Bios op Paardenveld

In Nieuws door HB10 Reacties

[update 12-3 19:30u met nieuw hires beeld]
Stadsbioscoop De Kade - Allard Architecture - 02

Stadsbioscoop De Kade, initiatief Pim Hermeling (TwentyFourSeven), ontwerp Allard Architecture

Terwijl de gemeente een klein ‘voorzetgebouw’ plant om een parkeergarage die uiteindelijk tegen de vlakte moet te camoufleren, is er een groep ondernemers die er een nieuwe bioscoop wil vestigen. 1 April duurt nog even, dus het lijkt serieus te zijn. (Overigens is de bibliotheek ook vol goede hoop er met eigenaar ASR uit te komen op De Neude, want deze wil er eigenlijk wel vanaf. De Bieb++ is dood, maar organisch lijkt er nu toch wat voor in de plaats te komen. Nu nog een mooi plan voor de overkant van de singel: het Daalsepark.)

Maar nu eerst het plan voor bioscoop De Kade met zeven zalen en een buitenprojectie. Onderstaande beelden ontvingen we van de architect.
Stadsbioscoop De Kade - Allard Architecture - 01

SCHEME 001 copy

SCHEME 002 PUBLIC copy

VIEW 01 WHITE DAY copy

RTV-U schreef erop zijn site dit over:

Een groep ondernemers wil een nieuwe bioscoop bouwen in Utrecht. Woensdag hebben ze hun plan aan de wethouder gepresenteerd. De Kade, met vier verdiepingen en zeven zalen, moet aan de Catharijnekade komen te staan. Dat is tegenover parkeergarage Paardenveld.

De bioscoop is een initiatief van vier filmdistributeurs. In tegenstelling tot de eerder afgewezen bioscoop op het Smakkelaarsveld, die in Bieb++ zou komen, moet De Kade zonder gemeentesubsidie gaan draaien. Het is wel de bedoeling dat er arthousefilms gedraaid worden. Het huidige gesubsidieerde filmhuis ’t Hoogt steunt het plan.

De begane grond wordt ingericht voor horeca en het ontvangen van grote groepen, bijvoorbeeld voor het Nederlands Film Festival (NFF). Op de eerste verdieping komen kleine studio’s en montageruimtes. De bioscoopzalen op de tweede verdieping kunnen ook gebruikt worden door studenten van de HKU. De derde etage van De Kade biedt kantoorruimte aan film- en mediaorganisaties, waaronder het NFF.

[einde quote]

Initiatiefnemer en filmdistributeur Pim Hermeling heeft haast. Liefs meteen beginnen, in 2016 klaar. Wethouder is positief, nu POS en gemeenteraad nog, volgens de quotes op DUIC.

Reacties

 1. Berend

  De stad is een levend organisme. Niet alles laat zich van tevoren en van boven plannen. Juist met onverwachte en decentrale initiatieven kunnen de mooiste dingen ontstaan. Wie weet is dit er een van 🙂

 2. rcp030

  Top idee, geef een boost aan dit gebied zeg, nu nog wat meer horeca bij de weerdsluizen . Dan wordt deze kant van de binnenstad misschien wel net zo levendig als het ledig erf.

 3. Robb

  Joh, kees van oosten zal wel weer 12 procedures starten over fijnstof en extra verkeer. Ben je 6 jaar verder en failliet.

 4. ill-b

  Geweldig idee, minder fraai ontwerp voor deze locatie.. En wellicht een panoramaterras een optie…?

 5. R

  Wat een fantastisch idee! Het ontwerp is natuurlijk nog ruw, maar hoe kan het ook anders met zo´n korte voorbereidingstijd. Het concept is daarentegen wél helder. De locatie is goed gevonden: daar waar eerder een flinke molen de hoek in de grachten markeerde, kan straks deze bioscoop dat doen. Al met al een enorm goed initiatief!

 6. maarten

  Ik wil de feeststemming niet bederven maar de Jacobikerk en toren domineert wijk C en het gebied rondom de weerdsingel. Er zijn in het verleden al veel betreurenswaardige beslissingen gemaakt, maar de wijk paardenveld is een rustige wijk met laagbouw.

  Met de huidige druk op de woningmarkt zou ik eerder gaan voor woningen. Je zit daar aan de kade, waarom geen mooi lint van grachtenpanden zoals je die ziet aan de nieuwegracht en de catherijnesingel?
  Historiserende bouw is voor velen een vies woord, maar ik vind het dom om op deze premiumlocatie een anoniem gebouw volgens de laatste trends neer te zetten. Op steenworp afstand hebben we al de Rembrandt.

  Je lost met mijn voorstel niet de woningnood op, maar ik vind dat de grond en de omgeving van zodanige historische waarde —toegeven:inmiddels niet meer intact zijnde— historische uitstraling dat je daarop moet aansluiten.

  Met het gebied rondom de Jacobi is al best dom omgesprongen, maar ik zou een meerjarig commitment willen zien om het gebied rondom de Jacobikerk en zijn fraaie toren weer in stijl daarop aan te sluiten.

  Wellicht beter om te kijken naar open plekken binnen het stationsgebied of binnen HC. En dat zeg ik als 20’er.

 7. TP

  Volgens mij ligt er nog een kavel vrij op het smakkelaarsveld waar dit perfect zou passen. Qua setting veel beter dan paardenveld en een welkome aanvulling voor dit stukje stad. Ik hoop dat wethouder lintmeijer de locatie goed overweegt van dit mooie initiatief.

 8. Matthijs

  Ik sluit me bij Maarten aan. Dit wordt als het goed is een locatie met bij uitstek een mooi uitzicht, op de nieuwe singel. Daar moet je dus ook een gebouw neerzetten dat dat uitzicht het beste benut.

  Een bioscoop, die bij juist gesloten moet zijn, is dan precies de verkeerde invulling.

 9. R

  Wat me overigens opvalt: de gemeente is dus sowieso van plan daar wat te gaan bouwen. Blijkbaar moet elk stukje groen en elke boom ouder dan 10 jaar gekapt worden in het stationsgebied. Het was ooit een verloren hoekje met een molen en een molenerf. Kan men er niet gewoon een parkje van maken? Als die parkeergarage tegen de vlakte gaat, kan op die plek wel een bios/wooncomplex.

  Parkjes en groene hoeken staan in een stadscentrum altijd sterk onder druk. Zodra ergens is gebouwd, wordt dat stukje grond feitelijk nooit meer groen. Wellicht kunnen de heren opdrachtgevers en politici eerst eens de incourant geraakte kantoorgebouwen opruimen, voordat ze verder kijken.

  Maarja, bestaande bouw slopen en vervangen is duurder dan parkjes bebouwen…. Wat gelijk de oorzaak is dat men vaak liever naast een leeg gebouw iets nieuws neerzet, in plaats van het lege gebouw af te schrijven en te vervangen/te herbestemmen.

Reageer