eind loopt. Tendernet spreekt daarbij nog van aanvang opdracht 1 april (morgen), maar dat lijkt inmiddels achterhaald. Tijd voor BU om daar eens in te duiken.

[quote persbericht:]

Bunnik, 28 maart 2014 – BAM heeft van Corio Vastgoed Ontwikkeling opdracht gekregen voor de bouw van een omvangrijke parkeerkelder en nieuwe winkelruimten voor de herontwikkeling van Hoog Catharijne in Utrecht. Met de opdracht is voor BAM een bedrag gemoeid van circa € 160 miljoen. Het project, dat gefaseerd wordt uitgevoerd, is inmiddels gestart. Naar verwachting worden de werkzaamheden in 2019 afgerond.

Het vernieuwde Hoog Catharijne, ontworpen door Altoon + Porter Architects uit Los Angeles en OeverZaaijer architectuur en stedebouw uit Amsterdam, wordt gekenmerkt door grote, transparante ruimtes die elk hun eigen sfeer en aanbod hebben.

Het ontwerp voorziet in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad. Twee boulevards verbinden straks de stad vanaf het Vredenburg via het winkelcentrum met het station. De huidige Radboudtraverse maakt plaats voor de Catharijneknoop over het toekomstige water van de Catharijnesingel. Deze nieuwe verbinding bestaat uit drie delen: de Stadskamer, het Poortgebouw en het Bruggebouw. De Stadskamer ligt boven het water van de Catharijnesingel en is als ‘stadsplein’ de belangrijkste openbare ruimte in Hoog Catharijne. Om bezoekers en passanten ook in de Stadskamer het water te laten ervaren, is er op enkele plekken de mogelijkheid om naar beneden te kijken.

De opdracht voor BAM omvat – verdeeld over het Entreegebouw, de Catharijneknoop en Clarenburg –  de bouw van een ondergrondse parkeerkelder van vijf lagen (circa 1.300 plaatsen), 23.000 m² winkelruimten en 19.000 m² winkelpassages en 9.000 m² hotelruimte. BAM zal bovendien (in opdracht van een derde partij) zestig woningen realiseren. Van het huidige Hoog Catharijne wordt ruim 6.000 m² gerenoveerd.

Qua omvang is de parkeergarage uniek in Nederland. Bijzonder is de gekozen bouwmethodiek. Om snelheid te winnen wordt de garage vanaf -2-niveau tegelijkertijd in op- én neerwaartse richting gebouwd.

Het werk BAM Nieuwbouw Hoog Catharijne (NHC) is een gezamenlijk project van BAM Utiliteitsbouw en BAM Civiel. BAM Techniek is als co-maker aangehaakt voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Andere betrokken BAM-partijen zijn BAM Advies & Engineering (uitwerken van het ontwerp), BAM Speciale Technieken (funderingswerken), BAM Milieu (grondwerk en bodemsanering) en BAM Nelis de Ruiter (bemaling).

Reacties

Reageer